Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Människan bakom bristen på fisk i havet

I dag är tre fjärdedelar av de viktigaste fiskeområdena i Östersjön överexploaterade eller fullt utnyttjade.Foto: DANIEL NILSSON / SVD / SCANPIX / CODE 30422 SVD

Fiskebestånden i Östersjön minskar. 

I dag är tre fjärdedelar av de viktigaste fiskeområdena i Östersjön överexploaterade eller fullt utnyttjade.

Färska siffror visar att det är människan som ligger bakom det snart tomma havet. 

Många människor är beroende av att fiska. Visserligen minskar yrkesfisket men fortfarande är Sverige är ett av de länder i Europa som har högst fiskkonsumtion per person. Men det är även en stor del av djurriket som också är beroende av fisken. I östersjöområdet är det framför allt sälen och skarven som livnär sig på sill, öring och de andra läckerheterna. 

Samtidigt minskar fiskbiståndet i Östersjön för varje årtionde som går. Färre fiskar ska försörja lika många – om inte till och med fler då sälbestånden har ökat sedan 1990-talen. 

Så vem äter då mest fisk av sälarna och fåglarna och människorna? 

 

LÄS MER: Okända tsunamin tog deras familj

 

Färsk studie från SU

Nya siffror från Stockholms universitet visar hur mycket fisk olika däggdjur och fåglar tar i Östersjön jämfört med fångster från yrkes- och fritidsfiske.
Initiativet kom från att debatten stundtals varit laddad kring frågan om ifall fåglar, sälar och människor konkurrerar om fisken. 

— Debatten baserades ofta på ogrundade antaganden, varför jag tog initiativ till en studie av hur det verkligen förhåller sig, säger professor Sture Hansson vid Stockholms universitet som lett studien till Östersjöcentrum. 

Ålfiske i Östersjön.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

8000 ton om året

En grov uppskattning, som gjorts av SLU tidigare i år, är att skarven kring Gotland äter ungefär 4 000 ton fisk om året. Sälarna äter väldigt mycket mer fisk än fåglarna, men då fåglarna är fler så äter de båda grupperna ungefär lika mycket. 

Enligt Sture Hansson med kollegor fångar människan drygt tre gånger så mycket fisk som fåglar och sälar tillsammans. 

Fisket är dock inte den enda faktorn som påverkar fiskbeståndens storlek. Klimatförändringar och annan miljöpåverkan som övergödning och syrefria bottnar har fått stora konsekvenser för mängden fisk i Östersjön. 

 

LÄS MER: Världsberömda vita älgen ska skjutas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.