Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen bakom gruppen: ”Handlar inte om att skada Sverigebilden”

Gruppen vill ställa ansvariga för coronastrategin inför rätta.
Gruppens grundare Keith Begg.
Keith Begg.
Gruppen Media Watchdogs of Swedens logga på Twitter.
Ekot och Vetenskapsradion rapporterade på tisdagen om aktiviteterna i en sluten Facebookgrupp med runt 200 medlemmar, som är upprörda över Sveriges hantering av coronaviruset.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: SIMON SAMUELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gruppen Media Watchdogs of Sweden anklagas för att försöka påverka svenska intressen utomlands i coronadebatten, rapporterar Sveriges Radio.

I en sluten Facebookgrupp, bestående av opinionsbildare och forskare, samordnar de kampanjer och tar budskapen vidare till stora internationella medier.

Svenska nationen beskrivs som hjärntvättad och ansvariga för coronastrategin som förövare, enligt granskningen.

Expressen har pratat med gruppens grundare Keith Begg – som avfärdar kritiken.

Ekot och Vetenskapsradion rapporterar på tisdagen om aktiviteterna i en sluten Facebookgrupp med runt 200 medlemmar, som är upprörda över Sveriges hantering av coronaviruset. 

I gruppen finns opinionsbildare, läkare och forskare vid svenska lärosäten. Majoriteten av medlemmarna är aktiva i Sverige, men dialogen förs på engelska, uppger Sveriges Radio, som har följt gruppen under en längre tid. 

Sverige beskrivs som ”hjärntvättat”, ansvariga för coronastrategin pekas ut som förövare och inläggen om journalister och makthavare är stundtals aggressiva, enligt granskningen. Gruppen har lyckats publicera sina budskap i prestigefyllda internationella medier och har skickat varnande meddelanden till EU-parlamentariker och ambassader.

Experter inom informationspåverkan, som tagit del av inläggen, säger till radion att tonen och metoderna är oroväckande. Gruppen anklagas bland annat för att försöka påverka svenska intressen och Sverigebilden utomlands.

Grundaren svarar

Expressen har talat med gruppens grundare, svensk-irländaren Keith Begg. Han avfärdar anklagelserna mot gruppen, som kallar sig Media Watchdogs of Sweden (Mewas) och även är aktiva på Twitter.

– Min man är svensk, jag har jättemånga svenska vänner och älskar Sveriges natur. Om jag hade bott på Irland skulle jag göra exakt samma sak. Det handlar inte om att skada Sverigebilden utomlands, det handlar om att avslöja en strategi som misslyckats totalt, säger Keith Begg.

Expressen har inte haft insyn i den dolda Facebookgruppen, som enligt Sveriges Radio kräver att man kryssar i ett formulär med ställningstaganden om den svenska strategin, till exempel om man håller med om att Sveriges statsepidemiolog har manipulerat sanningen.

Tonläget på Twitter är också hårt, och gruppen skriver bland annat att Folkhälsomyndigheten manipulerar data och ”konstant bryter mot sina egna rekommendationer”. 

Vill se åtal mot ansvariga

Mewas förespråkar även att ”arkitekterna bakom strategin” ska ställas inför rätta för brott mot mänskligheten, vilket en av experterna i Sveriges Radios inslag kallar ”absurt”. Keith Begg hävdar ändå att ett sådant brottmål skulle vara möjligt.

Gruppen kallar såväl Folkhälsomyndigheten som statsminister Stefan Löfven (S) för lögnare, och att personer som försöker avslöja lögnerna hotas och anklagas för att vara förrädare.

Håller du med om att tonen är aggressiv?

– Jag kommer från Irland och där är vi mycket mer direkta. Folk är inte så känsliga för tonen. I Sverige verkar det vara en metod för att avväpna någon i debatten, att utmåla dem som galna, problematiska och emot svenska värderingar. Jag tycker inte att tonen har varit hård, säger Keith Begg.

Han bor i Stockholm, har en bakgrund som kommunikationsrådgivare och har bland annat arbetat för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Enligt honom skapades gruppen i april, som en motreaktion på att många utlänningar i Sverige blev utmålade som onda för att de kritiserade den svenska strategin.

– Många av oss kommer från länder som införde hårdare åtgärder för att skydda folk. Vi bestämde oss för att gå ihop och analysera uttalanden från regeringen och svenska medier, och sedan dess har vi publicerats i flera internationella medier och gjort ganska många intervjuer.

Intervjuas i internationella medier

Keith Begg har bland annat intervjuats i norska NRK, Business insider och australiska News. Andra företrädare från gruppen har publicerats i ansedda Time, Science och Washington Post, och kritiken har i sin tur plockats upp av svenska medier, till exempel i Expressen och Aftonbladet

Dessutom har gruppmedlemmarna kontaktat ambassader, myndigheter och olika europeiska politiker. Men Keith Begg tonar ner gruppens möjligheter att påverka.

– Vi är en liten grupp och har aldrig haft något riktigt genomslag, även om vi publicerats i internationella medier. Därför är det ganska anmärkningsvärt att statsfinansierade svenska medier går på oss på det här sättet. Vi ses som ett hot mot Sverigebilden, trots att man nyligen tillät högerextremister att marschera utanför Stockholms synagoga. Jag anklagas för att uppvigla till brott, vilket jag tycker är helt oacceptabelt i en demokrati, säger han.

– Det här är något vi gör på vår fritid. Jag anklagas också för ”astroturfing”, ett ord jag aldrig hört förut, som betyder att vi har stora finansiärer, eller politiska och religiösa grupper bakom oss. Det är fånigt. Vi är bekymrade medborgare, och vi kommer inte låta oss bli hotade. I slutändan gör vi det här för Sveriges bästa, inte för att skada.

Har ni lyckats påverka beslutsfattare i andra länder?

– Jag vet inte om de har påverkats eller inte, men i grund och botten har vi försökt ge råd till dessa länder utifrån verkligheten i Sverige. Ett av kännetecknen för den svenska strategin är att peka finger mot andra länder och säga att de mobbar eller diskriminerar Sverige, för att de agerar för att skydda sitt folk. Samtidigt har Sverige de senaste veckorna valt att stänga gränsen mot Norge och andra länder.

Hur ser du på kritiken att du och andra gruppmedlemmar saknar en bakgrund i epidemiologi eller virologi?

– Det är ett skämt. Debatten i Sverige har dominerats av Agnes Wold och Tom Britton, en bakteriolog och en matematiker. Många av deras påståenden har varit felaktiga. Vi har epidemiologer i vår grupp, men vi har också intelligenta människor som kan dra egna slutsatser utifrån sunt förnuft, säger Keith Begg.

Flera regioner riktar kritik mot Folkhälsomyndigheten och menar att det saknas dialog kring prioritering i vaccionationsprogrammen. Så här sa Tegnell om det under tisdagens pressträff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.