Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen i SD-filmen berättar om bråket

HAMNADE I BRÅK. Expressens reporter träffar mannen som i juni 2010 bråkade med de tre SD-topparna. "Jag är inte typen som bråkar", säger han.Foto: Suvad Mrkonjic

Han filmades när han hamnade i fyllebråk med tre ledande sverigedemokrater en sen natt i juni 2010.

Nu är mobilfilmen med honom i epicentrum höstens största politiska skandal i Sverige.

I en nyproducerad tv-dokumentär på expressen.se ­berättar i dag mannen från Kungsgatan sin historia.

Här visas också för första gången hela riksdagsman Kent Ekeroths omtalade skandalfilm.

Läser du i mobilen?

Klicka här för att komma direkt till filmen.

Expressens avslöjande av vad som egentligen hände när de tre ledande sverigedemokraterna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling festade i centrala Stockholm natten till den 3 juni 2010 har väckt stor uppmärksamhet.

Erik Almqvist tvingades omedelbart att lämna alla sina förtroendeuppdrag i partiet - bland annat som ekonomisk-politisk talesman. Detta efter att Expressen publicerat filmen där han kallar en ung kvinna för hora, där han beskriver komikern Soran Ismail som en "babbe" och en gravt berusad man som "blatte-älskare".

Kent Ekeroth har tvingats lämna sin post som rätts­politisk talesman, bland annat på grund av filmsekvenserna som visar hur han våldsamt knuffar en ung kvinna in i sidan på en bil och hur han därefter tillsammans med sina kamrater beväpnar sig med järnrör på Regeringsgatan och förbereder sig på gatustrid mot den redlöst berusade mannen.

"Gillar inte att bli filmad"

Expressen har lyckats spåra mannen från Kungsgatan vars filmade bråk med de tre SD-topparna startade hela skandalen.

I Expressens tv-dokumentär berättar han nu bland annat:

- Vad jag kan minnas av kvällen är det någon som försöker filma mig och jag gillar inte att bli filmad. Att jag skulle ha försökt ta hans telefon, det är... verkligen inte, alltså. Utan jag har kanske puttat undan hans arm eller nånting. Men sen tar någon stryptag på mig där. Jag kopplar mig ur det och frågar vad som är på gång. Jag håller händerna uppe för att visa att jag inte är typen som bråkar.

Springer efter SD-topparna

Men på filmen ser man hur han plötsligt reagerar häftigt. Mannen berättar nu själv:

- Jag såg hur en av personerna liksom knuffar in en kvinna hårt i bilen, jag vet inte om han använde knuff eller slag liksom. Men det såg bara jobbigt ut för mina ögon. Jag gillar inte att se sånt där och då ändrade jag mitt temperament till någonting helt annat.

Mannen berättar att han blir "arg och högljudd" och börjar springa efter de tre sverigedemokratiska politikerna på Kungs­gatan, utan att hinna ikapp dem.

- De springer upp för en trappa, vilket gör att de kommer i väg en bit från platsen. Och jag är ju kvar där nere och jag är fortfarande arg och så där, och sen kommer ju polisen och griper mig. Och två och ett halvt år senare sitter jag här och har alla problem som nu uppstår.

I dokumentären visas nu för första gången hela riksdagsman Kent Ekeroths omtalade film. Expressen har i tidigare reportage visat drygt hälften av råmaterialet.

I tv-dokumentären granskas också i detalj Kent Ekeroths och partiledaren Jimmie Åkessons påståenden om att de tre sverigedemokraterna beväpnade sig med järnrör i rent självförsvar.

Här får man också se intervjuer med Anna Östrand, som 21 år gammal vågade ta striden med de aggressiva SD-politikerna på Kungsgatan och en intervju med en av de poliser som kom till platsen.

"Ger en helhetsbild"

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar beslutet att nu publicera hela Kent Ekeroths film på expressen.se:

- Vi väljer att publicera den filmen nu för att den utgör en del av den politiska skandal som har präglat den senaste tiden och för att filmen ger en helhetsbild av vad Kent Ekeroth och ledande sverigedemokrater såg och kände till om den här skandalen redan för två år sedan.

 

Klicka här för att komma direkt till filmen.