Katarina Wennstam författare och mammaambassadör, och Kattis Ahlström också mammaambassadör. Foto: Robin Benigh
Katarina Wennstam författare och mammaambassadör, och Kattis Ahlström också mammaambassadör. Foto: Robin Benigh

Manifestation mot maktmissbruk på internationella kvinnodagen

Publicerad
Uppdaterad
Armbrytartävling, barnvagnsmarsch och 1 000 röda rosor.
I dag är det internationella kvinnodagen - för hundrade gången.
- Vi i Sverige har kommit så långt i de här frågorna att vi kan driva diskussionen på internationell nivå, säger Sissela Kyle, aktuell som ny mammaambassadör för RFSU, till Expressen.se.
Den internationella kvinnodagen firas i dag runt om i landet – från Kiruna i norr till Malmö i söder. I år det hundra år sedan kvinnodagen började firas 8 mars i Sverige.
Strax efter lunch anordnade RFSU en barnvagnsmarsch i centrala Stockholm. Marschen var en del av kampanjen ”United for Women”, som har till syfte att ge stöd till kvinnor i världen som dör helt i onödan.

"Ingenting är omöjligt"

Med på marschen var flera av RFSU:s mammaambassadörer. Däribland journalisten Kattis Ahlström och skådespelaren Sissela Kyle, som tillträdde som ambassadör dagen till ära.
– Att få barn är anledningen till att vi är här. Det är en allmän angelägenhet och inte en privat. Vi i Sverige har kommit så långt i de här frågorna att vi kan driva diskussionen på internationell nivå, säger Sissela Kyle till Expressen.se.
Foto: Robin Benigh
I Göteborg arrangeras världens största armbrytartävling för kvinnor, World Challenge, på Världskulturmuseet.
Enligt initiativtagaren Heidi Andersson, som är sjufaldig världsmästarinna, är tävlingen ett sätt att visa att ingenting är omöjligt.
– I många länder är det allt annat än en självklarhet att kvinnor kan vara elitidrottare, särskilt inom kamp- och kraftsporter. Vi vill protestera mot att män som arrangerar tävlingar ofta inte släpper in kvinnor, säger hon.

Feministiskt mingel

Foto: Robin Benigh I Karlskoga bjöds det på sopplunch, i Helsingborg var det feministiskt mingel och i Umeå hölls seminarium om kvinnors företagande med näringsminister Maud Olofsson på plats.
Med start klockan 15.30 delar samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi ut blommor under parollen ”1 000 rosor mot kvinnovåldet” på Sergels torg i Stockholm.
Klockan 18.30 avgår ett demonstrationståg från Slussen i Stockholm. Marschen avslutas på Medborgarplatsen med tal och diskussioner. Bakom manifestationen står 8 mars-kommittén som i år bland annat består av Miljöpartiet de gröna, S-kvinnor och Vänsterpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag