Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manshaus vägrar samarbeta – polisen desperat efter svar

21-åriga Philip Manshaus misstänkts för dådet i Oslo.
Philip Manshaus är misstänkt för mord och terrorbrott – men vägrar samarbeta med polisen. Foto: CORNELIUS POPPE / AP TT NYHETSBYRÅN
Manshaus styvsyster Johanne Ihle-Hansen hittades avliden med skottskador i lördags. Foto: ORN E. BORGEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Mordet på 17-åriga Johanne Ihle-Hansen och moskéattacken som ägde rum samma dag skakar Norge. 

Det alla frågar sig är: varför?

Men den misstänkte Osloskytten Philip Manshaus svarar inte på polisens frågor – och utredarna gör nu allt i sin makt för att hitta brottsorsaken. 

21-årige Philip Manshaus sitter just nu häktad misstänkt för mordet på sin styvsyster Johanne Ihle-Hansen och för terrordådet på Al-Noor-moskéen samma dag. 

Men 21-åringen vägrar att berätta för polisen om vad som egentligen hände i lördags, enligt norska tidningen Dagbladet. 

Nu sitter polisen med en rad frågor framför sig: när dödades Johanne Ihle-Hansen? Varför filmade han dådet? Hade han medhjälpare?   

Eftersom Manshaus inte visar minsta tillstymmelse till samarbetsvillighet har polisen därför bestämt sig för att gå vidare i utredningen utan den misstänktes medverkan. 

Johanne viktigaste frågan

En av de viktigaste frågorna är enligt Dagbladet motivet till mordet på styvsystern Johanne. 

Polisen har fortfarande inte gått ut med tidpunkten för när Ihle-Hansen ska ha mördats. 

Det första larmet om moskéattacken kom klockan 16.07 under lördagen – och i samband med att polisen ryckte ut för att gripa Manshaus påträffades Johanne Ihle-Hansens skottskadade och döda kropp i syskonens gemensamma bostad. 

Oslopolisen har varit öppen med att Manshaus ovilja att samarbeta begränsar förmågan att kontrollera information och skapa en fullständig bild av vad som skedde under lördagen. 

Frågorna polisen måste besvara

När dog Johanne Ihle-Hansen?

 

En obduktionsrapport kan fastställa både dödsorsaken och dödsfallet. Polisen vill i nuläget inte kommentera om de har svaret på dessa frågor. 

 

Hur kom Manshaus till moskén?

 

Polisen försöker fastställa om den 21-årige terroristen åkte direkt hemifrån till moskén. Både mannens elektroniska enheter i form av mobiltelefon, datorer och bilens köruppgifter kan fastställa detta. Manshaus körde sin styvmammas bil till moskén, en nyare elbil med avancerad spårningsinformation. Även övervakningskameror och bombningar kan avslöja Manshaus resplan och ge polisen en tidslinje. Mänskliga vittnen kan också vara centrala här.

 

Hur många vapen använde Manshaus och var kom de ifrån?

 

Polisen tror att Manshaus hade flera vapen med sig till moskén. De tror att några av vapnen är jaktvapen som antagligen är lagligt registrerade hos någon annan i samma hushåll som Manshaus. Samtidigt utesluter polisen inte att Manshaus också kan ha haft olagliga vapen under attacken. I så fall kommer man försöka att spåra de olagliga vapnen och var Manshaus kan ha införskaffat sig dem.

 

Vad ville han med videon?

 

Manshaus hade på sig hjälm under attacken där han hade monterat en GoPro-kamera. Kameran tog bilder i moskén som polisen har säkrat och gått igenom. Inspelningen central i utredningen. Samtidigt hade Manshaus i ett inlägg på ett webbforum kopplat till sin egen Facebook-profil flaggat för att han skulle livesända en attack. I samma meddelande skrev han också att ”skiten fungerar inte” och syftade på livesändningen. 

 

Hade Manshaus medhjälpare?

 

En specialistgrupp av systemvetare och analytiker har nu inrättats av Oslo-polisen för att granska Manshaus onlineaktiviteter och andra digitala beslag. Polisen har beslagtagit både datorer och telefon samt gått igenom flera öppna källor på nätet som olika forum och sociala medieprofiler. Polisen fruktar bland annat att Manshaus kan ha haft medhjälpare eller anhängare som kan vara villiga att utföra nya attacker, vilket också betonas i häktningsordern från Oslo tingsrätt.

 

Är han tillräknelig?

 

Polisen har velat göra en så kallad preliminär observation av Manshaus, alltså att experter får prata med honom för att bedöma om expertutredningar bör genomföras för att bedöma huruvida han är tillräknelig. Manshaus har dock inte velat samarbeta. Det betyder att polisen nu bara kommer att observera hans dagliga liv i häktet utan att prata med honom. 

 

Källa: Dagbladet.no

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.