I dag är tre fjärdedelar av de viktigaste fiskeområdena i Östersjön överexploaterade eller fullt utnyttjade. Foto: DANIEL NILSSON / SVD / SCANPIX / CODE 30422 SVD
I dag är tre fjärdedelar av de viktigaste fiskeområdena i Östersjön överexploaterade eller fullt utnyttjade. Foto: DANIEL NILSSON / SVD / SCANPIX / CODE 30422 SVD

Människan bakom bristen på fisk i havet

Publicerad

Fiskebestånden i Östersjön minskar. 

I dag är tre fjärdedelar av de viktigaste fiskeområdena i Östersjön överexploaterade eller fullt utnyttjade.

Färska siffror visar att det är människan som ligger bakom det snart tomma havet. 

Många människor är beroende av att fiska. Visserligen minskar yrkesfisket men fortfarande är Sverige är ett av de länder i Europa som har högst fiskkonsumtion per person. Men det är även en stor del av djurriket som också är beroende av fisken. I östersjöområdet är det framför allt sälen och skarven som livnär sig på sill, öring och de andra läckerheterna. 

Samtidigt minskar fiskbiståndet i Östersjön för varje årtionde som går. Färre fiskar ska försörja lika många – om inte till och med fler då sälbestånden har ökat sedan 1990-talen. 

Så vem äter då mest fisk av sälarna och fåglarna och människorna? 

 

LÄS MER: Okända tsunamin tog deras familj

 

Färsk studie från SU

Nya siffror från Stockholms universitet visar hur mycket fisk olika däggdjur och fåglar tar i Östersjön jämfört med fångster från yrkes- och fritidsfiske.
Initiativet kom från att debatten stundtals varit laddad kring frågan om ifall fåglar, sälar och människor konkurrerar om fisken. 

— Debatten baserades ofta på ogrundade antaganden, varför jag tog initiativ till en studie av hur det verkligen förhåller sig, säger professor Sture Hansson vid Stockholms universitet som lett studien till Östersjöcentrum. 

Ålfiske i Östersjön.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

8000 ton om året

En grov uppskattning, som gjorts av SLU tidigare i år, är att skarven kring Gotland äter ungefär 4 000 ton fisk om året. Sälarna äter väldigt mycket mer fisk än fåglarna, men då fåglarna är fler så äter de båda grupperna ungefär lika mycket. 

Enligt Sture Hansson med kollegor fångar människan drygt tre gånger så mycket fisk som fåglar och sälar tillsammans. 

Fisket är dock inte den enda faktorn som påverkar fiskbeståndens storlek. Klimatförändringar och annan miljöpåverkan som övergödning och syrefria bottnar har fått stora konsekvenser för mängden fisk i Östersjön. 

 

LÄS MER: Världsberömda vita älgen ska skjutas

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag