Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manifestation för landets bönder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Runtom i Sverige har människor manifesterat sitt missnöje – i ett landsomfattande landsbygdsuppror. Foto från maniestationen i VImmerby,
Foto: Louise Lindroth
Initiativtagarna vill belysa det hårdare klimatet för landets bönder och boende på landsbygden.
Foto: Louise Lindroth
Lousie Lindroth, 23, var på plats i Vimmerby i Småland för att följa upproret. – Det var jättebra, det var mycket folk på plats, säger hon.
Foto: Louise Lindroth
På långfredagen tog sig människor även in till Stockholm. Här från manifestationen vid Mynttorget.
Foto: Maja Suslin / Tt
På långfredagen tog sig människor även in till Stockholm. Här från manifestationen vid Mynttorget.
Foto: Maja Suslin / Tt
Ronja Björkqvist, 18, boende på Gotland, upplever dagens uppror som otroligt lyckat. – Jag hade inte vågat hoppas på att så många skulle ställa upp, säger hon.
Foto: Ronja Björkqvist
Även på Gotland manifesterade man för landsbygdsupproret.
Foto: Ronja Björkqvist
Även på Gotland manifesterade man för landsbygdsupproret.
Foto: Ronja Björkqvist
1 / 9

Runtom i landet har människor manifesterat sitt missnöje mot den eskalerade urbaniseringen i Sverige – i ett landsomfattande landsbygdsuppror.

Initiativtagarna vill belysa det hårdare klimatet för landets bönder och boende på landsbygden.

– Vi är alla beroende av våra bönder, och det är viktigt att de får betalt för det som de producerar, säger Erika Sörengård, initiativtagare till upproret.

Enligt Landsbygdsupproret, som samlat över 5000 följare på Facebook, försvinner en bonde varje dag i Sverige – till följd av att politikernas fokus på att befolka städerna. På upprorets hemsida värjer man sig mot "landsbygdsmobbning, centralisering, orättvis konkurrens och nedlagda skolor och service" – och under långfredagen har ett antal platser och städer runtom i landet överhopats med traktorer och lantbruksmaskiner i en manifestation mot den, som man beskriver det, eskalerande urbaniseringen.

Beroende av landsbygden

Samtidigt lägger politikerna allt mer av lantbrukarnas öden i händerna på EU, menar Erika Sörengård, initiativtagare till upproret.

– Vi är alla beroende av våra bönder, och det är viktigt att de får betalt för det som de producerar. Att de går runt. Det måste bli ändring med det billiga fulköttet som importeras till Sverige, säger hon.

Hon konstaterar att en viktig åtgärd skulle vara att stoppa importen av de utländska matprodukter som inte uppfyller de svenska, hårda kraven. Samtidigt menar Sörengård att landets mjölkbönder måste få bättre betalt.

– Jag brukar säga: skulle du själv vilja gå back 300 kronor i timmen på ditt jobb? Så är vardagen för många Arla-bönder i dag, menar hon.

Dagens manifestation beskriver hon annars som en stor framgång. Ute i landet har det varit ett enormt gensvar, berättar hon.

– Det är upp emot 1000 fordon som varit involverade i den här manifestationen i dag.

"Alla äter mat"

Själv har hon varit på plats i Stockholm där hon även samtalat med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som lovat att en dialog mellan de båda parterna ska hållas i gång. Ett viktigt steg, anser Erika Sörengård.

– Vi anser att urbaniseringsvågen som väller över landet, den går för långt. Den sker på bekostnad av landsbygden som utarmas. Den måste få finnas kvar, den är viktig både för de som bor i stan och på landet. Och det är den förståelsen som vi vill lyfta fram: att vi behöver varandra.

– Alla äter mat och vi vill ha bra mat. Och för att den ska kunna produceras i Sverige så måste vi ha en levande landsbygd, säger hon.

Har förståelse för upproret

TT har varit i kontakt med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som säger sig ha stor förståelse för de krafter som upproret ger uttryck för.

– Jag är själv landsbygdsbo så jag känner till omständigheterna och det behövs en hel del åtgärder för att hålla ihop Sverige, säger han tillnyhetsbyrån.

Däremot menar han att det inte är möjligt, från svenskt håll, att ändra skatten för importerat kött – eller att ställa annorlunda krav på djurhållning än vad som görs på EU-nivå. Bucht hoppas i stället på den skattereduktion för skogs- och jordbruk för januari 2016, något som regeringen tidigare aviserat, skriver TT.

Upproret har, under fredagen, gått att följa i 22 olika städer runtom i Sverige, så som Norrköping, Borlänge och Sundsvall. Men även i Stockholm på Mynttorget, dit en traktor hade letat sig under förmiddagen – för att uppmärksamma stadsborna om aktionen.

Svår situation

Ronja Björkqvist, 18, boende på Gotland, upplever dagens uppror som otroligt lyckat. Hon drog själv i gång ett initiativ på ön för att involvera unga bönder – och de verksamma på Gotland. Och hon beskriver det som ett evenemang som gått över förväntan.

– Jag hade inte vågat hoppas på att så många skulle ställa upp, men vi var 15 traktorer plus två lastbilar som åkte till Visby, konstaterar hon.

Samtidigt upplever hon situationen för landets bönder som mycket svår. Fortsätter utvecklingen, menar hon, kommer det inte finnas någon möjlighet att jobba inom lantbruket. Men trots detta vill hon fortfarande satsa på att arbeta inom branschen, säger hon.

– Jag är född på landsbygden på Gotland. Jag är uppvuxen med ladugård och har kört maskiner i hela mitt liv. Jag har alltid värnat om djur och natur, och det är tråkigt när man ser hur gårdarna runtomkring försvinner. Affären försvann, det finns inga bensinstationer kvar.

– Det har drabbat mig väldigt hårt, som boende på landsbygden, berättar hon.

Även Louise Lindroth, 23, var på plats för att följa upproret, men i Vimmerby i Småland. Hon beskriver stämningen bland de som var där för att delta i manifestationen som mycket god.

– Det var jättebra, det var mycket folk på plats. Säkert 25-30 traktorer med plakat och höbalar, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.