Mankell: "Ångrar inte att jag åkte"

Publicerad
Uppdaterad
TEL AVIV. När författaren Henning Mankell lämnade Israel i dag visste han inte omfattningen av den israeliska attacken mot Ship to Gaza
Under intervjun med Expressen är det första gången Henning Mankell hör att nio av hans kamrater dödades vid attacken:
- Det visste jag inte. Det hade jag ingen aning om. Oj, oj, oj.
Sist av alla eskorterades författaren Henning Mankell och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) ombord på flygplanet från Tel Aviv.
Dagen efter att han gripits vid den israeliska attacken mot Ship to Gaza.
Minst nio pesoner dödades, och Henning Mankel var en av elva svenskar som frihetsberövades.

Håller presskonferens

Expressens Niklas Svensson var med på flighten ut från Israel och kan publicera en exklusiv intervju med den världskände författaren.
- Vi har bestämt oss för att låta bli att kommentera allt för mycket detaljer de närmaste två dagarna. Och det av ett enkelt skäl: några av våra kamrater befinner sig fortfarande i förvaring eller i fängelse i Israel. Så vi vill inte säga för mycket förrän vi vet att de är hemma.
För att samla alla argument planerar Henning Mankell och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan att hålla en presskonferens om "ett par dagar".

Stöd från UD

Flera av de svenskar som åkte valde frivilligt fängelse framför deportering. Hur resonerade du?
- Jag har en massa åtaganden som är kontrakterade och jag har redan fått ställa in en lång föreläsningsturné på grund av det här. Men jag kan inte ställa in hur mycket som helst. Där emot är det väldigt viktigt nu att ingen av oss erkänner något brott för att komma ut ur landet.
Mankell vill berömma de svenska ambassadapersonalen i Tel Aviv som han menar har "agerat föredömligt".
- Vi har också känt ett bra stöd från utrikesdepartementet, det lilla som jag kan bedöma utan att ha läst några tidningar.
Du ångrar inte att du åkte dit?
- Absolut inte. Absolut inte. Det här har ju verkligen satt fingret på den här punkten: vad händer i Gaza?
Tänker du fortsätta din kamp för palestiniernas sak och i så fall hur?
- Ja, på alla sätt. Allt i från att skriva till att arbeta med solidariska handlingare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag