Mannen som hotade Kristersson berättar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson hotades via Twitter av mannen.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Han var anställd som departementssekreterare.
Mannen bakom hoten berättar:- Jag väljer ett mål, jag gör det verbalt och jag gör det väldigt hårt. Så ser jag situationen, ett mothot, en motattack.

Av säkerhetsskäl skrev socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) ut två bilder ur personalakten på den 50-årige departementssekreteraren som dödshotat honom på Twitter.

En bild behöll han själv.

Den andra gav han till sin hustru.

Mannen bakom hoten berättar:

– Jag väljer ett mål, jag gör det verbalt och jag gör det väldigt hårt. Så ser jag situationen, ett mothot, en motattack.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är en av de politiker som drabbats hårt av hot. Hans verkliga mardröm börjar natten mot den 10 april i år.

I ett bostadshus norr om Stockholm sitter den 50-årige departementssekreteraren och tvåbarnspappan uppkopplad på nätet med sin jobbdator. Han har inte varit på jobbet på länge efter en djup konflikt med sin arbetsgivare.

Klockan är strax efter fyra på morgonen.

Mannen läser på en nyhetssida om ett misstänkt mord på en taxichaufför i Åkersberga under natten.

Något triggar i gång honom.

Han gör sedan en sökning på Ulf Kristerssons namn på Google innan han loggar in på ett Twitterkonto i ett annat namn. Han skriver sedan: "Såsom taxichauffören dog ska också Ulf Hjalmar Kristersson, född 29 december 1963 i Lund, dö Go to hell".

Efter en kort stund skriver han ytterligare en tweet: "Ulf Kristersson är gift med en kopia av en medlem i Socialistiska partiet. Skär nu halsen av kräket" (50-åringen åsyftade då Ulf Kristersson, red:s anm.).

Senare samma morgon får Ulf Kristerssons assistent på regeringskansliet kännedom om inläggen. Säkerhetsavdelningen och den berörda ministern informeras. Säpo kopplas in och ett stort sökpådrag inleds för att spåra avsändaren till inläggen. Spåren leder, visar Säpos omfattande kartläggning, till den 50-årige departementssekreteraren.

När ministern får veta att den misstänkte är en kollega på departementet, skriver han ut två porträttbilder på mannen ur personalakten.

En tar han själv. Den andra ger han till sin hustru. "Om de skulle stöta på honom", som han säger i förhör.

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson, som ledde den känsliga utredningen, säger:

–  Jag tror att man gjorde en ganska grundlig prövning för risken att det skulle kunna hända något, och det förekom viss spaning mot honom. Det finns också en psykolog anställd på Säpo som gör sina bedömningar.

Ulf Kristersson berättar i polisförhör att han utsatts för liknande hot tidigare, när han arbetade i Stockholms stadshus. Men inläggen på Twitter är de "i särklass de grövsta", säger han.

Den 30 maj slår nationella insatsstyrkan till i en razzia mot den 50-årige mannen i ett barnvänligt bostadsområde. Klockan 10.20 bryter man in i huset. Departementssekreteraren berättar i polisförhör, som inleds klockan 11.20 samma dag, att han sedan 2008 är involverad i en djup konflikt med sin arbetsgivare. Han erkänner inläggen – och berättar att han känt sig frustrerad över sin jobbsituation.

– Jag har skrivit det här i affekt. Det är inte så att det är personligt riktat mot Ulf Kristersson utan han är en symbol i det här fallet.

Förhörsledaren frågar om mannen förstår att hans inlägg på Twitter kan uppfattas som ett hot mot socialförsäkringsministern.

– Ja, men han är också en offentlig person. Jag får ta saker och han får ta saker och det här är hårt, svarar 50-åringen.

Förhörsledaren frågar senare i förhöret:

– Är det korrekt att beskriva det som ett dödshot mot Ulf Kristersson?

– Ja, om jag läser det skulle jag också säga så, om det stod mitt namn där, svarar mannen.

50-åringen har varit anställd på departementet sedan år 2000. På senare år har han förändrats mycket, säger en person som känner till honom.

– Han har dragit sig undan och verkar mest hålla sig för sig själv. Konflikten på arbetet kan ha bidragit. Nu är det länge sedan jag pratade med honom.

I polisförhöret får 50-åringen en fråga att det är rätt uppfattat att hoten är riktade mot just Ulf Kristersson.

– Ja, jag har väldigt noga och till och med angivit mellannamn och datum där, svarar han.

Men han säger också att han inte hade för avsikt att hota ministerns hustru.

– Nej, det har det inte. För henne vet jag ingenting om egentligen, säger han.

50-åringen försöker förklara hur han tänkt och resonerat när han skrev de hotfulla inläggen:

– Det är responshot på hot mot mig, det är svarshot. det är ett svar, en motattack, en motdebatt, man slåss mot en....Jag ser det som att jag är attackerad och så går jag till motattack, jag väljer ett mål, jag gör det verbalt och jag gör det väldigt hårt, säger mannen bakom Twitterhoten. Så ser jag situationen, ett mothot, en motattack.

Under rättegången i Attunda tingsrätt närvarade Ulf Kristersson på telefonlänk.

– Ett av de främsta skälen till att jag ville höra honom var bland annat att han fick berätta att han tog fram en bild så att han kunde känna igen den här personen, ifall han skulle dyka upp någonstans, säger Ronnie Jacobsson.

Den 12 november dömdes departementssekreteraren till 50 dagsböter á 50 kronor för olaga hot – sammanlagt 2 500 kronor. Någon rättspsykiatrisk undersökning gjordes inte.

Borde det ha gjorts?

– Nej, han hade en sjukdomshistoria, och den var känd för Säpo, säger åklagaren.

Enligt Ronnie Jacobsson, som arbetar på åklagarkammaren för säkerhetsmål, är hot mot politiker ganska vanligt förekommande.

– Det är tämligen många anmälningar som görs, men som inte går att leda i bevis. Och i de fall man lyckas spåra avsändaren är det ofta så att hotet inte har gått fram, utan filtrerats bort på vägen, till den det riktats mot. Och det är ett krav, enligt lagen. Försök till olaga hot är inte straffbart.

Enligt Ronnie Jacobsson har de sociala medierna bidragit till att fler polisanmälningar görs.

– Förr var folk tvungna att leta upp en adress, köpa frimärke. Då rann liksom ilskan av. Nu sitter de hemma en fredagskväll och tänker "Nu jäklar". Det är inte ovanligt att man ser att det skickas på helgkvällar.

Expressen har förgäves sökt 50-åringen på telefon och hemma i bostaden. Advokat Peter Milkéwitz försvarade honom i tingsrätten.

Har ni haft kontakt efter domen?

Nej, ingen alls. Jag har inte fått några instruktioner om att överklaga domen, han erkände ju. Sedan krävs det ju prövningstillstånd för bötesmål.

Både Ulf Kristersson och hans pressekreterare Erik Magni har avböjt att kommentera hoten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.