Manliga journalisterna täcker ansiktet i protest

Markerar mot talibanregimen • Stödet till kvinnliga kollegerna.
Tv-ankaret Khatereh Ahmadi döljer sitt ansikte under söndagens sändning på tv-kanalen Tolo News.
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN
TV-ankaret Hamed Bahram bär en ansiktsmask för att protestera mot talibanernas beslut som tvingar kvinnliga tv-presentatörer att täcka ansiktet i sändning.
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Manliga journalister på flera stora nyhetsmedier i Afghanistan har de senaste dagarna börjat täcka sina ansikten i sändning.

Detta i en protest mot att den fundamentalistiska talibanregimen tvingar kvinnliga tv-presentatörer att göra detsamma.

Tidigare i maj utfärdade talibanerna ett beslut om att kvinnor och äldre flickor i Afghanistan måste täcka sina ansikten offentligt och om möjligt undvika att vistas utomhus. 

Förra veckan beslutade också talibanerna att även kvinnliga tv-presentatörer nu måste täcka sina ansikten i sändning och att sa att ”det inte fanns något utrymme för diskussion” om beslutet.

Detta är något som har skapat starka reaktioner i landets journalistkår. 

Som en protest mot talibanernas regler har nu därför flera manliga journalister på stora nyhetsmedier i Afghanistan börjat täcka sina ansikten under tv-sändningar, rapporterar The Hill. 

Enligt nyhetssajten har det även skapats en rörelse på sociala medier vid namn #FreeHerFace, där manliga journalister lägger upp bilder på sig själva med täckta ansikten i ett försök att påverka beslutet.

Kraftigt försämrade villkor för kvinnor

Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan förra året har de kraftigt försvagat kvinnors rättigheter. Bland annat har flickors tillgång till utbildning begränsats genom att flickor numera hindras från att gå i gymnasieskolor. Talibanerna har även begränsat kvinnors anställningsmöjligheter och tagit bort instanser som är avsedda att skydda kvinnor från våld.

SE MER: Unik intervju med talibanledaren

Diskuterar kvinnors rättigheter • ”Skämtet” faller platt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.