Manifestation på centralen om Isaak

Vid lunchtid på fredagen hölls en manifestation på Stockholms centralstation för att uppmärksamma journalisten Dawit Isaak.
Foto: Kalle Ahlsén
Kerstin Neld, Sveriges tidskrifter, Leif Öbrink, Free Dawit och Betlehem Isaak lämnade under fredagen in protestbrev.
Foto: Lotta Cramne
Leif Öbrink och Kerstin Neld.
Foto: Lotta Cramne
Polisbevakning utanför ambassaden.
Foto: Lotta Cramne

Vid lunchtid på fredagen hölls en manifestation på Stockholms centralstation för att uppmärksamma dagen då journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i 15 år.

Under torsdagen kom nya uppgifter från Eritrea: Dawit Isaak är vid liv.

– Någonting har hänt och vi hoppas att det fortsätter, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit.

På Sergels Torg hedrades Dawit Isaak med 15 tysta minuter i dag.

På Stockholms centralstation anordnades under fredagen en manifestation för den fängslade journalisten Dawit Isaak, som i dag har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i 15 år.

Medverkade gjorde Leif Öbrink, Stödföreningen Free Dawit, Dawits dotter Betlehem Isaak, Kerstin Neld, VD Sveriges Tidskrifter, Martin Kaunitz, vice ordförande Svenska PEN, Amnestys generalsekretare Anna Lindenfors, Ephrem Tewelde, demokratiaktivist och medgrundare till Freedom Friday, samt Ulrika Widsell, vice ordförande Journalistförbundet.

– 15 år är en lång tid, men hoppet är inte ute, sa Kerstin Neld under manifestationen.

– Vi kräver att Dawit Isaak släpps fri och att den svenska regeringen gör allt i sin väg för att få honom fri. Allt annat vore obegripligt, sa Martin Kaunitz, från svenska PEN.

Protestbrev överlämnades - ambassaden vägrade att släppa in

Vid klockan tio på fredagsförmiddagen överlämnades det protestbrev som normalt varje tisdag överlämnas till eritreanska ambassaden på Lidingö.

Deltog i överlämningen av brevet gjorde Isaaks dotter Betlehem, Stödkommittén Free Dawit, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Journalistförbundet, Sveriges tidskrifter, Tidningsutgivarna och Expressen.

Gruppen blev inte insläppt i ambassaden. Endast en hand stacks ut och drog åt sig dokumenten genom dörröppningen.

– I dag ville de inte släppa in oss, vilket inte rimmar med den öppnare attityden vi har kunnat se. Bara det att journalister får åka till Eritrea nu visar på något positivt. Någonting har hänt och vi hoppas att det fortsätter, säger Leif Öbrink, Stödföreningen Free Dawit.

LÄS MER: Eritreas besked: Dawit Isaak är vid liv

"Varje dag är en dag närmare hans frihet"

Dawits Isaaks dotter Betlehem Isaak fanns på plats under manifestationen. Hon uttryckte i en intervju med Expressen sin tacksamhet över sin pappas starka vilja att påverka världen.

– På ett sätt är det stor ära att vara dotter till en sådan stor människa som har påverkat och berört så många människor, säger Betlehem Isaak.

Vad känner du en dag som denna?

– Självklart känner jag sorg, men hoppet växer för varje dag som går. Det känns konstigt, ibland undrar jag om hela mitt liv är en film, säger Betlehem Isaak.

– Jag tänker att varje dag är en dag närmare hans frihet.

Sitt med Dawit Isaak

Från den 21 - 27 september finns manifestationen i centralhallen i form av en uppbyggd cell. Där kan man gå in och sitta i 15 minuter, vilket ska motsvara de 15 år som Dawit Isaak har suttit i fängelset. Syftet är att väcka samtal och tillsammans höja rösterna för Dawit Isaaks frisläppande.

På fredagseftermiddagen hölls en 15 minuter lång tystnadsmanifestation på Sergels torg i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.