Mannen berättade om skräcken - före sin död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mannens utvisning till Irak skulle verkställas från Arlanda, men innan planet hann lyfta fick han köras till Karolinska sjukhuset där han konstaterades död.
Foto: Lisa Mattisson Exp
I "Konflikt" nu på lördag sänds en längre version av intervjun, men redan i dag sänder Sveriges Radios Ekoredaktion delar av den.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Den 44-årige flyktingen i samband med att han skulle avvisas till Irak.

Han slutade andas efter att han tryckts ned av personal från Kriminalvården.

Nu sänder SR:s program "Konflikt" hans egna ord om skräcken för att avvisas.

- Ni skickar mig i döden, säger han i en unik intervju.

- Halva Irak styrs av terrorister. Isis bombar och dödar. Jag har inget liv där. Inget hem, ingen familj, ingenting. Min framtid är här, berättar flyktingen.

Det är "Konflikts" reporter Jesper Lindau som av en slump träffade den irakiske 44-årige mannen på Migrationsverkets förvar i slutet av februari.

Kort intervju sänds i dag

I "Konflikt" nu på lördag sänds en längre version av intervjun, men redan i dag sänder Sveriges Radios Ekoredaktion delar av den.

- Det blev ett fint möte på förvaret, berättar Jesper Lindau.

- Han stod och spelade biljard och framstod som en glad och social kille. Vi fick snabbt kontakt. Han hade varit i Sverige länge och berättade mycket om känslan av att livet aldrig riktigt fick starta.

"Skickar mig i döden"

Efter den amerikanska invasionen av Irak samarbetade 44-åringen med USA:s armé mot, al-Qaida och andra terrorgrupper och miliser. Det ledde till att han fick fiender som ville döda honom och hans familj.

- Min familj tvingades lämna staden där vi bodde och jag flydde hit till Sverige, berättar han i intervjun.

När Jesper Lindau träffade 44-åringen visste han ännu inte att avvisningen till Irak skulle verkställas.

- Jag har många gånger sagt till Migrationsverket: Ni skickar mig i döden om ni utvisar mig till Irak.

Efter intervjun hade Jesper Lindau ingen kontakt med 44-åringen.

- Jag fick ett samtal efter att han hade dött och blev ganska chockad. Vårt möte var ganska kort, men ändå, säger han.

"Särskilt angeläget"

Det är viktigt att omständigheterna kring 44-åringens död granskas, menar Jesper Lindau.

- Det är alltid viktigt att granska dödsfall som sker när myndigheterna har ansvar för en person. I det här fallet, när det handlar om en person som inte har begått något brott, är det särskilt angeläget.

Kriminalvårdare misstänks ha orsakat 44-åringens död

44-åringen hade fått avslag på sin asylansökan men motsatte sig att utvisas till hemlandet Irak, där han fruktade hämndaktioner för att han arbetat åt den amerikanska armén. Därför skulle utvisningen verkställas av personal från Kriminalvårdens transporttjänst i samarbete med polisen.

Ombord på planet började han göra fysiskt motstånd, enligt personalen. De tryckte då ner honom snett framåt flera gånger för att han skulle lugna sig.

Mannens motstånd blev efter hand mindre kraftfullt och avtog till sist helt. Personalen uppger att de trodde att han spelade avsvimmad och säger att de kände puls på honom.

Ändå avbröts utvisningen och mannen kördes till Karolinska universitetssjukhuset. Även under bilfärden hade han puls, enligt personalen på Kriminalvårdens transporttjänst.

Men personal på akutmottagningen uppger att han var blå i ansiktet när han bars in från bilen och att man kunde se att han inte levde. Efter 15 minuters hjärt- och lungräddning avslutades återupplivningsförsöken.

Efter 44-åringens död inleddes en utredning om tjänstefel. Senare skärptes brottsrubriceringen till vållande till annans död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.