Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen lurade henne att inte anmäla

Foto: Patrick Trägårdh

De unga männen stod åtalade för att ha hållit fast 16-åringen och fört in en tom vinflaska i hennes underliv så att hon började blöda.

En av de 18-åriga männen ska också ha lurat flickan att han var dödssjuk – för att hon inte skulle göra en polisanmälan.

Nu frias alla tre från våldtäkt.

På sin blogg skriver flickan att hon känner en stark misstro till rättsväsendet.

Den 16-åriga flickan var på en lägenhetsfest i Umeå i slutet av oktober förra året. Efter att ha dansat och umgåtts med kompisar gick hon in på ett rum tillsammans med en 18-årig man, där de började klä av sig.

Kort därefter kom ytterligare två 18-åriga män in i rummet. En av dem ställde sig vid sänghuvudet och sa åt flickan att ge honom oralsex, något hon vägrade. Den tredje började filma händelseförloppet med sin mobiltelefon, men slutade efter att flickan bett honom lägga av.

Efter ytterligare en stund bestämde sig den första mannen för att lämna rummet. När han kom tillbaka höll han en tom vinflaska i avsikt att köra in den i flickans underliv.

Förgäves höll flickan ihop sina ben för att markera att hon inte ville vara med om det.

Men enligt tingsrättens dom var flickan inte tydlig nog.

Att hålla ihop benen gjorde hon – menar tingsrätten – "möjligen som ett tecken på blygsel eller inledande tvekan".

Blödde

Enligt åklagaren trycktes flickan ner i sängen, varpå männen förde isär hennes ben.

16-åringen började också blöda i underlivet. Något som tingsrätten konstaterar berodde på att aluminiumfolien satt kvar på vinflaskan.

– Det var väldigt omdömeslöst att stoppa in en flaska utan att ha kontrollerat om det finns något som kan skada. Men det är inte visat att han gjorde det med uppsåt, säger rådmannen Olof Johnson.

Enligt uppgifter till Expressen har inga belägg framkommit när det gäller foliebiten.

Flaskan har inte heller kunnat undersökas eftersom att den slängdes direkt efter festen.

Flickan har i polisförhör berättat att hon kände sig rädd och att hon inte ville att de skulle använda flaskan. Och tingsrätten konstaterar att det inte finns anledning att misstro flickans berättelse – att den framstår som "mest sannolik". Samtidigt menar de att det inte är ställt bortom varje rimligt tvivel att männen haft uppsåt att skada henne.

Hållhake

Att flickan dröjt med sin anmälan, vilket försvårat utredningen, beror bland annat på en av 18-åringarna ska ha haft "en hållhake" på henne.

Mannen hade vädjat till flickan att inte göra någon polisanmälan då han lider av en dödlig sjukdom, vilket var en lögn.

Enligt uppgifter till Expressen valde Fredrik Björk, en av 18-åringarnas advokat, att jämföra vinflaskan med en sexleksak under sin slutplädering.

– Det stämmer. Han tog upp frågan med penisattrapper. Att han hade kollat det på nätet. Men det är ganska ovanligt, milt uttryckt, att man använder en flaska, säger rådmannen Olof Johnson.

Själv säger advokaten Fredrik Björk om sin jämförelse med vinflaskan och en sexleksak.

– Jag menar att domstolarna inte ska pröva mål utifrån någon moralisk ståndpunkt, utan utifrån vad som faktiskt framkommer i rättegången, säger han.

I en blogg skriver den 16-åriga flickan att hon känner en stark misstro till rättsväsendet. Hon uppger även att hon överraskades av den friande domen eftersom både polis och domare "står på" hennes sida.

Flickan ställer sig också frågan om det överhuvudtaget är lönt att polisanmäla när "gärningsmännen" går fria.

Expressen har varit i kontakt med flickans pappa som inte vill kommentera domen.

– Det finns ingenting att tillägga i fallet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.