Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mansfria festivaler skapar debatt: "En motreaktion"

Radioprofilen Emma Knyckare tog initiativet:

Hon vill starta en festival helt utan män, som svar på nyhetsrapporteringen om våldtäkter och sexuella övergrepp – "tills män lär sig".

I veckan har planerna tagit fastare form, då Falkenbergs kommun visat intresse för idén.

Men vilka är männen som våldtar kvinnor – och är lösningen verkligen en musikfestival utan män?

Två frågor som har fått debatten att koka i Sverige.

Bråvalla 2017: En fyra dagar lång festival med 45 200 sålda biljetter. Men också 24 anmälda fall av sexuella ofredanden, ett fall av sexuellt tvång och fem våldtäkter.

Ett av offren var en tonårsflicka. Enligt anmälan ska hon ha blivit fasthållen och våldtagen mitt i publikhavet under Håkan Hellströms spelning. Tusentals människor stod i publiken för att se artisten som så många ser upp till.

Ingen reagerade.

Det var inte första gången som det rapporterats om sexuellt våld på festivalen. Sommaren 2016 skedde en våldtäkt under Zara Larssons spelning. Och artisten lyfte upp sin virala megafon och fördömde övergreppen.

Sommaren 2016 skedde en våldtäkt under Zara Larssons spelning på Bråvallafestivalen.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar. Hatar hatar hatar", skrev hon på Twitter.

Raseriet lät inte vänta på sig.

#Denmansfriafestivalen

Hashtaggen #inteallamän gick varm i sociala medier och debatten efteråt kom att handla mer om 18-åriga Zara Larssons reaktion på övergreppen än de faktiska övergreppen.

Det skrevs artikel på artikel om Zara Larssons Twitterinlägg – både kändisar och andra reagerade på artistens ord. Bland annat Youtubern Joakim "Jockiboi" Berg, som skrev ett han hatar sexuella övergrepp, men att han "inte drar alla över en kam".

Under sommaren 2017 har debatten fått nytt bränsle.

Den 2 juli skrev komikern och radioprofilen Emma Knyckare ett inlägg på Twitter: 


https://twitter.com/Knyckare/status/881563265414955008


Kort därefter spreds hennes inlägg vidare i sociala medier och tidningsartiklar. 

 – Över en natt blev jag festivalgeneral. Det hade jag inte tänkt mig, säger hon. 

Emma Knyckare hade varit inne på körskolan när hon upptäckte att hon hade flera obesvarade samtal. Först trodde hon något fruktansvärt hade hänt.

– När jag väl svarade var det SVT kultur som ville prata med mig om festivalen. Först när jag fick frågan om vilken typ av musik det skulle vara blev det på riktigt. Rock. Det ska vara rock!


LÄS MER: Emma Knyckare vill starta festival – där män är portade 


Statistiken

Enligt Brå anmäldes 9 680 sexualbrott under första halvåret 2017, en ökning på fyra procent från motsvarande halvår 2016. Antalet anmälda brott om sexuellt ofredande hamnade på 4 890 brott, en minskning på 60 fall – alltså en procent – i jämförelse med förra året.

Våldtäkterna ökade.  

• Anmälda brott om sexuellt tvång och utnyttjande ökade med en procent och det har varit 611 rapporterade brott.

• Av det totala antalet anmälda våldtäkter första halvåret 2017 var 1 470 brott mot barn under 18 år. 1 960 brott (57 procent av brotten) var mot vuxna.

• I 88 procent av brotten som klassas som våldtäkt mot barn var offret en flicka.

• För de anmälda brotten med vuxna offer var 95 procent av brottsoffren kvinnor. Fem procent var män.

• År 2016 misstänktes 35 personer per 100 000 invånare för våldtäkt.

Källa: BRÅ

Emma Knyckare hade aldrig tänkt att det skulle vara hennes uppgift att arrangera någon festival, men hon tycker ändå att det är roligt att det blev så. Men idén om en mansfri festival föll inte i god jord hos alla. 

"Helt JÄVLA rubbat man kan inte straffa alla män för de några få gör de är helt jävla sjukt. Detta land har spårat ur fullständigt nu i pk-moralism", går det att läsa i en av alla de hundratals kommentarerna om detta på Facebook. 

Att den mansfria festivalen skulle vara könsdiskriminerande mot män har Emma Knyckare inte lagt så mycket energi på.
Foto: KITTY LINGMERTH

Även om Emma Knyckares huvudprioritet de första dagarna var att samla ihop en fungerande organisation, så kunde hon inte undgå att många män reagerade på hennes initiativ.

"Hur gör de om män ska uppträda? Hur ska de bygga scenen?  Hur tar de sig dit utan lokförare, taxichaufför, pilot eller busschaufför?", skrev en Twitteranvändare.

Emma Knyckare suckar.

– Snälla, det är som att folk inte har hängt med överhuvudtaget? Att problematiken finns, att det är mycket tjejer som känner sig otrygga så fort de är på en offentlig plats sent på kvällen, säger hon.

"Att de dessutom tror att vi lever kvar på 1700-talet och att det inte finns kvinnliga tekniker och scenbyggare... Det är så absurt att man kan nästan inte göra något annat än skratta."

– Att de dessutom tror att vi lever kvar på 1700-talet och att det inte finns kvinnliga tekniker och scenbyggare... Det är så absurt att man kan nästan inte göra något annat än skratta. 

Utsatt?

Om du har utsatts för ett sexuellt övergrepp så finns det stöd och hjälp att få. 

Anmäl brottet så snart som möjligt genom att uppsöka närmaste polisstation eller ringa 114 14. Är det akut ring 112. 

Genom att göra en polisanmälan möjliggör du att den misstänkte kan lagföras. En anmälan kan även hindra gärningsmannen från att utsätta andra för brott.

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för de som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner till utsatta kan ringa.

Telefon: 020-50 50 50.

Terrafem är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans, och driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. De kan ge hjälp på 43 olika språk.

Telefon: 020- 52 10 10.

Nu är de drygt tjugo kvinnor som ska vara med och arrangera. Att festivalen – som mycket av kritiken handlat om – skulle vara könsdiskriminerande mot män har Emma Knyckare inte lagt så mycket energi på.

– Det jag har läst är att man inte får särbehandla folk utifrån kön, men man får göra det om det finns uppenbara positiva fördelar med det. Vilket jag tycker det gör i det här fallet.

Poliser vid Bråvallafestivalen 2017.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kan bli Falkenbergs kommun som blir värd för den mansfria festivalen, något som Hallands Nyheter var först med att rapportera om tidigare i veckan. 

– Jag har följt vad som har skett på festivalerna de senaste åren med överfall och våldtäkter. När jag läste om Emma Knyckares förslag tyckte jag att det lät intressant. Jag tycker att det är en intressant motreaktion på den tragiska utvecklingen som skett på festivaler de senaste åren, sa Kristjan Fannar, destinationsutvecklare på Falkenbergs kommun, till Expressen.


LÄS MER: Falkenbergs kommun intresserade av att anordna festival – helt utan män 


Tycker det är hyckleri

21-årige David Flodin, en blivande juriststudent från Stockholm, är en av de som kritiserar Emma Knyckares förslag om festival för icke-män och tycker inte att män som grupp ska ta ansvar för sexuella ofredanden.

– Jag reagerade rent spontant över hyckleriet kring just generalisering. I min värld är det extremt osmakligt, låg debatt och väldigt töntigt att generalisera på det här sättet. Enligt mig så bör ingen individ pekas ut eller straffas på grund utav vad andra i samma grupp gör och det bör gälla alla grupper.

David Flodin berättar att han i diskussioner kring ämnet upplever det som att han blir skuldbelagd för förövarnas handlingar. 

"I min värld är det extremt osmakligt, låg debatt och väldigt töntigt att generalisera på det här sättet", säger juriststudenten David Flodin, 21, om Emma Knyckares initiativ.
Foto: / PRIVAT

– Det gick så långt i kommentarfältet att jag till och med blev ansvarig, rent konkret över våldtäkterna, bara för att jag är man. Det är några få män som utför våldtäkterna, men jag som en oskyldig man blir kollektivt bestraffad och förväntas acceptera det.

David Flodin nämner Zara Larssons tweet från 2016 som ett annat exempel.

– Om jag hade bytt ut “män” mot kvinnor, kristna eller muslimer hade jag fått extremt hård kritik, blivit anklagad för att vara inkompetent eller en dålig människa. Men av någon anledning är det helt okej när det gäller just män.

"Jobbigt att se sitt eget ansvar"

En som ändrat åsikt är Harald Sandberg, 41. Han har följt debatten, och det är inte länge sedan han var en av männen som inte kunde se ett sammanhang kring kön och våldsbrott.

– Men när jag insåg det och polletten ramlade ner så tycker jag det är så självklart att det är vi män som måste ta tag i det här.

Han medger att han inte alltid har gjort det. Innan var han tvärsäker på att han inte var en del av problemet.

Harald Sandberg var tidigare en av männen som inte kunde se ett sammanhang kring kön och våldsbrott. I dag är han aktiv i diskussionsforum för att bemöta sexism.
Foto: PRIVAT

I dag är han i stället aktiv i diskussionsforum för att bemöta sexism och försöka få andra män att förstå hur de är med på att skapa och bekräfta stereotyper.

"Det går inte att blunda för att det är männen som är problemen. Det är vi män som måste ta fighten"

– Men det är jobbigt att se sin egen del i saker. Det går inte att blunda för att det är männen som är problemen. Det är vi män som måste ta fighten, säger han.

Människor behöver ha ett stöd för att det vi gör är okej

Men vem är det som våldtar? 

“Här drar vi alla över samma kam. En klar kränkning när man uttalar sig om en grupp människor. Ta tag i problempersonerna i stället.”, skriver en man på Facebook. Liknande kommentarer syns ofta i sociala medier från både män och kvinnor. 

Sexuella övergrepp på festival – inget nytt

Sexuella ofredanden på musikfestival är inget nytt. Tittar man i nyhetsarkivet har det varit vanligt förekommande på alla stora festivaler under 2000- och 2010-talet. Däremot får det mer uppmärksamhet och spridning nu i och med sociala medier. 

Bråvalla

Var Sveriges största festival. 

2017: 24 anmälda sexuella ofredanden, 5 anmälda våldtäkter och 1 anmäld sexuellt tvång.

2016: 14 till 16 fall av sexuella ofredanden, 5 anmälda våldtäkter, 1 våldtäktsförsök.


Putte i Parken, Karlstad, 2016: 

20 anmälningar om sexuella ofredanden

Putte i Parken, Leksand, 2016:

Fyra anmälningar om sexuellt ofredande.


We Are Sthlm

En gratis kulturfestival i Stockholm, för ungdomar mellan 13 och 19 år.

2014-2015: 36 fall sexuellt ofredande och två våldtäkter. 24 av flickorna var under 15 år gamla.


Peace and Love:

Stor andel ungdomar, blandad musik. Mellan 30 000 till 35 000 besökare de senaste två åren.

2017: Elva anmälningar om sexuellt ofredanden

2016: Tio anmälningar om sexuellt ofredanden och en anmälan om våldtäkt.


Sweden Rock

Blandad publik, runt 33 000 besökare per dag. Majoriteten män, cirka 70 procent. Snittålder 39 år.

2017: 4 anmälda sexuella ofredanden, ett våldtäktsförsök.

2016: Ett anmält sexuellt ofredande.


Källa: Polisen, BLT.

Vissa kritiker menar att ansvaret kanske ligger någon annanstans än hos männen, vilket är återkommande i frågan om sexuella övergrepp.

– När någon gör en handling som har negativa konsekvenser för en annan är det väldigt vanligt att han ursäktar dem med olika trossatser, säger Katarina Görts Öberg, psykolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm som arbetar dagligen med män som söker hjälp för sina sexuella beteenden.

Katarina Görts Öberg, psykolog vid Karolinska universitetssjukhuset.

Exempel på detta kan vara att personen tänker “det hon inte vet mår hon inte dåligt av”, “hon var ju med på det för hon hade kort kjol” eller "hon var full så det är hennes fel".

– Man ursäkter sitt beteende med rättfärdiganden. Det ingår i att vi som människor behöver ha ett stöd för att det vi gör är okej. 

Bekräftelsen på att här beteendet är okej hittar personen i sin närmiljö, menar Katarina Görts Öberg.

– Till exempel kan personen söka stöd i grupper på nätet där det finns likasinnade eller att man är i en miljö eller sammanhang där det är okej att göra det, säger hon.

"Män måste träna upp sin empati"

En av de som håller med är Luis Lineo, ordförande för MÄN, en organisation som sedan 1993 har arbetat för att förändra mansnormer och utrota våldet mot kvinnor. Det görs genom utbildningar, forskning och diskussioner med män.

Han menar att en stor del av problemet är att det på många nivåer i samhället verkar finns ett nästan kollektivt stöd för det våldsamma beteendet.

 – Många har en skev eller stereotypisk bild av hur det är att vara man eller kvinna, säger han.

 "I maskulinitetsnormen får man inte visa sig svag eller sårbar, utan det är något som ses ner på"

– I maskulinitetsnormen får man inte visa sig svag eller sårbar, utan det är något som ses ner på. Det finns ett svaghetsförakt.

Att så många män reagerar så kraftigt på en mansfri festival, förvånar inte Luis Lineo.

Luis Lineo, ordförande för MÄN, en organisation som sedan 1993 har arbetat för att förändra mansnormer och utrota våldet mot kvinnor.
Foto: / PRESSBILD, MÄN

– Jag tolkar männens reaktion som en slags ovilja att rannsaka sig själv och vem man är som man. Man blir så ivrig på att säga att man inte är en våldtäktsman, att man inte ska dras över samma kam, säger han och fortsätter:

– Men jag är rätt säker på att många av svenska män, typ 99 procent, har varit med om sexistiska skämt, kvinnoförnedrande språkbruk eller kallat någon för fitta.

Känner du dig träffad?

PrevenTell är en nationell hjälplinje vid oönskad sexualitet. Om du skräms eller oroas av dina sexuella tankar, tycker att de tar för stor plats i ditt liv, eller om du är rädd att göra dig själv eller andra illa – då är det viktigt att få hjälp.

Det kan vara att du har ett speciellt tändningsmönster eller intresse för barn eller minderåriga, att du vill röra någon som inte gett sitt samtycke, visa upp dig eller smygtitta.

Du pratar helt anonymt med legitimerad sjukvårdspersonal – till exempel sjuksköterskor, psykologer, läkare och psykoterapeuter.

Även anhöriga är välkomna att ringa in.

Telefon, hjälplinjen: 020-66 77 88

E-post: info@preventell.se

Besöksadress: Karolinska Universitetssjukhuset, ANOVA, Norra Stationsgatan 69, våning 4.

Så vilka är personerna som begår övergrepp?

– De som kommer till oss och som är i riskzonen för att begå övergrepp eller sexuella brott är de som har en väldig stark fokus på sexualitet. De planerar mycket kring sina sexuella handlingar. De kan använda sex för att uppnå tillfredsställelse, dämpa annan frustration eller för spänningens skull, säger hon.

Bråvallafestivalen 2015.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Männen kan visa upp speciella typer av tändningsmönster, som att man dras till barn eller minderåriga, går i gång på att gnida sig mot kvinnor som inte har gett sitt samtycke eller tänder på att blotta sig, menar Katarina Görts Öberg. Enligt henne uppvisas tändningsmönstret ofta i kombination med bristande empati – man har svårt att sätta sig in i andras känsloliv – men även uppfattningen om att man har "rätt" att få göra det man vill.


LÄS MER: Mansfri musikfestival – lika svenskt som knäckebröd 


Katarina Görts Öberg tror att det är just den kombinationen av beteenden som får en person att förgripa sig på någon i till exempel ett publikhav eller på ett festivalområde.

– Det finns en enorm spänning i att man löper risk att bli upptäckt och förmodligen en kick om han lyckas. Och på något sätt har personen en bild av att det är okej att göra så. Men de riskbeteenden som jag tidigare har lyft fram går inte att knyta till några speciella män.

Men vad är det med männen?

"Det finns män som blir sexuellt trakasserade oxå? Men det pratas det inte om", skriver en annan person på Facebook.

Det stämmer delvis. 

Under första halvåret 2017 hade fem procent av de rapporterade sexualbrotten manliga offer.

I en rapport från 2016 skriver Brottsförebyggande rådet, Brå, att "antalet misstänkta kvinnor var så lågt för den här brottstypen att det är svårt att utläsa en tydlig trend."

Enligt samma rapport är 97 procent av förövarna som anmäls för sexuella övergrepp män.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.