Polis attackerades med sten och flaskor i Rosengård utanför Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Polis attackerades med sten och flaskor i Rosengård utanför Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Manifestationen i Rosengård urartade

Publicerad
Uppdaterad
Reclaim Rosengårds manifestation urartade på lördagskvällen. Vid 22.30 attackarade demonstranterna polis med sten och flaskor.
- Man vet inte riktigt var man ska vara, för de kastar sten överallt, säger Expressens utsända Victoria Herkules.
När manifestationen pågått i ungefär en kvart körde boende i Rosengård bort de 150 aktivisterna från den rondell de först tänkt vara i.
– De var tvungna att flytta sig hundra meter bort. De boende ville inte ha dem där. Det är inte så konstigt med tanke på att det är ramadan. Det är inte så taktiskt att skrika och stoja och spela hör musik då, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör vid Malmöpolisen.

Lugna

Under förflyttningen kastade några deltagare en sten och några flaskor mot polisen. Men arrangörerna av Reclaim Rosengård ombad direkt de sina att inte kasta något mer och att hålla sig lugna.
– De uppskattar vi verkligen från polisens sida. Men samtidigt är det ju varje individs val att ta till våld eller inte, säger Calle Persson vid Malmöpolisens ledningscentral.

Trappats upp

Vid 22.35 avslutades manifestationen – och efter det har stöket trappats upp. Expressens utsända vittnar om tumult:
– Man trodde att manifestationen var slut. Folk började bege sig in mot stan, men då vände de sig plötsligt om och kastade gatsten mot polisen, säger Victoria Herkules.
Vid Malmöpolisen bekräftar man rapporteringen om oroligheterna.
– Det har kastats sten mot polis. Men ingen uppges ha skadats, säger Calle Persson.
– Vi kommer att vara på plats och beredda ifall det urartar till ren skadegörelse, säger Charley Nilsson, presstalesman vid Skånepolisen.
Lars-Håkan Lindholm, presstalesman vid polisen i Skåne, säger strax före midnatt till TT att det lugnat ner sig igen i Rosengård.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag