Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Manifestation mot antisemitism stördes

Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Foto: Expressen TV
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Foto: Expressen TV
Alexandra Pascalidou.
Foto: Expressen TV
Sisella Nordling Blanco (Fi) var en av personerna som höll tal.
Foto: Expressen TV

En stor demonstration mot hat och våld mot judar hölls på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm på onsdagen.

Motdemonstranter som påstod sig tillhöra nazistiska NMR störde manifestationen – polisen hanterade "stökiga" personer på platsen.

En person har gripits misstänkt för hets mot folkgrupp, uppger polisen.

En stor demonstration mot hat och våld mot judar hölls på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm på onsdagskvällen. Demonstrationen hölls efter återkommande attacker mot synagogor i Sverige de senaste veckorna.

"Återigen har en oacceptabel attack skett mot en synagoga i Sverige. Vi möter hatet mot våra judiska medmänniskor med ännu mera kärlek! Inga judar ska skrämmas till tystnad av antisemitism", meddelas i informationen om demonstrationen.

Skriker att de tillhör NMR

Bland de medverkande talarna fanns statsminister Stefan Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke, C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund.

När journalisten Alexandra Pascalidou, som är konferencier, talade störde motdemonstranter ordningen på platsen. Bland annat skrek personer att de tillhörde nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

– Lystring! Vi är här från Nordiska motståndsrörelsen, skreks bland annat.

Expressen har sökt Pär Öberg, presstalesman hos Nordiska motståndsrörelsen.

Polisen: Personer som gapat och skrikit

– Det stämmer att det har varit någon form av ordningsstörning, personer som har stökat. Vi hanterar nu de här personerna. Sen är det inte klart för mig om någon kommer gripas eller avvisas, men vi hanterar de stökiga personerna, säger Ann Westberg vid Stockholmspolisen.

– Det är personer som har stökat helt enkelt, på vilket sätt är inget vi kommenterar mer. Det är helt enkelt personer som har skrikit och gapat på olika sätt, och vi har personal på plats, säger Ann Westberg vidare.

En person har gripits för hets mot folkgrupp, uppger polisen.

"Polis som fanns på plats, i syfte att säkerställa ordning och säkerhet i samband med manifestationen, hanterade de aktuella personerna. En person greps misstänkt för hets mot folkgrupp och fem personer avlägsnades från platsen", skriver polisen via sin hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.