Vid lunchtid på fredagen hölls en manifestation på Stockholms centralstation för att uppmärksamma journalisten Dawit Isaak. Foto: Kalle AhlsénVid lunchtid på fredagen hölls en manifestation på Stockholms centralstation för att uppmärksamma journalisten Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén
Vid lunchtid på fredagen hölls en manifestation på Stockholms centralstation för att uppmärksamma journalisten Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén
Kerstin Neld, Sveriges tidskrifter, Leif Öbrink, Free Dawit och Betlehem Isaak lämnade under fredagen in protestbrev. Foto: Lotta CramneKerstin Neld, Sveriges tidskrifter, Leif Öbrink, Free Dawit och Betlehem Isaak lämnade under fredagen in protestbrev. Foto: Lotta Cramne

Kerstin Neld, Sveriges tidskrifter, Leif Öbrink, Free Dawit och Betlehem Isaak lämnade under fredagen in protestbrev.

 Foto: Lotta Cramne
Leif Öbrink och Kerstin Neld. Foto: Lotta CramneLeif Öbrink och Kerstin Neld. Foto: Lotta Cramne
Leif Öbrink och Kerstin Neld. Foto: Lotta Cramne
Polisbevakning utanför ambassaden. Foto: Lotta CramnePolisbevakning utanför ambassaden. Foto: Lotta Cramne
Polisbevakning utanför ambassaden. Foto: Lotta Cramne

Manifestation på centralen om Isaak

Publicerad

Vid lunchtid på fredagen hölls en manifestation på Stockholms centralstation för att uppmärksamma dagen då journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i 15 år.

Under torsdagen kom nya uppgifter från Eritrea: Dawit Isaak är vid liv.

– Någonting har hänt och vi hoppas att det fortsätter, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit.

På Sergels Torg hedrades Dawit Isaak med 15 tysta minuter i dag.

På Stockholms centralstation anordnades under fredagen en manifestation för den fängslade journalisten Dawit Isaak, som i dag har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i 15 år.

Medverkade gjorde Leif Öbrink, Stödföreningen Free Dawit, Dawits dotter Betlehem Isaak, Kerstin Neld, VD Sveriges Tidskrifter, Martin Kaunitz, vice ordförande Svenska PEN, Amnestys generalsekretare Anna Lindenfors, Ephrem Tewelde, demokratiaktivist och medgrundare till Freedom Friday, samt Ulrika Widsell, vice ordförande Journalistförbundet.

– 15 år är en lång tid, men hoppet är inte ute, sa Kerstin Neld under manifestationen.

– Vi kräver att Dawit Isaak släpps fri och att den svenska regeringen gör allt i sin väg för att få honom fri. Allt annat vore obegripligt, sa Martin Kaunitz, från svenska PEN.

Protestbrev överlämnades - ambassaden vägrade att släppa in

Vid klockan tio på fredagsförmiddagen överlämnades det protestbrev som normalt varje tisdag överlämnas till eritreanska ambassaden på Lidingö.

Deltog i överlämningen av brevet gjorde Isaaks dotter Betlehem, Stödkommittén Free Dawit, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Journalistförbundet, Sveriges tidskrifter, Tidningsutgivarna och Expressen.

Gruppen blev inte insläppt i ambassaden. Endast en hand stacks ut och drog åt sig dokumenten genom dörröppningen.

– I dag ville de inte släppa in oss, vilket inte rimmar med den öppnare attityden vi har kunnat se. Bara det att journalister får åka till Eritrea nu visar på något positivt. Någonting har hänt och vi hoppas att det fortsätter, säger Leif Öbrink, Stödföreningen Free Dawit.

LÄS MER: Eritreas besked: Dawit Isaak är vid liv

"Varje dag är en dag närmare hans frihet"

Dawits Isaaks dotter Betlehem Isaak fanns på plats under manifestationen. Hon uttryckte i en intervju med Expressen sin tacksamhet över sin pappas starka vilja att påverka världen.

– På ett sätt är det stor ära att vara dotter till en sådan stor människa som har påverkat och berört så många människor, säger Betlehem Isaak.

Vad känner du en dag som denna?

– Självklart känner jag sorg, men hoppet växer för varje dag som går. Det känns konstigt, ibland undrar jag om hela mitt liv är en film, säger Betlehem Isaak.

– Jag tänker att varje dag är en dag närmare hans frihet.

Sitt med Dawit Isaak

Från den 21 - 27 september finns manifestationen i centralhallen i form av en uppbyggd cell. Där kan man gå in och sitta i 15 minuter, vilket ska motsvara de 15 år som Dawit Isaak har suttit i fängelset. Syftet är att väcka samtal och tillsammans höja rösterna för Dawit Isaaks frisläppande.

På fredagseftermiddagen hölls en 15 minuter lång tystnadsmanifestation på Sergels torg i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag