Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen tog färjan med familjen – våldtog kvinna

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Mannen döms till två års fängelse för våldtäkt.
Foto: Polisen
Våldtäkten inträffade på Finlandsfärjan Viking Line Grace i oktober i fjol.
Foto: Pressbild

Mannen tog med kvinnan till sin hytt, höll fast henne och genomförde samlaget trots att hon flera gånger sa nej.

Nu döms 31-åringen för våldtäkten på Finlandsfärjan Viking Line Grace i oktober i fjol.

Straffet: Två års fängelse och skadestånd.

Mannen, som är skriven i Norrköping och är afghansk medborgare, träffade kvinnan i samband med en konsert på Finlandsfärjan.

På film från övervakningskameror framkommer att han tog med henne till sin hytt och att de gick in tillsammans vid 00.40-tiden den 23 oktober.

Kvinnan var berusad, och när mannen började ta av henne kläderna sa hon nej flera gånger, berättar hon i förhör. Trots det höll han fast henne och genomförde samlaget. Under tiden låg en av hans släktingar och sov i en överslaf i hyttens våningssäng.

– Jag hörde inte om de hade sex, hävdar släktingen i förhör.

I polisutredningen framgår att mannen var på färjan tillsammans med flera familjemedlemmar, bland annat sina föräldrar.

Döms för våldtäkt

När färjan anlände till Stockholm dagen därpå greps 31-åringen. Och i slutet av förra veckan kom domen.

Stockholms tingsrätt anser att kvinnan berättat om händelsen på ett ”klart, sammanhängande, detaljerat och resonerande sätt”. 31-åringen döms till två års fängelse och 55 000 kronor i skadestånd, jämte ränta, för våldtäkt.

I domen går att läsa:

Sammantaget är det ställt utom rimligt tvivel att NN uppsåtligen genom användande av våld genomfört samlag med målsäganden som inte deltog frivilligt. Gärningen är att bedöma som våldtäkt.

Tingsrätten går dock inte på åklagarens linje om att mannen otillbörligt utnyttjat att målsäganden på grund av berusning och allvarlig rädsla befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Åklagaren yrkade initialt på att mannen skulle utvisas från Sverige med förbud att återvända på tio år. Det yrkandet drogs tillbaka vid huvudförhandlingen.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs inte att yrkandet om utvisning drogs tillbaka i huvudförhandlingen. Detta har åtgärdats i nuvarande version.

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.