Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Männen: Därför köpte vi sex

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Erkänner. Den 37-åriga egenföretagaren är en av de som avslöjats sedan han köpt sex av en kvinna kontrollerad av en traffickingliga: "Jag har erkänt att jag träffat henne och att jag har betalat 1 500 kronor för en halvtimme". Foto: Anna Bergkvist

En familjefar, en präst och en framgångsrik företagare.

De har en sak gemensamt - de har köpt sex i Sverige. Av fattiga, rumänska kvinnor som lurats hit och exploateras av kriminella organisationer.

- I rättssalen fick jag se kvinnans hallickar och det känns jävligt tufft att veta att jag bidragit till det hon utsatts för, säger en 34-årig IT-konsult som i tisdags dömdes för sexköp.

Den 26 oktober förra året. En präst i Svenska kyrkan, som jobbar i en församling i Stockholmsområdet, går in på en sexsida på nätet och ringer ett nummer för att boka en kvinna och köpa sex.

Kvinnan, som fick 1 500 kronor för att träffa den snart 50-årige prästen i 30 minuter, kontrollerades av en organiserad sexliga i Rumänien. I Sverige hade ligan flera platschefer som styrde verksamheten - och som tog hand om pengarna som kvinnorna tjänade in.

Prästen, som först nekade till anklagelserna, dömdes till dagsböter på 15 000 kronor - tre män i sexligan dömdes för grovt koppleri till fängelse i två år och åtta månader.

Prästen har fått behålla sin anställning men har nu en treårig prövotid och arbetar med andra arbetsuppgifter. Till arbetsgivaren har han berättat att han haft ett sexmissbruk men att han nu går i terapi och känner "skuld och skam" över det han gjort.

Bara en liten del av alla män som köper sex i Sverige åker fast. Sexhandeln sker i dag oftast via nätet där prostituerade kvinnor lägger upp sina profiler och ett sexköp är bara ett telefonsamtal bort.

Ber dem strippa

Mannen på bilden här ovanför är en framgångsrik egenföretagare i Stockholm och han köper kvinnor minst ett par gånger i månaden. Men han hävdar att han inte har sex med dem utan ber dem strippa. Och han säger att han inte blundar för risken att det kan vara organiserade ligor som kontrollerar kvinnorna.

- Jag brukar försöka känna av situationen när jag träffar en kvinna och misstänker jag att hon styrs av hallickar så ser jag till att ge extra dricks så hon får pengar som bara hon får behålla, säger han och tillägger:

- Och är det så att kvinnan jobbar för sig själv så anser jag att hon får bra betalt, ett par tusen för mindre än en timmes jobb. Det tycker i alla fall jag är en bra lön.

"Jag blev skiträdd"

För många sexköpare är rädslan att bli avslöjad en stor oro. Så är det för den 34-årige IT-konsulten från Stockholm som i tisdags fick sin sexköpsdom, dagsböter på 16 000 kronor.

Nu efteråt har han fått veta att kvinnan var ett offer för människohandlare som tagit i princip alla pengar hon tjänat - förutom mat, husrum och cigaretter har hon inte fått en krona av alla de hundratusentals kronor hon tjänat in på att sälja sin kropp till främmande män.

När kvinnan kom hem till honom började han misstänka att allt inte stod rätt till eftersom hon både sms:ade och ringde samtal efter att de haft sex.

- Jag blev skiträdd och tänkte massor av konstiga tankar om organiserad brottslighet, ut-pressning och såna saker. Jag var skiträdd att det här skulle komma ut. Det är jag fortfarande, jag hoppar till om det kommer ett sms från ett okänt nummer.

Du blev rädd för din egen skull. Tänkte du något på i vilken situation den här unga kvinnan befann sig i?

- Jo, det gjorde jag också. Och jag blev ju kallad som vittne i rättegången och att få höra hur hon haft det kändes jävligt jobbigt.

"Jag tänkte inte innan"

IT-konsulten säger att han inte har något bra svar på frågan varför han köpte sex.

- Jag har ställt mig frågan "varför" så många gånger. Jag tror att det var nyfikenhet, att jag lockades av tanken, och att jag helt enkelt bara ville träffa en tjej. Men det var inte så bra som jag trodde, det är ju ingen kärlek involverad direkt.

Men att det inte var kärlek inblandat kan inte ha kommit som en överraskning?

- Nej, så klart inte. Men jag tänkte inte innan. Om jag hade resonerat som vi gör nu innan jag lyfte telefonluren så hade jag aldrig ringt.

Kriminalinspektörerna Ann Martin och Per Hjort arbetar på stockholmspolisens människohandelssektion. Enligt dem har sexköparna en stor skuld i sexhandeln.

- Man pratar mycket om hallickarna men man får inte glömma bort sexköparna som faktiskt är den enda anledningen till att tjejerna lockas hit. Utan sexköpare finns ingen sexhandel, säger Ann Martin.

Ingen har dömts till fängelse

Per Hjort ser ett stort problem i att straffen som döms ut är för låga och att sexköp i praktiken inte döms hårdare än snatteri.

- Vi har en lag som säger att maxstraffet för sexköp är ett år. Men ändå finns det inte en enda dom där någon ens dömts till en dags fängelse för att ha köpt sex. Inte ens om de åkt dit flera gånger på samma år så får de mer än böter, säger Per Hjort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.