Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Männen som svenska kvinnorna trånar efter

”Bumsters” kalls de män som ofta lever på att bli uppvaktade av kvinnor från Europa.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Två män joggar längs Kololistranden.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

– Är det vanligt i Sverige att kvinnor i 70-årsåldern är ihop med 20-åringar?

Taxichauffören Phoenix ställer frågan under en paus mellan de djupa armhävningarna på stranden.

Här i Gambia tycker man att det är märkligt att så gamla svenskor vill vara tillsammans med så unga män, förklarar Phoenix.

– Imamerna vägrar viga par med så stor åldersskillnad. Muhammed gifte sig i 25-årsåldern med Khadidja som var runt 40 så det anses okej, men större skillnad än så… Nej, det tycker vi inte är okej!

Han skakar på huvudet och gör en min av att vara äcklad. Men svenskor har generellt gott rykte, inte minst för att många sponsrar familjers kostnader för utbildning och läkarvård.

– Det är värre med tyskorna och holländskorna, de hånglar ibland helt öppet med sina ”bumsters”, menar Phoenix.

Jag berättar att vi är journalister och att vi gör reportage om svenska kvinnor som söker kärleken i Gambia.

– Det finns ju de som betalar för sällskap och så finns det de som är seriösa och vill ha riktiga relationer. Jag har flera vänner som har gift sig med svenskor, berättar Phoenix.

Han frågar hur gammal jag är och får veta att jag är 40.

– Du ser inte ut att vara mer än 25. Vi skulle lätt kunna vara ett par, säger han.

 Jag svarar nekande och frågar i stället hur gammal han är.

– I din ålder, i din ålder, påstår Phoenix, som nog inte är en dag över 27.

Varför tränar du och dina vänner just här på stranden?

– Du vet, det är bra för blodtrycket att träna. Jag kör taxi fram till klockan 16 om dagarna, sedan kommer jag till stranden och tränar. Ibland träffar jag turister som vill att jag visar dem Gambia. Jag kan visa er också vårt land och ta med er på fester.

Fotografen och jag tackar nej och fortsätter söderut längs stranden där vågorna från Atlanten drar med sig skira snäckor som blir kvar på den mjuka sanden.

På stränderna ligger män och gör armhävningar.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

På hotellen får man sällan ta med sin gambiske pojkvän

Europeiska kvinnorna ofta dubbelt så gamla 

Vid restaurang ”Barista Beach” ser vi som vanligt flera mixade par, där de europeiska kvinnorna kan vara dubbelt så gamla som de gambiska männen som ligger intill dem på solstolarna, smörjer in deras ryggar med solkräm och bär deras väskor.

”Promotern” Pete som har rastaflätor i håret kommer fram och bjuder in oss. Vi tackar ja till erbjudandet att använda toaletten (där det till skillnad från på hotelltoaletterna varken finns tvål eller toalettpapper) och beställer var sin flaska vatten.

Varför kommer de mixade paren just hit, frågar vi Pete.

– Det här passar de par som hyr lägenheter i stan. På hotellen får man sällan ta med sin gambiske pojkvän och bor man inte på hotell har man inte access till stranden. Här på ”Barista Beach” kan sådana par hyra solbäddar och äta förstklassig mat, säger Pete.

En tyska från Stuttgart presenterar oss för den åtminstone 30 år yngre ynglingen på solbädden bredvid. De har flätat ihop sina fingrar och han vaktar hennes strandväska.

– Det är min pojkvän här som är anledningen till att jag reser till just Gambia. Vi ses varje år, förklarar hon.

– Men i dag är jag ledsen för i morgon åker jag hem. Det är så sorgligt. Jag vill ta tillvara på varje minut innan dess.

Hennes pojkvän vill dock inte prata när han får veta att vi är journalister och personalen sjasar bort oss.


LÄS ÄVEN: Äldre svenskar festar med röka, reggae och yngre män

I will make good price for you!

På stranden möter vi flera europeisk-gambiska par som går hand i hand. En brittisk kvinna i 60-årsåldern stannar till och småpratar.

– Det är så skönt att slippa vädret i England så här års, säger kvinnan som berättar att hon har varit i Gambia 14 gånger.

Sedan trycker hon den hälften så unge mannens hand och ler brett.

Två män joggar längs Kololistranden.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Minderåriga pojkar uppvaktar äldre damer 

Mest aktivitet är det längst norrut på Kololistranden, där unga och ofta lättklädda män joggar i klungor och gör armhävningar och situps.

Då fotografen och jag passerar river många av sig tröjorna, gör armhävningar med klapp i luften och frågar om jag vill hyra en personlig tränare.

– I will make good price for you!

Vi ser flera västerländska kvinnor i 30- och 40-årsåldern jogga längs stranden med ynglingar som bär deras vattenflaskor och ropar uppmuntrande ord.

Det väcker visst förtret att jag inte vill betala för sällskap under mina löprundor längs ”Bertil Harding Highway”.

Pojkar, sannolikt inte är mycket äldre än min 14-åriga dotter hemma i Sverige, springer upp längs min sida och försöker inleda konversationer. De bär europeiska fotbollskläder och fina sportskor som påstås vara gåvor från rika kvinnor.

– Mam, why don´t you let me protect and guide you!

Elva år yngre fotografen Christoffer Hjalmarsson får åtskilliga gånger då vi rör oss tillsammans utomhus svara på frågan om vi är ett par. När han förklarar att vi ”bara” är kolleger försöker taxichaufförerna och inkastarna i än större utsträckning få kontakt med mig.

– Bossy lady, relax and have a drink!


SVENSK-GAMBISKA RELATIONER

Svenska charterturister började redan på 1960-talet åka till Gambia.


Varje år åker ungefär 5 000 svenska resenärer till Gambia med Ving.


Hittills i år har 63 manliga sökanden från Gambia beviljats uppehållstillstånd i Sverige för vad som på Migrationsverkets språk heter ”nyetablerad anknytning” (sambor/gifta).


2016 var det 66 manliga sökande från Gambia som fick uppehållstillstånd i Sverige för kärlekens skull och 2015 var det 69.


Jämförbara siffror med Thailand är att 774 thailändskor beviljats uppehållstillstånd i Sverige i år med anledning av äktenskap/samboskap (829 kvinnor år 2016 och 603 kvinnor år 2015).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.