Det var i torsdags, exakt ett år efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som en man sköts till döds av polis efter att han försökt storma en polisstation i norra Paris. Foto: Thierry ChesnotDet var i torsdags, exakt ett år efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som en man sköts till döds av polis efter att han försökt storma en polisstation i norra Paris. Foto: Thierry Chesnot

Det var i torsdags, exakt ett år efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som en man sköts till döds av polis efter att han försökt storma en polisstation i norra Paris.


 Foto: Thierry Chesnot
The Telegraph skriver att mannen har använt olika namn och nationaliteter. I sin asylansökan ska han ha gått under namnet Walid Salihi. Vid en registrering ska han en gång ha sagt att han kom från Syrien och en annan gång att han kom från Marocko och vid ett tredje tillfälle att han kom från Georgien. Foto: Epa/TTThe Telegraph skriver att mannen har använt olika namn och nationaliteter. I sin asylansökan ska han ha gått under namnet Walid Salihi. Vid en registrering ska han en gång ha sagt att han kom från Syrien och en annan gång att han kom från Marocko och vid ett tredje tillfälle att han kom från Georgien. Foto: Epa/TT

The Telegraph skriver att mannen har använt olika namn och nationaliteter. I sin asylansökan ska han ha gått under namnet Walid Salihi. Vid en registrering ska han en gång ha sagt att han kom från Syrien och en annan gång att han kom från Marocko och vid ett tredje tillfälle att han kom från Georgien.

 Foto: Epa/TT
"Det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att erbjuda skydd åt dem som flyr sina hem", säger Recklinghausen's borgmästare Christoph Tesche, enligt the Telegraph. Foto: Marcel Kusch/Epa/TT"Det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att erbjuda skydd åt dem som flyr sina hem", säger Recklinghausen's borgmästare Christoph Tesche, enligt the Telegraph. Foto: Marcel Kusch/Epa/TT

"Det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att erbjuda skydd åt dem som flyr sina hem", säger Recklinghausen's borgmästare Christoph Tesche, enligt the Telegraph.

 Foto: Marcel Kusch/Epa/TT

Mannen i Paris var misstänkt redan 2015

Publicerad

Mannen som på årsdagen av Charlie Hebdo-attacken försökte storma en polisstation i Paris bodde på ett asylboende i Tyskland, skriver the Telegraph.

Redan förra året fattade polisen misstankar mot mannen som ska ha poserat med en IS-flagga på boendet.

– Det är viktigt att arbeta intensivt med myndigheter för att försäkra sig om att människor med dessa typer av intensioner inte kan gömma sig inom våra institutioner, säger Christoph Tesche, som är borgmästare i den tyska stad där boendet ligger, enligt the Telegraph.

Det var i torsdags, exakt ett år efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som en man sköts till döds av polis efter att han försökt storma en polisstation i norra Paris.

Under söndagen hölls en manifestation på Place de la République i Paris där människor samlades för att minnas de som föll offer i terrorattackerna mot Charlie Hebdo och en judisk livsmedelsbutik. Det rapporterar flera franska medier, bland annat France24.

Samtidigt kommer nu nya uppgifter om gärningsmannen i torsdagens attack som bar ett falskt självmordsbälte och en köttyxa när han försökte gå till attack.

Sökte asyl i Tyskland

Mannen ska enligt tyska utredare, som biträder den franska utredningen, ha bott på ett boende för asylsökande i Tyskland, skriver the Telegraph.

På lördagen meddelade de tyska utredarna att man stormat en lägenhet på boendet, som ligger i västtyska Recklinghausen.

Polisen var efter detta förtegna men sa att man inte funnit några indikationer på att andra attacker planerats på boendet.

Den tyska tidningen der Spiegel online skriver enligt the Telegraph att tyska myndigheter fattade misstankar mot mannen redan i slutet av förra året. Han ska ha poserat med en IS-flagga på boendet men försvunnit från platsen i december förra året.

The Telegraph skriver vidare att mannen har använt olika namn och nationaliteter då han registrerat sig genom olika myndigheter i Tyskland. I sin asylansökan ska han ha gått under namnet Walid Salihi.

Vid en registrering ska han en gång ha sagt att han kom från Syrien och en annan gång att han kom från Marocko och vid ett tredje tillfälle att han kom från Georgien.

Var från Tunisien

Men enligt franska myndigheter som the Telegraph refererar till verkar inget av detta stämma. Han ska ha blivit identifierad av sin familj som säger att han i själva verket kommer från Tunisien och heter Tarek Belgacem.

Enligt den franske åklagaren François Molins ska mannen ha haft en mobiltelefon på sig med ett tyskt simkort. Franska medier skriver att den ska ha innehållit flera meddelanden på arabiska och att vissa av dem skickats från tyskland.

Mannen mamma ska ha bekräftat att mannen bodde i Tyskland, men hon förnekar att han ska ha haft något samröre med islamistiska grupper.

De nya uppgifterna om gärningsmannen riskerar att ytterligare spä på kritiken som just nu hörs i Tyskland efter att landet förra året tagit emot 1,1 miljoner flyktingar.

– Det är vår moraliska och rättsliga skyldighet att erbjuda skydd åt dem som flyr sina hem, sa Recklinghausen's borgmästare Christoph Tesche, enligt the Telegraph.

Men han lade samtidigt till och betonade:

– Det är lika viktigt att arbeta intensivt med de relevanta myndigheterna för att försäkra sig om att människor med dessa typer av intensioner inte kan gömma sig inom våra institutioner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag