Manning laddade ned 700 000 filer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

FORT MEADE. Den spionåtalade Bradley Manning hade fri tillgång till hemligstämplat material som lätt kunde laddas ned, enligt försvarets första vittne vid rättegången.

Manning anklagas för att ha släppt över 700 000 dokument till Wikileaks, vilket anses vara den mest omfattande läckan av hemligstämplade dokument i USA:s historia.

Enligt vittnet fanns det ingenting som hindrade honom från att installera mjukvaran för snabbnedladdning av UD:s diplomatpost.

Vittnen beskrev hur underrättelseanalytiker som Manning fick stor frihet på jobbet.

Kapten David Lim, en av Mannings överordnade i Irak, sade från vittnesbåset på måndagen, att han uppmuntrat analytikern att fördjupa sig i utrikesdepartementets dokument samt annat hemligstämplat material för att undgå "tunnelseende".

Joshua Ehresman, som också ansvarade för Manning, bekräftade Lims uppgifter att det inte fanns någon tillsyn när det gällde att installera programvaror på arméns maskiner.

Manning anklagas bland annat för att ha installerat ett program som gjorde det möjligt att ladda ned över 250 000 regeringsdokument med en hastighet på 1 000 dokument i timmen.

Försvaret har försökt framställa Manning som naiv, en soldat med goda avsikter som ville visa amerikanerna krigets verklighet i Irak och Afghanistan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.