Kurdo Baksi har onordnat manifestationen för Dawit Isaak. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Olle SporrongKurdo Baksi har onordnat manifestationen för Dawit Isaak. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Olle Sporrong

Kurdo Baksi har onordnat manifestationen för Dawit Isaak. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

 Foto: Olle Sporrong
Expressens kulturchef Karin Olsson under manifestationen.Expressens kulturchef Karin Olsson under manifestationen.
Expressens kulturchef Karin Olsson under manifestationen.
Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 5 500 dagar. Foto: Kalle AhlsénDawit Isaak har nu suttit fängslad i 5 500 dagar. Foto: Kalle Ahlsén
Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 5 500 dagar. Foto: Kalle Ahlsén

Manifestation för fängslade Dawit Isaak

Publicerad

På fredagen anordnas en manifestation för den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 5 500 dagar utan åtal, rättegång eller familjebesök. Därför anordnar samhällsdebattören Kurdo Baksi en manifestation för Isaak.

Manifestationen äger rum klockan 11.30 på fredagen på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Talare är Expressens kulturchef Karin Olsson, DN:s kulturchef Björn Wiman, Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, Publicistklubbens tidigare ordförande Stig Fredriksson, Helena Giertta, chefredaktör på Journalisten, Andrea Bodekull på Amnestys svenska sektion och Soraya Hashim, debattredaktör på Metro.

"Det har blivit ett förhnat begrepp"

Stig Fredriksson tar i sitt tal upp att svenska UD har gjort för lite för att få Isaak fri.

– "Tyst diplomati" har genom fallet Dawit Isaak blivit ett skämt eller ett förhånat begrepp. Jag kan aldrig släppa tanken att Dawit Isaak, som är svensk medborgare sedan 1992 och är lika svensk som en svensk kung eller statsminister, inte hade blivit lika passivt behandlad om han hade hetat Gustav Svensson eller Olof Karlsson, säger Stig Fredriksson.

Expressens kulturchef Karin Olsson menar att även medierna inledningsvis var allt för tysta i Dawit Isaaks fall och drar paralleller till förläggaren Gui Minhai som nu sitter fängslad i Kina.

– Att en förläggare med enbart svenskt medborgarskap har fått en så minimal uppmärksamhet är inte värdigt ett land med världens äldsta tryck- och yttrandefrihetsförordning, säger Karin Olsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag