Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen i tunnelbanan omhäktad på fredagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 34-årige tunnelbanemannen har omhäktats.
Foto: Polisen
Brottsmisstanken är fortfarande försök till mord.
Foto: Mimmi Nilsson

Den så kallade tunnelbanemannen omhäktades under fredagen av Stockholms tingsrätt.

Åtal ska väckas senast den 15 juli.

Polisutredningen mot tunnelbanemannen drar ut på tiden. Under fredagen begärdes 34-åringen omhäktad av vice chefsåklagare Anneli Hanström.

Brottsmisstanken är fortfarande försök till mord.

Under förhandlingen uppgav mannens försvarare Frida Wallin att hennes klient bestred häktningsyrkandet och att han varken kan erkänna eller förneka brott.

Efter en viss tids överläggning kom rättens besked, att 34-åringen fortfarande är misstänkt för försök till mord efter händelsen på T-centralen i Stockholm på kvällen den 31 maj. Han misstänks då, helt oprovocerat, ha knuffat ner en ung man framför ett framrusande tunnelbanetåg.

Offret skadades svårt och vårdas fortfarande för sina skador på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Det har gjorts en personutredning. I den framkommer det att "frivården har i samtal med "NN" försökt få honom att berätta vem han är och försökt att utreda om det finns missbruksproblematik, psykisk ohälsa eller övrig problematik. "NN" har avböjt all medverkan i personutredningen och vill inte berätta om sig själv."

Det har även gjorts en liten sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-utredning.  Där framkommer det att allvarlig psykisk störning "kan misstänkas".

"Han säger bara kort att han inte önskar medverka och vägrar därefter att svara på frågor och undviker ögonkontakt. "NN":s udda beteende under undersökningen och brottets allvarliga karaktär inger misstankar om bristande verklighetsförankring och att en i brottsbalkens mening allvarlig psykisk störning inte kan uteslutas, varför en rättspsykiatrisk undersökning rekommenderas före domfällandet", skriver den undersökande läkaren.

Åtal ska vara väckt senast den 15 juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.