Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen frågade om jag blivit släppt från förvaret

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller en presskonferens på Migrationsverkets Förvar i Åstorp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsverkets Förvar i Åstorp på tisdagen i samband med pressträffen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I SD-land, i skånska Åstorp, anländer migrationsministern och Jimmie Åkesson med löften om ett paradigmskifte, som bägge kallar det.

En migrationspolitik som ska fokusera på ”återvändande”.

På vägen dit frågar en man om Expressens reporter blivit släppt ur Migrationsverkets förvar.

– Har du blivit släppt ur Migrationsverkets förvar?

Mannen går bredvid mig när jag stigit av pågatåget på Åstorp station.

Jag tänker först att han skämtar.

Det gör han inte.

– Vad är det för fråga? undrar jag.

– Det är ingen fråga, säger han utan att se på mig.

Expressens reporter på Åstorps tågstation.
Foto: Federico Moreno

Jag har inte släppts ut ur Migrationsverkets förvar, där människor sitter inlåsta i väntan på utvisning. Jag är i stället på väg dit för att intervjua migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

De har lovat att presentera ”ett paradigmskifte” i migrationspolitiken.

När migrationsministern och SD:s partiledare ska presentera ett ”paradigmskifte i migrationspolitiken” kallar de till träff på förvaret i Åstorp.
Foto: Federico Moreno

Fyra kilometer från tågstationen, på förvarets ovanvåning, sätter sig politikerna vid kortsidan av ett långbord. Det bjuds på myndighetskaffe. Ministern trycker i gång ett bildspel som visas på en duk bakom dem.

De presenterar nyheten att regeringen ska bygga återvändandecenter för asylsökande som fått avslag. Den största budgetsatsningen på migrationsområdet nästa år, som landar på nästan 300 miljoner kronor.

”Öka återvändandet”

– Vi borde gjort det här för 20, kanske 30 år sedan, säger Jimmie Åkesson. Det här ska få fullt genomslag så snart som möjligt för att öka återvändandet.

Migrationsministern får ordet. Asylsökande ska inte längre få bo i eget boende (ebo), utan på särskilda mottagningscenter. Målet är att skapa 2 900 platser på mottagningscenter fram till 2025.

Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) på Migrationsverkets förvar i Åstorp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– En stor majoritet av de som kommer ska återvända men det fungerar inte i dag, säger hon. Särskilda satsningar sker därför för att öka återvändandet.

Sedan vänder sig ministern till Åkesson.

För ett år sedan gav Åstorpsborna Sverigedemokraterna 38 procent av rösterna i riksdagsvalet. M backade och hamnade efter både SD och S. Maria Malmer Stenergard frågar om det går bra att hon byter bild.

Åkesson nickar.

– Det går bra, säger han.

Snart får de samlade journalisterna ställa frågor. När en av frågorna ställts vänder sig ministern till SD-ledaren och frågar om hon kan börja svara. 

Åkesson nickar.

– Du kan börja, säger han.

Ministern: ”Han slutar aldrig prata”

När jag pratar med partiledaren säger han att migrationspolitiken ligger bakom den våldsvåg som nu drabbar delar av Sverige, särskilt Uppsala och Stockholm.

– Det finns inte ord för hur illa det är, säger han och suckar.

21 miljoner kronor avsätts till mottagningscenter nästa år, och därefter trappas summan upp till 275 miljoner kronor 2026.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Nu har vi en regering och ett regeringsunderlag som vill göra det vi hävdar krävs för att det här långsiktigt ska kunna stoppas. Men vi har en massa farliga människor i vårt land som är fria. Vi har splittrat samhället och byggt ett segregerat samhälle där gängmiljöer och klanmiljöer frodas. 

Vid dörren ut ur rummet står Maria Malmer Stenergard ett bra tag och väntar, medan Åkesson ger intervjuer.

– Jag tänkte att jag skulle säga hej då, säger hon. Men han slutar ju aldrig att prata.

”Hög migration har grundlagt problem”

Gunnar Strömmer om våldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.