Mannen med järnhanden

Publicerad
Uppdaterad
- Fotbollslandslaget är populärare än någonsin.
- Zlatan & Co satsar på VM-guld.
- Miljonerna rullar in.
Överallt: Lars-Åke Lagrell.
Nu avslöjar SPORT-Expressens Markus Wilhelmson hur svensk fotboll styrs med järnhand - och hur Lagrell nu satt allt på spel.
Lars-Åke Lagrell kommer att tvingas avgå inom två år, när sanningen om det nya tv-avtalet avslöjas. Det säger en av huvudpersonerna i vårens tv-förhandlingar. Nu berättar Lagrells närmaste medarbetare, hans hustru och söner, flera kritiker och Uefa-presidenten Lennart Johansson om arbetsnarkomanen och maktmänniskan som har styrt svensk fotboll i 15 år.

Tog över efter Fat Cat

Lördagen den 13 april 1991 lämnade 190 centimeter Lennart Johansson över ordförandeposten i svensk fotboll till den två decimeter kortare Lars-Åke Lagrell. Vilka egenskaper gav Lagrell jobbet?
- Han är rak, ärlig. Väldigt väl påläst. Man kan vända honom ryggen utan att riskera att få någon dolkstöt. Han tänker ofta som en politiker och det är en fördel på den posten, säger Uefa-presidenten Lennart Johansson. Att döma av paketen och hyllningstalen som en rörd Johansson fick ta emot vid avtackningen var det en fantastiskt framgångsrik ordförande som avgick. Men faktum är att svensk fotboll befann sig i kris. Efter fiaskot i VM i Italien var publiksnittet i allsvenskan 1991 4 435 personer (jämfört med 8 642 säsongen 2005). Förbundets ekonomi var så skral att personalen på kansliet fruktade att bli uppsagd. Till förbundskapten Tommy Svenssons första hemmalandskamp, mot Österrike på Råsunda i maj 1991, kom 3 689 personer. Lennart Johansson gratulerar Henke Larsson till Champions League-guldet. Lars-Åke Lagrell var 51 år och kallades arbetsmyra.
- Jag tyckte att jag jobbade mycket som förbundskapten, men det var ingenting jämfört med den tid Lars-Åke lade ner. Jag förstår inte hur karln orkar, säger Olle Nordin. Kjell Sahlström, ekonomichef på Svenska fotbollförbundet, säger att han kan komma till jobbet och läsa mejl från Lagrell daterade 04.29. - I början var jag överraskad att han var i gång och jobbade så tidigt, men nu reagerar jag inte längre över det.

"Irriterande morgonpigg"

Lagrells hustru, Yvonne Dolck Lagrell, säger att makens arbetsdag ofta börjar klockan fyra på morgonen.
- Han kräver exceptionellt lite sömn och är irriterande morgonpigg. Hans söner berättar om uppväxten med en pappa som höll ett rasande tempo.
- Han har alltid jobbat hårt, det är min uppfattning. Telefonen ringde ständigt hemma och jobbet följde liksom med honom överallt, säger Stefan Lagrell.
Sebastian Lagrell, yngste sonen, dömer fotboll på division 4-nivå och är den ende av de tre bröderna som går i pappas fotspår. Han har sökt till en 120-poängsutbildning i coaching och sport management på universitetet i Växjö.
- Jag siktar på att jobba med något inom eller mot idrotten. Det är mitt största intresse, så jag har inte blivit avskräckt av pappas jobb.
Den tredje Lagrell-sonen, mellanbrodern Magnus, säger att han inte vill prata om sin pappa och lägger på luren.

Beter sig som en statsman

Åren som förbundsordförande, uppdragen i Europeiska fotbollsförbundet och det politiska uppdraget som landshövding har gjort Lagrell allt mer världsvan.
- I dag har han nästan ett statsmannalikt beteende, säger Lennart Johansson. Han leder sammanträden med suveränitet, han tar in omgivningen och blir respekterad. Det skämtas inte om hans småländska dialekt eller sånt. I pressen får han naturligtvis sina epitet, precis som jag. Jag har varit Fat Cat i Expressen i 15 år, men det får man ta. Det hör till jobbets avigsidor.
Lars-Åke Lagrell är känd för att alltid ringa tillbaka, alltid svara på mejl. Det gjorde han också när örebroaren Mats Dernánd skrev till honom i december 2004.

Örebro blev offerlamm

Bakgrunden var Örebro SK:s kamp för att få vara kvar i allsvenskan. Klubben hade i flera år misskött sin ekonomi och Svenska fotbollförbundet beslutade att dra in klubbens elitlicens och därmed tvångsnedflytta ÖSK till superettan. Genom ett massivt sparpaket och genom att flera privatpersoner betalade in pengar lyckades Örebro SK visa en positiv kontrollbalansräkning vid halvårsskiftet, vilket elitlicensnämnden krävde. Det visade sig ändå inte räcka. Örebro tvingades ner i superettan av Lagrell. ÖSK:s dåvarande ordförande Christer Liljenberg berättar nu från sitt arbete på Öhlins Racing AB:s försäljningskontor i North Carolina, USA:
- Mitt under den här processen hamnade jag av en slump bredvid Lagrell på Arlanda Express. Jag förstod att det var kört oavsett vad vi gjorde. De hade redan bestämt sig, säger han och fortsätter:
- Det var många märkliga turer. Vi räddade klubbens ekonomi, men kastades ut ur allsvenskan på ett helt felaktigt beslut. Det är lite pojkarnas klubb i toppen av Fotbollsförbundet, ett gäng i inre cirkeln som har den yttersta makten med Lagrell och han från Skåne i spetsen.

Lagrell gick i fällan

I uppgivenheten över att ingenting som klubben gjorde verkade spela någon roll fick Mats Dernánd, projektledare på en reklambyrå i Örebro, idén att lura Lagrell. Dernánd låtsades hålla med honom i en mailväxling för att kontrollera om Lagrell sa en sak officiellt och en annan när ingen bandspelare eller kamera rullade. Dernánd skrev bland annat:
"Nu verkar det som om örebroarna blivit helt desperata och börjar med olika anklagelser. Man kan undra var deras känsla för fotbollsfamiljen har tagit vägen. T ex verkar de insinuera saker som att beslutet att flytta ner dem till superettan skulle vara något slags känslomässigt beslut från förbundets sida."
Och: "Örebro har ju varit som ett skenande tåg i flera år rent ekonomiskt och det strider ju mot själva idén med elitlicensen. Vad tror du egentligen hade krävts av dem för att rädda sig kvar efter så många år av vanskötsel?"
Lagrell svarade:
"Hej min vän, ... Det ÖSK behöver är en genuin gammal hederlig fotbollsledare. Hälsningar Lars-Åke"
Dernánd frågade: "Kan man säga så att det är Örebros långa historia av att leva över sina tillgångar och att genom detta ständigt vara föremål för granskning hos Licensnämnden som till slut blev för mycket?".
Lagrell svarade: "Ja".

"En riktig pamp, en maktmänniska"

Mats Dernánds mailväxling med Lagrell offentliggjordes, ord för ord, på svenskafans.com och i Nerikes Allehanda och blev riksnyhet. Plötsligt visade Lagrell en helt annan sida och skrev till Mats Dernánd:
"Du måste vara bland de falskaste människor som finns."
Dernánd berättar i dag också att Lars-Åke Lagrell "nästan mailbombade min chef och frågade vad han hade för medarbetare. Det var riktigt skarpa, på gränsen till hotfulla, mejl".
- Som en typisk makthavare försökte han sedan att flytta fokus från sakfrågan till att jag använde min jobbdator att skicka mejlen från, säger Mats Dernánd.
Jag insåg då att Lars-Åke Lagrell är en riktig pamp, en maktmänniska som är beredd att göra vad som helst om någon går emot honom. Mats Dernánd följer med intresse utvecklingen i IFK Göteborg och det åtal för skattebrott som har väckts mot Stefan Selakovic, Mats Persson och Jan Nilsson.
- Vi vet ju inte hur det går än, men det kan bli så att en stor klubb som begår ekonomisk brottslighet får lite böter och kan spela vidare, medan en liten klubb som följer lagen men går med några hundra tusen i minus åker ut ur allsvenskan.

Fotbollen lyfte med Lagrell

I dag omsätter Svenska fotbollförbundet en halv miljard kronor om året. Det är tio gånger mer än då Lagrell tog över 1991. Tommy Svensson förde Sverige till EM- och VM-brons och inledde Lagrells framgångar. Med semifinalen i EM på hemmaplan 1992 och VM-bronset i USA 1994 vände allt; publiksiffrorna ökade och med perfekt tajming förändrades tv-världen totalt. Konkurrensen mellan allt fler kanaler är - i ett ekonomiskt perspektiv - det bästa som har hänt svensk fotboll. Lagrell förstod tidigt att här fanns pengar att tjäna.
- Lars-Åkes enträgna arbete med tv-avtalen i mitten av 90-talet har inneburit ett oerhört lyft för svensk fotboll. Många är negativa till de tv-avtal som han har träffat men det är tack vare dem som vi har kunnat utveckla svensk fotboll på det sätt som vi har gjort, säger Susanne Erlandsson, andra vice förbundsordförande och enda kvinnan i Fotbollsförbundets styrelse.

Skandalagenten orsakade tv-kris

Det första guldkantade tv-kontraktet skrev Lagrell med ISPR 1997 och det gav svensk fotboll 400 miljoner kronor fram till år 2000. Han valde att fortsätta samarbetet med ISPR, som 2003 blev uppköpt av Sportfive, och rättigheterna för svensk fotboll för perioden 2000-2005 kostade 635 miljoner kronor. Vad många inte kände till, ens inom fotbollsrörelsen, var att Lars-Åke Lagrell hade anlitat den ökände norske agenten Rune Hauge och hans företag Profile Media år 2000 för att driva upp priset.
När det var dags för omförhandling i år hade Hauge en uppmärksammad förhandling om tv-rättigheterna till norsk fotboll bakom sig. För tre år betalade norska TV2 och Canal Digital 1,2 miljarder kronor. När det blev känt att Hauge själv tjänade 120 miljoner kronor på förhandlingen blev det ramaskri. Många trodde att Lagrell skulle tveka inför att anlita Hauge i Sverige mindre än ett år senare. Tvärtom.
Rune Hauge sålde de svenska rättigheterna vidare till schweiziska Kentaro Group för 1,35 miljarder kronor. Det blev början på månader av dragkamp utan lösning på vilken kanal som skulle visa svensk fotboll. Lars-Åke Lagrells största kris som förbundsordförande var ett faktum.
Kanal 5:s vd Manfred Aronsson undrade om Lagrell och hans kumpaner "går på rökheroin" om de tror att svensk fotboll var värd 300 miljoner kronor om året.

Klubbarna har blivit lurade

En av huvudpersonerna i förhandlingen, en kanalchef som väljer att vara anonym, berättar nu för första gången om Lars-Åke Lagrells agerande under de hemliga förhandlingarna.
- Lars-Åke är feg. Å ena sidan är han politiker och fotbollsfader, å andra sidan anlitar han agenter med diskutabelt rykte. Det finns en konflikt där tycker jag. För att två sina egna händer så håller han sig utanför de direkta förhandlingarna, vilket också är väldigt tveksamt med tanke på affärsuppgörelsens storlek. Rune Hauge äger idag hundratals miljoner som kunde stannat i svensk fotboll.
- Jag tror att det beror på okunskap och rädsla. Han är införstådd med makten, men släpper kontrollen helt till agenterna. Han har krupit undan och gömt sig. Jag tycker att det är ett väldigt märkligt beteende. Men det som gör mig mest konfunderad är att han inte berättar hur avtalet ser ut för allmänheten. Vad har han att dölja? En annan kanalchef, som också har deltagit aktivt i förhandlingarna, tror att tv-avtalet kommer att bli Lars-Åke Lagrells fall som ordförande. Inom två år kommer klubbarna att inse att de har blivit lurade, menar kanalchefen.
- Jag är helt övertygad att Kentaro är ute ur bilden inom två år. Jag vet att de har ett avtal så att de kan dra sig ur. Lars-Åke har sagt till klubbarna att de får sina pengar med all säkerhet, men det är bara struntprat. Det är rent struntprat. Han spelar väldigt högt och jag är hundra procent övertygad om att det kommer att slå tillbaka mot honom med full kraft.

Ungdomarna kunde fått miljoner

Den förste av de två kanalchefer som SPORT-Expressen pratar med tror att Lars-Åke Lagrell, om han hade varit mer påläst, hade kunnat få högre inkomster till svensk fotboll om han hade anlitat någon annan än Rune Hauge.
- Jag har jobbat i den här branschen i mer än tio år och jag vet flera som skulle hantera en sån här budgivning för en tiondel av det Rune Hauge kostar. Det är många gräsmattor för ungdomsspelare som Lars-Åke kunde ha fått.
Men det hävdas ofta att Hauge har en unik kompetens?
- Andra är mer kompetenta. Dynamiken med Rune Hauge är att buden får ben. Jag har sett mitt bud på ett annat företags kontor. Det är så Hauge jobbar och det bryter mot alla affärsmässiga regler. Han viftar med buden under näsan på konkurrenterna och är på så sätt "kreativ", som Lars-Åke kallar det.
Markus Wilhelmson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag