Mannen på SD-filmen: "Jag ville inte bråka"

TALAR UT. Expressens Christian Holmén intervjuar mannen som syns och hörs på SD-filmen.
Foto: Suvad Mrkonjic

Hans filmade fyllebråk har kastat Sverigedemokraterna in i den allvarligaste krisen i partiets historia.

Expressen har spårat upp mannen på den berömda filmen från Kungsgatan – och nu berättar han sin historia.

– Jag ser hur de är våldsamma mot en tjej, och då ändrar jag min uppfattning om att bråka. Jag gillar inte när man går på kvinnor, säger mannen.

Här ser du hela dokumentären.

Vi träffas på ett hotell i en mindre svensk stad. Mannen är i 30-årsåldern. Han säger att han är orolig för vad intervjun kan innebära för hans sambo och deras son.

– Mina polare säger att jag inte är klok som ställer upp och pratar om, det här. De här killarna har anhängare. Man vet inte vad de kan göra.

Efter en krogrunda den där sommarnatten 2010 vandrade han rätt in i den upprörda diskussionen som de tre SD-politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling hade med ståuppkomikern Soran Ismail utanför McDonald's på Kungsgatan i Stockholm.

– Jag ser Soran från ”Parlamentet”, som jag tycker är schyst kille. Jag går fram och frågar om nåt typ är fel liksom, säger mannen.

Hur är stämningen där då?

– Ganska högljudd och det är därför jag går fram och frågar om det är nåt problem. Men sen triggas det igång och alla vill åt mig.

”Nån tar stryptag”

På filmen hör man Kent Ekeroth anklaga mannen för att försöka stjäla hans mobiltelefon.

– Vad jag kan minnas av kvällen är det någon som försöker filma mig och jag gillar inte att bli filmad. Jag har kanske puttat undan hans arm eller nånting. Men sen tar nån stryptag på mig där. Jag kopplar mig ur det och frågar vad som är på gång. Jag håller händerna uppe för att visa att jag inte är typen som bråkar.

Men man ser ju på filmen hur ni bråkar ute på gatan, de är tre killarna går mot dig och du är provocerande tillbaka. Vad minns du från den här händelsen?

– Jag minns bara att jag var inte provocerande. Jag höll händerna uppe och ville inte bråka. Sen lugnade situationen ner sig. Det var väl där det skulle ha avslutats.

Vad hände då?

– Jag ser hur de är våldsamma mot en tjej, och då ändrar jag min uppfattning om att bråka. Jag gillar inte när man går på kvinnor.

Vad var det du såg?

– Jag såg hur en av personerna liksom knuffar in en kvinna hårt i bilen, jag vet inte om han använde knuff eller slag liksom. Men det såg bara jobbigt ut för mina ögon. Jag gillar inte att se sånt där och då ändrade jag mitt temperamant till någonting helt annat.

”Gillar inte att se sånt här”

Man hör att du skriker ganska högt på filmen.

– Ja, jag reagerar på sånt här, jag gillar inte att se sånt här, så jag går emellan, men återigen så försöker jag tänka på min situation, vad jag hade för problem under just den tiden där. Jag hade lite omständigheter att tänka på, så jag valde återigen att lugna ner mig och försöker lösa det där.

Vad är det för omständigheter?

– Jag hade precis suttit med restriktioner i häktet några månader och väntade på en dom som gjorde att jag inte ville ha mer med problem.


Expressens Christian Holmén intervjuar mannen från filmen.
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

Domen som du väntade på då, vad gällde den?

– Narkotikasmuggling. Jag har tagit konsekvenserna av det i dag.

På filmen, strax innan Kent Ekeroth stänger av kameran, ser man hur mannen förs undan från den upphetsade situationen av en okänd något äldre man.

– Jag lugnade ner mig, men sen när de går från platsen och skrattar och håller på och lever rövare och tror att de är nånting, så är det nånting som händer i mig liksom.

Vad gjorde du för någonting då?

– Jag blir arg och högljudd och börjar springa efter dem. Vad som hade hänt sen har jag ingen aning om, men polisen kommer och griper mig på platsen och jag får ta hela skulden.

Men du springer efter dem uppför Kungsgatan, och vad gör de för någonting då?

– De springer upp för en trappa där, vilket gör att de kommer i väg en bit från platsen. Och jag är ju kvar där nere. Sen kommer ju polisen och griper mig.

– Och två och ett halvt år senare sitter jag här och har alla problem som nu uppstår.

De här tre har ända sedan händelsen sagt att du jagade dem med en träpåk.

– Det är ingenting jag kan minnas. Jag jagade dem med min aggression gentemot… Jag gillar inte när man gör illa kvinnor. Det var vad jag jagade dem med. Jag kan inte minnas nån träpåk.

Men var du nära dem? Blev det något slagsmål mellan dig och dem när de sprang i väg?

– Nej, de var mycket snabbare än mig och sprang upp i trapporna.

När de springer uppför tapporna, ser du dem efter det?

– Jag ser inte dem efter att de har sprungit upp för trapporna, för jag är ju kvar där nere. Jag vänder mig om och polisen är där. Det är så jag minns det, det gick så fort.

Polisen kallas till bråket

Expressen har läst polisens protokoll från ingripandet. Poliserna hade kallats till McDonald's på Kungsgatan med anledning av bråket några minuter tidigare. Men när de kommer till platsen ser de inget spår av den anmälda misshandeln.

De ser mannen ensam ”under bron på Kungsgatan” där han enligt polisens beskrivning ”setts ramla omkull och ramla in i saker under sin färd”. Han blöder kraftigt från högerhanden, är kraftigt berusad, luktar alkohol – ”sluddrande tal samt raglande gång”.

Samtidigt uppe på Regeringsgatan – högt ovanför honom, beväpnar sig de tre SD-männen med järnrör. De går 30 meter tillbaka mot trappan de nyss flytt upp i från Kungsgatan.

Men det har den redlöst berusade mannen där nere på Kungsgatan ingen aning om då.

De tre politikerna har sagt att de beväpnade sig med järnrör eftersom de var rädda för att du hade hotat dem med att du tillhörde den kriminella organisationen OG. Hör du till OG?

– Jag hör absolut inte till gänget OG.

 Men du skriker ”Knuffar du på en tjej. Vet du vad OG gör med sådana där?” Varför säger du så om du inte är gängmedlem?

– Namnet OG behöver inte betyda gängmedlem. Det finns principer där att man rör inte kvinnor, så är det. Det är ett regelverk som kan benämnas OG.

Straffregistret visar att han är dömd för en rad brott, senast ett år och två månader för narkotikasmuggling.

Vad känner du när du ser filmerna med dig själv?

– Jag tycker det är jobbigt och pinsamt. Jag önskar att jag inte hade varit med på filmen. Jag vill bara leva mitt privata liv nu, och hoppas att det ska kunna gå ändå.


Se hela Expressens tv-dokumentär om SD-filmen - klicka här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.