Foto: Ibl Jupiter
 Foto: Ibl Jupiter

Männen du ska se upp för på dejtingsajterna

Publicerad

Kanske är den stora kärleken en amerikan, kanske är han en soldat på utlandstjänst som inte har råd med resan för att ni ska kunna träffas.

Så ser ett typiskt lockbete ut när bedragare försöker lura till sig pengar på nätdejtingsajter.

– Det kan drabba vem som helst, men vi ser att kategorin som drabbas ofta är kvinnor som av någon anledning vill ha ett andra liv och uppleva kärleken igen, säger Peter Forsman, expert på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

För många kan nätdejting bli chansen till en ny kärlek, och kanske också ett nytt liv. Men det finns bedragare som försöker dra nytta av det. De bygger upp känslor och intresse under längre tid, bara för att sedan krossa drömmen och dessutom kan de lura till sig stora summor pengar.

– Problemet är att det bara är toppen på isberget som anmäls. Det är ett av de värsta förtroendebedrägerierna, säger Peter Forsman på Stiftelsen för internetinfrastruktur, IIS.

Ett mycket vanligt exempel är att någon låtsas vara en militär, "påfallande ofta" någon högt uppsatt officer, berättar Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägericenter.

– Det är främst de internationella sajterna som orsakat problem med bedrägerier, men med det sagt finns det problem också i Sverige, säger han.

Kan bli stora summor pengar

Ofta byggs det under en längre tid upp en relation mellan bedragare och offer. Det känsligaste läget uppstår oftast när de första kontakterna ska tas. Då kan bedragarna till exempel påstå att det behövs pengar för en resa, så att de kan träffas. Eller också kan det vara andra akuta problem, som att någon familjemedlem blir sjuk.

– Han, det är ofta en man, står där och behöver pengarna för att lösa problem eller komma och skänka guld och gröna skogar, säger Peter Forsman.

– Det kan drabba vem som helst, men vi ser att kategorin som drabbas ofta är kvinnor som av någon anledning vill ha ett andra liv och uppleva kärleken igen, fortsätter han.

Och beloppen kan komma upp i mycket höga summor. Just nu utreder polisen ett fall där någon lurat till sig hundratusentals kronor på det här sättet, berättar Anders Olofsson på polisen.

Ofta är den som luras den som sist inser att det rör sig om bedragare. Därför är det jätteviktigt att anhöriga kan hjälpa till och om de misstänker något hjälpa till och agera.

Många skäms - anmäler inte

Många låter också bli att polisanmäla när de utsatts för den här typen av brott och därför finns ett stort mörkertal. När polisen själva har lagt ut information om den här typen av händelser händer det att folk hör av sig och berättar att de inte anmält eftersom de varit rädda för att polisen ska skratta eller bli arga. Men ändå dyker det upp många polisanmälningar om bedrägerier, varje vecka.

– Det är hundratals i landet per år, som kommer till polisens kännedom. Det har hänt att folk kontaktat oss och berättat att de blivit lurade. Men de har skämts så mycket att de inte vill göra en anmälan, säger Anders Olofsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag