Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Männen du ska se upp för på dejtingsajterna

Foto: Ibl Jupiter

Kanske är den stora kärleken en amerikan, kanske är han en soldat på utlandstjänst som inte har råd med resan för att ni ska kunna träffas.

Så ser ett typiskt lockbete ut när bedragare försöker lura till sig pengar på nätdejtingsajter.

– Det kan drabba vem som helst, men vi ser att kategorin som drabbas ofta är kvinnor som av någon anledning vill ha ett andra liv och uppleva kärleken igen, säger Peter Forsman, expert på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Polisens råd

. Kontrollera bilder

Om du har en bild på personen, sök på bildlänken genom att klistra in den i Googles bildsökningsflik. Finns bilden på fler ställen bör du ställa dig skeptisk.

. Kontrollera texter

Samma sak gäller för texter, namn och mejladresser. Testa att söka efter textstycken i presentationen för att se om du hittar exakt likadana formuleringar, eller om de är mycket lika. Mejladresser kanske används på fler ställen?

. Skicka inte några pengar

Slutligen: var oerhört försiktig med vem du skickar pengar till. Du kan aldrig vara helt hundraprocentigt säker på att pengarna används till något du tror. Även användare på Facebook kan vara kapade, påpekar Anders Olofsson.

För många kan nätdejting bli chansen till en ny kärlek, och kanske också ett nytt liv. Men det finns bedragare som försöker dra nytta av det. De bygger upp känslor och intresse under längre tid, bara för att sedan krossa drömmen och dessutom kan de lura till sig stora summor pengar.

– Problemet är att det bara är toppen på isberget som anmäls. Det är ett av de värsta förtroendebedrägerierna, säger Peter Forsman på Stiftelsen för internetinfrastruktur, IIS.

Ett mycket vanligt exempel är att någon låtsas vara en militär, "påfallande ofta" någon högt uppsatt officer, berättar Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägericenter.

– Det är främst de internationella sajterna som orsakat problem med bedrägerier, men med det sagt finns det problem också i Sverige, säger han.

Kan bli stora summor pengar

Ofta byggs det under en längre tid upp en relation mellan bedragare och offer. Det känsligaste läget uppstår oftast när de första kontakterna ska tas. Då kan bedragarna till exempel påstå att det behövs pengar för en resa, så att de kan träffas. Eller också kan det vara andra akuta problem, som att någon familjemedlem blir sjuk.

– Han, det är ofta en man, står där och behöver pengarna för att lösa problem eller komma och skänka guld och gröna skogar, säger Peter Forsman.

– Det kan drabba vem som helst, men vi ser att kategorin som drabbas ofta är kvinnor som av någon anledning vill ha ett andra liv och uppleva kärleken igen, fortsätter han.

Och beloppen kan komma upp i mycket höga summor. Just nu utreder polisen ett fall där någon lurat till sig hundratusentals kronor på det här sättet, berättar Anders Olofsson på polisen.

Ofta är den som luras den som sist inser att det rör sig om bedragare. Därför är det jätteviktigt att anhöriga kan hjälpa till och om de misstänker något hjälpa till och agera.

Många skäms - anmäler inte

Många låter också bli att polisanmäla när de utsatts för den här typen av brott och därför finns ett stort mörkertal. När polisen själva har lagt ut information om den här typen av händelser händer det att folk hör av sig och berättar att de inte anmält eftersom de varit rädda för att polisen ska skratta eller bli arga. Men ändå dyker det upp många polisanmälningar om bedrägerier, varje vecka.

– Det är hundratals i landet per år, som kommer till polisens kännedom. Det har hänt att folk kontaktat oss och berättat att de blivit lurade. Men de har skämts så mycket att de inte vill göra en anmälan, säger Anders Olofsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!