Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

"Människor lever i rädsla för att de är judar"

Publicerad

Spänningarna mellan Israel och Palestina ökar sedan Trump utropat Jerusalem huvudstad i Israel – samtidigt har en synagoga i Göteborg attackerats. 

Nu håller Vänskapsorganisationen Sverige-Israel en manifestation i Stockholm.

– Vi vill visa vår solidaritet med offren för den frukansvärda antisemitismen som vi har i det här landet, säger Lars Adaktusson (KD). 

"Våld och hot mot judar i Sverige har nått en ny bottennivå", skriver arrangörerna i Vänskapsorganisationen Sverige-Israel inför den manifestation för Israel och mot antisemitism som hålls i dag på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

– Jag hoppas att det kan leda till en bredare diskussion om vad vi ska göra åt antiseministmen. Människor lever i rädsla för att de är judar, säger Lars Adaktusson.

 

LÄS MER: Kravaller i Jerusalem efter Trumps besked

 

EU-parlamentarikern och Kristdemokraternas andre vice ordförande är en av talarna under manifestationen, tillsammans med bland andra Israels ambassadör Ilan Ben-Dov och Marcus Birro.

Manifestation mot antisemitism i Stockholm

Adaktusson har i veckan också medverkat i SVT:s "Opinon live" om antisemitism och Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem. Engagemanget för Israel började under åren som mellanösternkorrespondent för SVT. 

– I takt med att jag har sett hur det ser ut på plats har jag också fått ett engagemang för Israel och den utsatthet som de lever med. Landet är omgivet av brutala diktaturer och de värsta terrororganisationerna som finns i världen. Det finns en felaktigbild av skildningen av Israel, säger han. 

Lars Adaktusson kallades "olämplig och extrem"

Inför programmet kritiserades Adaktusson av utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö. I ett sms till SVT Nyheter skriver han att "Adaktusson är en ganska olämplig och extrem person när det gäller denna fråga"

– Jag tycker att den där typen av starka ord säger mer om de som uttalar dem än om mig. Jag har inga extrema uppfattningar. Jag står på stadig demokratisk grund och arbetar för att Sverige och Israel, och Europa och Israel, ska ha bättre relationer, säger Lars Adaktusson.

 

LÄS MER: Margot Wallström fördömer Trumps erkännande

 

Margot Wallström avböjde själv att medverka i debattprogrammet. Times of Israel har nyligen rapporterat att landets premiärminister Benjamin Netanyahu nobbat ett möte Stefan Löfven, på grund av Sveriges beslut att erkänna Palestina som stat 2014.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag