Komikern Måns Möller cyklar i närheten av skogsbranden i Portugal. Foto: Anders ForseliusKomikern Måns Möller cyklar i närheten av skogsbranden i Portugal. Foto: Anders Forselius
Komikern Måns Möller cyklar i närheten av skogsbranden i Portugal. Foto: Anders Forselius
Gruppen när de passerade Baskien tidigare i veckan. Foto: Anders ForseliusGruppen när de passerade Baskien tidigare i veckan. Foto: Anders Forselius
Gruppen när de passerade Baskien tidigare i veckan. Foto: Anders Forselius

Måns Möller var nära skogsbranden i Portugal

Publicerad

Den svårhejdade skogsbranden i Portugal har krävt minst 62 liv. 

Komikern Måns Möller, 42, är just nu i sluttampen på sitt världsrekordsförsök – att cykla från Uralbergen till Portugal på 29 dagar.
När han i morse kände röklukten blev det bråttom att lägga om rutten.

– Man kände röken, och vi såg diset. Då fattar man att något var knas, säger han.

Komikern Måns Möller och hans team på tre svenskar och en egyptier har cyklat 28 dagar i sträck. När de i dag närmade sig sitt mål i Portugal nåddes de av nyheten om den våldsamma skogbranden som snabbt spred sig i området.  

– I morse visste vi inte så mycket. Men man kände röken, och vi såg diset. Då fattar man att något var knas, säger Måns Möller. 

Passerat flera brandbilar på utryckning

Gruppen fick snabbt lägga om sin rutt för att inte komma för nära de drabbade områdena. Men fler skogsbränder har startat i området under natten, och Måns Möller är inte helt säker på hur nära de är.

– Det vore att ljuga att säga att vi har så bra input, men vi är några mil söder om branden. Men röken blåser ju hit, det blåser från norr nedåt. Det är brandbilar här som hela tiden åker mot bränderna, säger han.

De har för stunden stannat till vid ett kafé i byn Nisa. På grund av den extrema hettan tvingas de stoppa nästan var tredje mil. 

"Det ligger kroppar på gatorna"

Inne på kaféet i Nisa följer lokalborna utvecklingen på tv.

– Alla i den lilla byn sitter inne och kollar på nyheterna. Folk sitter helt tysta och är väldigt ledsna. De drar efter andan när det kommer nya bilder. Det ligger kroppar på gatorna, säger Måns Möller.

Nu har gruppen bara 22 mil kvar innan de når sitt mål i Cabo de Roca. Syftet bakom världsrekordsförsöket är att samla in pengar till idrottsverksamhet för autistiska barn. 

– Det låter småaktigt att prata om sitt eget världsrekord i det här. Vi har ju cyklat i en månad, och har haft andra väderfenomen att ta hänsyn till. Men den här extrema värmen är något alldeles extra, säger Måns Möller.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag