Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders, 51, räddade Malte, 4, från att drunkna

Nu har familjen Bergqvist-Bär äntligen hittat sin hjälte. Foto: Privat

Fyraåriga Malte Bergqvist-Bär hoppade i vattnet utan armpuffar – och kan inte simma. 

Då ingrep en man som räddade Malte ur vattnet. 

Familjen har letat efter mannen i flera dagar – nu har de hittat honom: Anders Werneland, 51 från Gävle.

– Jag vet inte ens hur man ska formulera ett tack efter något sådant här, man kan inte tacka nog, så är det ju, säger Maltes mamma Sabina. 

Fyraårige Malte Bergqvist-Bär älskar att bada – men har inte lärt sig att simma ännu. En kombination som nästan kostade honom livet. 

I fredags hoppade Malte i vattnet utan armpuffar. De vuxna som var med Malte märkte direkt att han var försvunnen – men visste inte var de skulle börja leta. Blixtsnabbt ingrep då Anders Werneland, 51, från Gävle.

Anders plockade upp Malte ur vattnet – och räddade på så vis hans liv. I tumulten efter händelsen hann ingen fråga efter Anders namn och i efterhand har Maltes mamma Sabina Bär, 30, efterlyst Maltes räddare på Facebook och i Gefle Dagblad – nu har de kommit kontakt och ska snart träffas. 

En vanlig dag på stranden

I fredags var Sabina Bär som bor i Gävle och badade med sin stora familj. På eftermiddagen gick Sabina, hennes man och deras yngsta dotter hem från stranden. Mormor, hennes man och Sabinas syster stannade kvar med Sabinas fyraåriga son Malte för att njuta av värmen ett tag till.

Malte älskar att bada – men kan inte simma än, varför han alltid har armpuffar på sig. Foto: Privat

Precis innan sällskapet skulle gå sa Malte att han behövde kissa. Han blev tillsagt att ställa sig vid ett träd några meter bort. Samtidigt började sällskapet packa ihop. Sabinas mormor skulle ta ett sista dopp och sprang ut på bryggan och hoppade i. 

– Vi hade ju så klart en vuxen som höll stenkoll på Malte, men som vände bort blicken när Malte skulle kissa. Det var då det hände, säger Sabina.

Hoppade i vattnet – utan armpuffar

Det som nästan ingen märkte var att fyraåriga Malte, som inte hade sina armpuffar på sig, hellre ville bada än kissa. Han sprang tätt efter sin mormor, så nära att hon inte märkte att han hoppade efter henne.  

Familjen insåg snabbt att Malte var försvunnen. Panik utbröt. Men en person hade märkt att den lille pojken hade sprungit ut på bryggan, hoppat i – och inte lyckats ta sig upp till ytan. 

Sabina hade svårt att ta in det som hade hänt hennes son. Foto: Privat

Anders Werneland såg hur Malte sprattlade under vattnet, han tänkte snabbt och fick tag i Maltes arm för att dra upp honom. 

Väl uppe vid ytan började Malte gråta och hosta vatten – men efter ett läkarbesök kunde det konstateras att han var okej. Men i tumulten som uppstod efter händelsen glömde familjen att fråga Anders om vad han hette eller vem han var. 

Ville få tag på hjälten

För Sabina var händelsen svår att ta in – men under lördagen kände hon ett stort behov av att ta kontakt med mannen som räddat hennes sons liv. Hon la ut ett inlägg på Facebook där hon efterlyste mannen, två dagar senare publicerade Gefle Dagblad en artikel om efterlysningen.

Nästan ingen märkte att Malte sprang efter sin mormor – förutom en man på stranden. Foto: Privat

Anders Werneland, 51, läste tidningen som vanligt när han fick syn på artikeln, han insåg direkt att efterlysningen gällde honom. 

Anders hade varit på stranden med sin sjuåriga son och stått på bryggan när han fått syn på Malte som "traskade rätt ut i vattnet". Att ingripa var någonting han gjorde utan att tänka, säger han. 

"Jag har nog räddat någons liv" 

– Först kände jag ingenting, men sen när jag gick i land med Malte i min famn så kände jag att "jag har nog räddat någons liv", säger han.

Till slut hittade familjen sin hjälte – Anders Werneland. Foto: Privat

När Anders såg efterlysningen i tidningen insåg han hur mycket det han gjort betytt för den andra familjen. 

– Då fattade att det är ju bland det största man kan göra, att rädda någons liv. Där och då fattade jag inte det, det var ju bara instinkten som slog till. Händer det någonting – och framför allt ett barn, då kör man bara. Oavsett vad som behöver göras, säger han.

Snart ska Sabina, Malte och Anders ses. Sabina funderar fortfarande på hur hon ska kunna tacka Anders. 

– Jag vet inte ens hur man ska kunna formulera ett tack efter något sådant här, man kan inte tacka nog, så är det ju, säger hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!