Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Expressen TVSveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Expressen TV
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Expressen TV
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Expressen TVKultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Expressen TV
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Expressen TV
Alexandra Pascalidou. Foto: Expressen TVAlexandra Pascalidou. Foto: Expressen TV
Alexandra Pascalidou. Foto: Expressen TV
Sisella Nordling Blanco (Fi) var en av personerna som höll tal. Foto: Expressen TVSisella Nordling Blanco (Fi) var en av personerna som höll tal. Foto: Expressen TV
Sisella Nordling Blanco (Fi) var en av personerna som höll tal. Foto: Expressen TV

Manifestation mot antisemitism stördes

Publicerad

En stor demonstration mot hat och våld mot judar hölls på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm på onsdagen.

Motdemonstranter som påstod sig tillhöra nazistiska NMR störde manifestationen – polisen hanterade "stökiga" personer på platsen.

En person har gripits misstänkt för hets mot folkgrupp, uppger polisen.

En stor demonstration mot hat och våld mot judar hölls på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm på onsdagskvällen. Demonstrationen hölls efter återkommande attacker mot synagogor i Sverige de senaste veckorna.

"Återigen har en oacceptabel attack skett mot en synagoga i Sverige. Vi möter hatet mot våra judiska medmänniskor med ännu mera kärlek! Inga judar ska skrämmas till tystnad av antisemitism", meddelas i informationen om demonstrationen.

Skriker att de tillhör NMR

Bland de medverkande talarna fanns statsminister Stefan Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke, C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund.

När journalisten Alexandra Pascalidou, som är konferencier, talade störde motdemonstranter ordningen på platsen. Bland annat skrek personer att de tillhörde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

– Lystring! Vi är här från Nordiska motståndsrörelsen, skreks bland annat.

Expressen har sökt Pär Öberg, presstalesman hos Nordiska motståndsrörelsen.

Polisen: Personer som gapat och skrikit

– Det stämmer att det har varit någon form av ordningsstörning, personer som har stökat. Vi hanterar nu de här personerna. Sen är det inte klart för mig om någon kommer gripas eller avvisas, men vi hanterar de stökiga personerna, säger Ann Westberg vid Stockholmspolisen.

– Det är personer som har stökat helt enkelt, på vilket sätt är inget vi kommenterar mer. Det är helt enkelt personer som har skrikit och gapat på olika sätt, och vi har personal på plats, säger Ann Westberg vidare.

En person har gripits för hets mot folkgrupp, uppger polisen.

"Polis som fanns på plats, i syfte att säkerställa ordning och säkerhet i samband med manifestationen, hanterade de aktuella personerna. En person greps misstänkt för hets mot folkgrupp och fem personer avlägsnades från platsen", skriver polisen via sin hemsida.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag