80 personer skadades och elva personer dog när tågen frontalkrockade nära staden Bad Aibling i södra Tyskland. Foto: Matthias Schrader80 personer skadades och elva personer dog när tågen frontalkrockade nära staden Bad Aibling i södra Tyskland. Foto: Matthias Schrader
80 personer skadades och elva personer dog när tågen frontalkrockade nära staden Bad Aibling i södra Tyskland. Foto: Matthias Schrader
Tågen krockade mitt i rusningstid förra veckan. Foto: Sven Hoppe / Epa / TtTågen krockade mitt i rusningstid förra veckan. Foto: Sven Hoppe / Epa / Tt
Tågen krockade mitt i rusningstid förra veckan. Foto: Sven Hoppe / Epa / Tt

"Mänsklig faktor" kan ha orsakat tågolyckan

Publicerad

Två passagerartåg frontalkrockade i Tyskland förra veckan.

Elva personer dog och 80 skadades.

Nu uppger nyhetsbyrån AP att den tyska åklagaren tror att den "mänskliga faktorn" låg bakom olyckan.

Det var i rusningstid förra veckan som två tåg kolliderade av okänd anledning nära staden Bad Aibling i södra Tyskland.

Elva personer dog och bland de döda fanns två lokförare och två konduktörer.

– Tågen måste ha träffat varandra i mycket hög fart. Olyckan skedde i en kurva så förarna hade förmodligen inte ögonkontakt när kollisionen skedde, sa Tysklands trafikminister Alexander Dobrindt på en presskonferens.

"Svåraste olyckan vi haft på flera år"

Omkring 80 personer skadades, varav 18 bedömdes som allvarligt skadade. Bland offren var många troligtvis pendlare, enligt flera tyska medier.

Det var en svårtillgänglig terräng vid olyckan så hundratals personer från hela regionen dök upp för att hjälpa till med räddningsarbetet.

– Detta är den svåraste olyckan vi har haft på flera år i den här regionen. Vi har många läkare, ambulanser och helikoptrar på plats, sa polistalesmannen Stefan Sonntag till nyhetsbyrån AP då.

Åklagaren har en tes

Varken polis eller myndigheter har kunnat ge någon förklaring till hur olyckan kunde inträffa.

Trafikminister Alexander Dobrindt menade att säkerhetstekniken och förhållandena på den olycksdrabbade sträckan borde ha förhindrat en olycka.

– Systemet på den här sträckan är ett automatiskt system som finns i hela Tyskland, sa han på presskonferensen.

Nu uppger dock nyhetsbyrån AP att den tyska åklagaren tror att den "mänskliga faktorn" låg bakom olyckan.

 

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag