– Den behövs ju inte. Den är ett påfund av antifeminister som tycker att det är männen som är offer och de underprivilegierade, säger Jalmert, professor emeritus i pedagogik.
Internationella mansdagen firas i olika länder den 19 november, även om den oftast smyger ganska obemärkt förbi i Sverige.
Det tycker Lars Jalmert bara är bra, och pekar som kontrast på Internationella kvinnodagen den 8 mars:
– Den dagen är ju till för att kvinnor faktiskt är de underprivilegierade. Internationella kvinnodagen är ju också sant internationell.
"Blir individualiserat"
Ett av de uttalade syftena med mansdagen är ändå att öka jämställdhet och lyfta fram goda manliga förebilder.
Vad gäller förebilder pekar Jalmert på feministen och advokaten Claes Borgström och amerikanske jämlikhetskämpen Michael Kaufman.
Men Jalmert är samtidigt tveksam till att peka på förebilder över huvudtaget.
– Det blir så individualiserat när man tänker så. Vi vill ju gärna peka på strukturerna och se till att de förändras.
Firades 1999 i Karibien
Den internationella mansdagen grundades av Jerome Teelucksingh och firades för första gången den 1999 på Trinidad och Tobago.
Syftet med dagen är att uppmärksamma mäns bidrag till samhället, diskrimineringen av män och att lyfta fram positiva manliga förebilder. Enligt organisationen bakom dagen firas den i ett 20-tal länder.
Men dagen är inte erkänd som en av FN:s internationella dagar. I stället uppmärksammar världssamfundet den internationella toalettdagen på samma datum.