Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Manifesterar för rätten till LSS: ”Hetsjakten måste sluta”

Maria Perdotter, förbundsordförande för organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

De blev lovade bättre LSS-villkor för funktionsnedsatta barn.

Nu manifesterar flera organisationer för att vallöftet om förbättringar för personlig assistans ska infrias.

– Ge människor rättigheterna tillbaka, det är en självklarhet, säger Maria Persdotter, förbundsordförande för organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU.

– Det är inte så att vi har det här stödet för att det är skönt. Man ber aldrig om mer stöd än man behöver, säger Anton Boström, 26, vid Unga rörelsehindrade.  

De senaste åren har flera personer blivit av med sin assistansersättning efter att försäkringskassan fått direktiv från regeringen om att genomföra besparingar.

Men den hårdare linjen har lett till en rad kritiserade beslut där barn och ungdomar med uppenbara hjälpbehov förlorat sin rätt till assistans.

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS, blev därför en av valrörelsens hetaste frågor, där samtliga partier lovade att de skulle se över riktlinjerna för lagen.

"Hetsjakten måste sluta"

Trots det har inga förändringar skett ännu, och på måndagen väljer flera intresseorganisationer att för tredje året i rad manifestera i flera svenska städer för rätten till LSS.

– Okej, vi har ingen regering och det är trassligt och så, men om alla partier är överens om att så här kan det inte fortsätta så borde det vara möjligt att komma till skott med förhandlingar för att lösa den här krisen. Försäkringskassan måste sluta med den här hetsjakten på människor som har assistans, säger Maria Persdotter.

Samtidigt pågår en regeringsutredning i frågan som ska vara klara i början av januari, men den ger inte Maria Persdotter mycket för.

– Utredningen är inte bra och vi har dömt ut den för vi tycker den landar i så himla dåliga förslag. När den tillsattes fick den direktiv att föreslå besparingar i assistansen, sen togs de direktiven bort i april i år men det har de inte brytt sig om utan de fortsätter jobba i den riktningen som innebär besparingar, säger hon.

Nora Eklöv, 23, säger att anhöriga får ställa upp som ideella assistenter.
Foto: Expressen TV

”Anhöriga ställer upp som ideella assistenter”

En av dem som höll tal vid manifestationen på Norra Bantorget i Stockholm är 23-åriga Nora Eklöv, som är generalsekreterare för Unga rörelsehindrade. 

– Jag kom hit för att jag själv har drabbats av nedskärningar och tycker det är viktigt att vi är envisa och står upp för rättigheterna som LSS innebär, säger hon i Expressen TV. 

Nora Eklöv berättar att hon drabbades i samband med en flytt. Stadsdelen dit hon skulle flytta tyckte inte att hon hade rätt till den assistans hon haft tidigare. 

– Det blev så att jag får flytta hem till mina föräldrar igen och hamnar i stort sett i husarrest. Jag har hållit på och ansökt och överklagat i två år nu, säger Nora Eklöv och fortsätter:

– Det är alltid anhöriga – familj eller vänner – som får ställa upp som ideella assistenter så fort jag behöver åka till jobbet eller som i dag, för att jag skulle kunna komma hit på manifestationen. 

När lagstiftningen eller tolkningen av dem är sträng får man inte samma möjligheter att leva som alla andra, menar Nora Eklöv. 

– Att kunna studera, jobba eller ha en fritid. Du får förlita dig på att anhöriga hjälper dig och det blir som en last för dem kanske. Man känner sig som en last helt enkelt. Jag är inte ensam om det här. Det är därför vi samlas här i dag, säger hon.  

Anton Boström, 26, vill att LSS-utredningen görs om helt. ”Man måste lyssna mer på oss som behöver stödet”, säger han.
Foto: Expressen TV

”Är här för att stå upp för mänskliga rättigheter”

26-åriga Anton Boström från Solna, som är vice ordförande i Unga rörelsehindrade i Stockholm, deltog i manifestationen. 

– Jag är här för att stå upp för mänskliga rättigheter. Personer med funktionsnedsättningar behöver LSS och den behöver värnas om. Det har blivit mycket neddragningar den senaste tiden och det är absolut inte okej, säger han i Expressen TV. 

Anton Boström berättar att han själv inte har drabbats eftersom han inte har någon insats enligt LSS, men att vänner och bekanta har påverkats negativt.  

– Det kan till exempel få den konsekvensen att man inte kan vara här i dag och manifestera – för att man inte kommer ut ur sitt hem, för att man inte har den assistans man behöver för att ta sig ut. Det kan också vara att man inte kan jobba, inte plugga. Att man inte kan leva sitt liv som alla andra heller. 

Anton Boström tycker att den LSS-utredning som pågår måste göras om. 

– Det som har läckt ut om den är katastrof. Det kommer förstöra ännu mer än vad som redan har förstörts. Man måste kasta den och börja om och lyssna mer på rörelsen. Man måste lyssna mer på oss som behöver stödet. Det är vi som vet bäst. Det är inte så att vi har det här stödet för att det är skönt. Man ber aldrig om mer stöd än man behöver. Det är inte så att det är ”nice” att ha någon som hänger hemma hos en, säger han.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.