Manifestation i Fittja efter flera våldsdåd

Publicerad

I Fittja har invånarna tröttnat på våld.

Därför arrangerade turkiska och kurdiska föreningen under lördagen en gemensam manifestation för fred.

Polispådraget ska ha varit stort under eftermiddagen men enligt initiala uppgifter ska det ha gått lugnt till.

– Det har inte varit några som helst problem, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Förra helgens händelser har skakat området Fittja i Botkyrka, Stockholms län.

Efter oroligheter under en kurdisk demonstration sköts en av demonstranterna när han var på väg från platsen.

Oroligheterna fortsatte sedan även under veckan när någon form av sprängladdning exploderade utanför den turkiska kulturföreningen i Fittja.

– Jag tror inte att vi kan använda lokalen på lång tid, sade Mehmet Kayhan, ordförande för kulturföreningen.

Har gått lugnt till

Nu har både turkar och kurder fått nog av våldsamheterna i området.

Under lördagen arrangerade föreningarna, som bara ligger ett tiotal meter i från varandra, en gemensam manifestation i Fittja.

Flera personer samlades under lördagseftermiddagen för en gemensam promenad från den turkiska föreningen till den kurdiska. Man bjöd sedan in till ett möte, där tankar om den senaste veckans händelser kunde ventileras.

Enligt uppgifter från platsen ska närmare 600 personer ha deltagit i manifestationen. Trots detta ska allt ha gått lugnt till enligt polisen.

– Det har inte varit några som helst problem. Man hade tänkt hålla till i den turkiska kulturföreningens lokaler, men efter det som hände häromdagen kunde man inte använda den. Därför är man i kurdernas lokal, säger Lars Byström.

Ett föreningsmöte

Polisen har ett par patruller på plats under lördagen. Man kallar det hela mer ett föreningsmöte än en större folksamling.

– Det är representanter som vill visa att det inte är några problem att vara tillsammans. Det är signalen man vill skicka ut, säger Lars Byström.

Vid 16-tiden hade mötet avslutats och både den turkiska och kurdiska föreningen var nöjda med både uppslutningen och mötets effekt.

– Vi har visat vår gemensamma styrka. Många glömmer bort att turkar och kurder är en del av samma familj här i Botkyrka. Vi lever tillsammans och många kommer från samma områden i Turkiet. Sedan finns det vissa grupper utanför Botkyrka som vill ta våldet till Sverige, det måste vi motverka, säger Ismail Zengin, ordförande i turkiska föreningen.

"Ska se fotboll tillsammans"

Han får medhåll av Haydar Bayraktar, ordförande i den kurdiska föreningen, som pekar på att föreningen har medlat i konflikten under veckan.

– Vi måste lösa problemen, inte skapa flera. I Fittja har vi inget emot varandra, mina söners bästa kompisar är turkar och eftersom vi kommer från samma område har vi även gemensamma intressen. Senare i kväll ska vi samlas och se fotboll tillsammans, säger han.

Ismail Zengin pekar på att arbetet nu fortsätter för att den goda stämningen som man har haft under dagen ska fortsätta att råda.

– Det krävs fler möten, dialog och att vi pratar med våra ungdomar. Vi kommer att samarbeta både på föreningsnivå och i moskén. På så sätt ska vi visa vår gemensamma styrka, säger han.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag