Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manifestation för fängslade Dawit Isaak

<p>Kurdo Baksi har onordnat manifestationen för Dawit Isaak. Bilden är från ett tidigare tillfälle.</p>Foto: Olle Sporrong
Expressens kulturchef Karin Olsson under manifestationen.
Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 5 500 dagar.Foto: Kalle Ahlsén

På fredagen anordnas en manifestation för den fängslade journalisten Dawit Isaak.

Dawit Isaak har nu suttit fängslad i 5 500 dagar utan åtal, rättegång eller familjebesök. Därför anordnar samhällsdebattören Kurdo Baksi en manifestation för Isaak.

Manifestationen äger rum klockan 11.30 på fredagen på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Talare är Expressens kulturchef Karin Olsson, DN:s kulturchef Björn Wiman, Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, Publicistklubbens tidigare ordförande Stig Fredriksson, Helena Giertta, chefredaktör på Journalisten, Andrea Bodekull på Amnestys svenska sektion och Soraya Hashim, debattredaktör på Metro.

"Det har blivit ett förhnat begrepp"

Stig Fredriksson tar i sitt tal upp att svenska UD har gjort för lite för att få Isaak fri.

– "Tyst diplomati" har genom fallet Dawit Isaak blivit ett skämt eller ett förhånat begrepp. Jag kan aldrig släppa tanken att Dawit Isaak, som är svensk medborgare sedan 1992 och är lika svensk som en svensk kung eller statsminister, inte hade blivit lika passivt behandlad om han hade hetat Gustav Svensson eller Olof Karlsson, säger Stig Fredriksson.

Expressens kulturchef Karin Olsson menar att även medierna inledningsvis var allt för tysta i Dawit Isaaks fall och drar paralleller till förläggaren Gui Minhai som nu sitter fängslad i Kina.

– Att en förläggare med enbart svenskt medborgarskap har fått en så minimal uppmärksamhet är inte värdigt ett land med världens äldsta tryck- och yttrandefrihetsförordning, säger Karin Olsson.