Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Människor slutar att röka – på grund av coronaviruset

Rökningen tycks minska till följd av covid-19.

Italien är ett av de värst coronadrabbade länderna i världen – men nu kommer positiva rapporter.

Läs dagens goda nyheter här.

Människor slutar att röka

Coronakrisen har kommit att förändra många människors vanor och vardag. Enligt brittiska organisationen Action on Smoking, som har genomfört en undersökning tillsammans med YouGov, har mer än 300 000 britter slutat röka på grund av covid-19 – eftersom rökning ökar risken för ett allvarligt insjuknande.

Ytterligare 550 000 personer har försökt att sluta röka helt, medan 2,4 miljoner åtminstone har dragit ner på rökningen, visar samma undersökning, skriver tidningen Guardian.

Lägsta siffran i Italien på väldigt länge

Dödssiffran i Italien ökade med bara 174 personer under söndagen. Att jämföra med 474 dagen innan. Och att jämföra med föregående siffror som har tenderat att klättra uppemot 800 och 1 000 per dygn. 174 nya dödsfall är nu den lägsta dygnssiffran sedan den 10 mars. Det ska dock noteras att söndagssiffrorna alltid brukar vara lite lägre i Italien.

Italien har registrerat totalt 28 884 dödsfall relaterade till coronaviruset sedan den 21 februari. 

Sjukhusen i Italien har varit hårt belastade under våren.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

Inga nya fall i Nya Zeeland

Även Nya Zeeland har god statistik att dela med sig av.

Nya Zeeland har för första gången på två månader inte några nya insjuknanden av coronaviruset alls att rapportera. 

– Det är en anledning att fira. Det är viktigt att vi visar på att det är en symbol för den insats som alla har gjort, säger Ashley Bloomfield, chef för landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, och uppmanar samtidigt befolkningen att vara fortsatt uppmärksamma och försiktiga, enligt The Guardian.

Hittills har 1 487 misstänka och bekräftade fall av covid-19 rapporterats i Nya Zeeland. Av dessa har 20 personer avlidit.

Missa inte: Nu kan du få notiser med positiva nyheter. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”.  

Fler personer slutar röka i coronakrisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.