Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen dömd igen – efter lögnen om ålder

Mannen greps i februari och dömdes i april i Stockholms tingsrätt för grov våldtäkt.
Foto: Hasse Holmberg /TT
Fallet kan prövas i HD.
Foto: Olle Sporrong

Mannen dömdes till ungdomsvård för grov våldtäkt i den uppmärksammade Fåfängan-våldtäkten. Orsaken: han påstod sig vara 14 år. 

Han har satt i system att uppge en yngre ålder än vad han egentligen är. 

Nu faller lögnerna ihop – och den 21-årige mannen döms av Uppsala tingsrätt till 2,5 fängelse. 

Dessutom riskerar han att dömas till ett strängare straff för den brutala våldtäkten. 

En marockansk man som vistats i Sverige var länge eftersökt av polisen för sin inblandning i den brutala gruppvåldtäkten på Fåfängan på Södermalm i Stockholm. Brottet inträffade i september i fjol. Tre män greps och två män dömdes för grov våldtäkt. Den tredje friades på grund av att han bedömdes vara under 15 år. 

Den eftersökta mannens DNA hade hittats på offrets kläder respektive på en av de redan dömda gärningsmännen. 

Han greps i februari och dömdes i april i Stockholms tingsrätt för grov våldtäkt. Han uppgav då att han bara var 14 år. Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet för hans brott åtminstone motsvarar fyra års fängelse om han vore vuxen, men att det inte är klarlagt hur gammal han är. 

”Enligt rätten är klarlagt att NN vid flera tillfällen har anpassat uppgiften om sin ålder nedåt uppenbart för att han ska kunna undgå lagföring”, skriver rätten. 

Påstod sig vara 14 år

Genom en tandröntgen slogs det fast att han är över 16 år gammal. Tingsrätten dömde därför mannen till åtta månaders ungdomsvård. 

Nu har han dömts igen. Detta efter att han gripits i februari i Hälsingland och Uppland misstänkt för flera villainbrott. Även den här gången påstod han sig vara 14 år. Han uppgav även en annan identitet. Han släpptes på grund av den låga ålder han uppgivit. 

Uppsala tingsrätt dömer mannen till fängelse för flera fall av grov stöld.
Foto: Stefan Söderström

Mannen fortsatte efter frisläppandet att göra inbrott. Han greps på bar gärning i en villa i Hälsingland och begärdes häktad vid Hudiksvalls tingsrätt. Tingsrätten avslog yrkandet med hänvisning till hans uppgivna ålder. Men polisen hade fått en DNA-träff på honom och kunde knyta honom till våldtäkten i Stockholm. 

Döms till 2,5 års fängelse

Nu står det dessutom klart att han är betydligt äldre än vad han tidigare sagt. Detta efter att hans fingeravtryck och fotografi skickats till Interpols kontor i Rabat i Marocko, som identifierar honom som en 21-årig man. Han döms dessutom under ett annat namn än det som Stockholms tingsrätt använde. 

21-åringen döms mot sitt nekande tillsammans med sin kumpan för grov stöld till 2,5 års fängelse och utvisning i tio år, vilket Upsala Nya Tidning var först att rapportera om. Sammanlagt rör det sig om elva fall av grov stöld och ett fall av stöld. Även kumpanen har uppgett flera olika identiteter under sina kontakter med rättsväsendet. 

Ewa Nyhult, ansvarig åklagare i rättegången om grov våldtäkt på Fåfängan, har tagit del av domen:

– Jag känner till den här domen. Självklart kommer jag att titta på den här domen, sedan får jag ta ställning till vad den kan leda till.


LÄS MER: HD kan prova dom om våldtäkt


Ewa Nyhult driver redan ett resningsmål i Fåfängan-ärendet. Detta efter att Interpol avslöjat att en av de dömda männen i själva verket är 21 år gammal. Nyhult har inte tagit ställning till hur hon ska göra med de nya uppgifterna som framkommit i Uppsala tingsrätt. 

Vägledande dom om åldersbestämning 

Expressen har försökt nå åklagaren som lett stöldutredningen. Gunilla Strömblad, chefsåklagare vid Uppsala åklagarkammare, känner till fallet och den generella problematiken med åldersbestämning.   

– Det är ett problem om någon uppger att han eller hon är väldigt ung. Vi kan inte göra någonting mot en person som är under 15, för då är du inte straffmyndig. Är du mellan 15 och 18 är det väldigt mycket som ska till för att de ska bli frihetsberövade. Det är ett dilemma hur man utreder det på ett snabbt sätt, så att man inte håller någon som faktiskt är under 18. 


LÄS MER: HD i avgörande dom efter barnvåldtäkten 


Frågan om åldersbestämning är högaktuell. För två veckor kom en vägledande HD-dom som slår fast att så kallad tandmognadsundersökning är en lämplig metod för åldersbestämning, vilket Expressen rapporterat om.

Expressen har sökt 21-åringens advokat. 

21-åringens hade fyra falska identiteter

Det framgår av domarna i Uppsala och Stockholms tingsrätt att 21-åringen antagit minst sex identiteter när han varit i kontakt med myndigheter. Han har dessutom använt samma namn, men angivit olika födelsedatum. I själva verket är mannen, enligt Interpol, en 21-årig marockansk medborgare. Han är född den 15 februari 1995 och hans fingeravtryck finns registrerade hos polisen i Marockos huvudstad Rabat.

#Födelsedatum: 2000

När 21-åringen grips i februari i en villa i Hälsingland använder han sig av ett ytterligare alias. Han påstår sig även vara född år 2000 och komma från Algeriet. Hudiksvalls tingsrätt avslår åklagarens begäran om att häkta honom, med hänvisning till hans ringa ålder. Senare avfärdas den angivna identiteten av Stockholms tingsrätt.

#Födelsedatum: 12 maj/juni 2000

21-åringen dömdes under falskt namn för grov våldtäkt i Stockholms tingsrätt. Det var oklart när han var född. Själv har han använt sig av olika födelsedatum för det namnet i bland annat sin asylansökan. I tingsrätten hävdar han att han är från Algeriet och är 14 år gammal och därför inte straffbar. Tingsrätten bedömer att han är åtminstone 16 år.

#Födelsedatum: 13 november 1998

Danska myndigheter har ett fotografi och hans fingeravtryck. Men där har han uppgett ett falskt namn och att han är 17 år gammal.

#Födelsedatum: 13 juli 1998

21-åringen använde ett annat namn när han befann sig i Tyskland. I förhör med svensk polis hävdar han att det var för att inte bli inlåst på ungdomshem. Tysk polis tog hans fingeravtryck eftersom han överträtt inresereglerna.

Fakta: Ålder i domstolen

I Sverige blir man straffmyndig när man fyller 15 år. Barn under 15 år som begår brott blir ett fall för sociala myndigheter.

Domstolarna i Sverige ser på brottslingar mellan 15 och 18 år som unga personer. Vilket innebär att det i första hand är ungdomsvård som blir påföljden vid ett frihetsberövande straff.

Även personer som är upp till 21 år gamla behandlas lindrigare av rättsväsendet och får inte lika stränga straff, som om de vore äldre.

Källa: Åklagarmyndigheten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.