Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla fyra männen frias
för färjevåldtäkten

Den misstänkta våldtäkten ska ha skett på en studentkryssning på färjan Silja Galaxy.
Foto: Tallink Silja
Samtliga fyra män friades för misstänkta våldtäkten på färjan.
Foto: Tallink Silja

I dag, fredag, föll domen mot de fyra 19-åringar som åtalats misstänkta för att ha gruppvåldtagit en ung kvinna under en studentkryssning på Silja Galaxy.

Samtliga frikänns från grov våldtäkt.

Enligt advokat Per Svedlund förekom flera fall av gruppsex på färjan:

– Hela båten var full av gruppsex, säger han till VLT.

I dag, fredag, meddelade Stockholms tingsrätt dom i det mycket uppmärksammade målet om den misstänkta gruppvåldtäkten på en studentkryssning, natten till den 30 mars i år.

Samtliga fyra frikänns.

Tingsrätten skriver i domskälen:

"Den samlade utredningen visar inte att Sekretess A var så berusad att hon behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet. Utredningen visar heller inte att Sekretess A var rädd eller hade orsak att vara rädd och därför av den anledningen behövde straffrättsligt skydd för sin sexuella integritet. Det har heller inte visats att det var anmärkningsvärt mörkt i hytten eller att någon av dem som var där skulle ha hindrat henne att gå därifrån om hon så önskat. Sammantaget visar alltså utredningen inte att omständigheterna i hytten var sådana att Sekretess A befann sig i en särskilt utsatt situation i lagtextens mening", motiverar tingsrätten sin dom.

Undersökning visar inte våldtäkt

Till grund för domen ligger berättelser från flera vittnen, som känner kvinnan, eller männen, men även ungdomar som inte känner någon av dem har vittnat om sina iakttagelser.

Det finns även en rättsmedicinsk undersökning som inte stöder åtalet om våldtäkt.

Den 12 maj väcktes det åtal mot de fyra unga män som misstänks ha utsatt en ung kvinna för det utdragna övergreppet. Men nu har männen friats.

– Det var ett glädjande besked. Min klient blev friad på objektiva grunder, så uppsåt behövde aldrig prövas så han är oerhört lättad och jag tycker att detta var ett väntat resultat, säger Per Svedlund, försvarare till en av de misstänkta, till VLT.

– Hela båten var full av gruppsex, säger Svedlund.

Identifierade personerna på filmen från studentkryssningen

Ulrika Hammarin, utredare vid Citypolisen i Stockholm, har jobbat med förundersökningen och tidigare berättat att kvinnan inte var bekant med männen som nu har friats för att ha våldtagit henne.

En av den gigantiska partybåtens övervakningskameror filmade när kvinnan frivilligt gick in i hytten.

– Sedan har vi fått identifiera de här personerna som rör sig i korridoren genom filmen. Det har tagit ganska mycket tid, har Ulrika Hammarin tidigare sagt till Expressen.

Vaktade dörren på färjan – släppte in vissa

Därefter ska en av de misstänkta männen ha agerat "dörrvakt" utanför hytten genom att stå utanför och släppa in vissa personer, men neka andra tillträde.

Händelsen har väckt debatt om studentkryssningarna, som företaget "Fun Cruises", har anordnat sedan många år tillbaka.

Företaget menar dock att de sätter säkerheten ombord i främsta rummet.

– Jag eller min kollega Kalle är alltid med på båten för att säkerhetsställa kvaliteten och se till att studenterna får en så bra upplevelse som möjligt, har en av grundarna, Martin Wengström, tidigare sagt till Expressen.

Polisens storsatsning under kryssningarna

Men polisen har ändå sett baksidan, med våld och fylleri, och valde därför att storsatsa under årets studentkryssningar.

– Vår närvaro i samband med studentkryssningarna handlar i första hand om att se till att ungdomar inte skadar sig själva eller andra. De ska ha kul på kryssningen men vi jobbar hårt med att förverka alkoholen innan de kommer till tullen där de annars riskerar att fastna och misstänkas för varusmuggling, har Per Edquist, insatsledare vid Stockholmspolisen, tidigare berättat för Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.