Befolkningen ökade med 103 662 personer och var vid årets slut 9 851 017 personer. Foto: Jocke Berglund/AirpicturesBefolkningen ökade med 103 662 personer och var vid årets slut 9 851 017 personer. Foto: Jocke Berglund/Airpictures
Befolkningen ökade med 103 662 personer och var vid årets slut 9 851 017 personer.  Foto: Jocke Berglund/Airpictures
Nu är männen fler än kvinnorna i Sverige. Foto: Tomas LeprinceNu är männen fler än kvinnorna i Sverige. Foto: Tomas Leprince

Nu är männen fler än kvinnorna i Sverige.

 Foto: Tomas Leprince

Sverige går mot tio miljoner invånare

Publicerad

Nu når vi snart tio miljoner.

Den senaste befolkningsstatistiken visar 9,85 miljoner svenskar och redan i år räknar experterna med att man går över på tvåsiffrigt.

Under förra året blev männen fler än kvinnorna - för första gången sedan man började mäta för över 250 år sedan.

Befolkningen ökade med 103 662 personer och var vid årets slut 9 851 017 personer, enligt den senaste befolkningsstatistiken från Statistiska centralbyrån (SCB). Till 77 procent härrörde ökningen från det så kallade invandringsöverskottet, alltså skillnaden mellan invandrade och utvandrade.

Redan i år väntas befolkningen nå över tio miljoner, enligt Lena Lundkvist, demograf på SCB, som är huvudförfattare till rapporten "Sveriges framtida befolkning 2015-2060".

– Det blev inte lika stor befolkningsökning förra året som vi hade trott, så troligtvis kommer vi att gå över tio miljoner sent under året, säger Lena Lundkvist.

Syrienfödda var för andra året i rad den största invandringsgruppen. Samtidigt kommer många av de flyktingar som sökte asyl i fjol att räknas som invandrade först under 2016 eller till och med under 2017.

– Man är bara med i vår prognos om man är folkbokförd. De som söker asyl folkbokförs inte förrän de får uppehållstillstånd och det finns långa köer hos Migrationsverket, säger Lena Lundkvist.

 

LÄS ÄVEN Lotta Gröning: Jag ser en uppenfar risk för storstäderna

 

Männen flest - för första gången sen 1700-talet

Som en följd av framför allt invandringen ökade också folkmängden i åtta av tio kommuner. Samtliga av landets kommuner utom en, Vaxholm, hade ett invandringsöverskott.

Under förra året blev männen fler än kvinnorna i Sverige, vilket är ett historiskt skifte.

– Det hände för första gången någonsin under 2015 att det blev fler män än kvinnor i Sverige. Då har vi mätningar som sträcker sig tillbaka till 1749, säger Lena Lundkvist.

Hon berättar att det framför allt rör sig om en manlig befolkning som blir allt äldre.

– Sedan mitten på 80-talet ökar mäns livslängd mer än kvinnors livslängd. Kvinnor lever längre än män men skillnaderna har minskat, vilket innebär att männen i dag lever relativt längre, säger Lena Lundkvist.

Den stora nettoinvandringen som har skett de senaste åren spelar också in, men är av mindre karaktär än den ökade livslängden.

Flest föds i augusti

– Nästan alla år invandrar fler män än kvinnor, men det utvandrar också fler män än kvinnor, säger Lena Lundkvist.

Flest barn föddes den 18 augusti, då 403 barn såg dagens ljus för första gången. Maj och juli var totalt sett de vanligaste födelsemånaderna.

Färre gifte sig också under året, totalt 52 314 par – vilket var en minskning med 799 par jämfört med 2014. Nära 99 procent av giftermålen stod mellan kvinna och man.

Årets vanligaste vigseldag blev den 13 juni, samma dag som prins Carl Philip gifte sig med Sofia Hellqvist, och där bland annat 440 par gifte sig vid ett drop in-bröllop som anordnades på Skansen i Stockholm.

Antalet skilsmässor uppgick till 24 876, en minskning med 1 267 sedan 2014.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag