Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU hotar Sverige med en mångmiljardsmäll

Stefan Löfven vill inte se en 40-procentig höjning av EU-avgiften. Foto: STELLA PICTURES
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Sverige kan tvingas betala 16 miljarder extra per år i ökad EU-avgift efter att Storbritannien lämnar unionen. Foto: AP
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det svenska EU-medlemskapet blir dyrare.

När EU:s budget för nästa sjuårsperiod presenterades stod det klart att Sveriges medlemsavgift kan öka med 15 miljarder extra per år.

– Det är ett orimligt förslag, det kan vi inte acceptera, säger finansminister Magdalena Andersson till TT enligt Omni.

När Storbritannien lämnar EU uppstår ett hål på över hundra miljarder kronor per år i unionens budget. För att fylla igen det har EU-kommissionen tagit till en rad nya åtgärder i den kommande långtidsbudgeten för åren 2021-2027 som presenterades under onsdagen.

– Den nya budgeten är ett tillfälle att forma vår framtid som ett nytt och ambitiöst EU med 27 medlemmar som förenas i solidaritet. Med dagens förslag lägger vi fram en pragmatisk plan för hur vi ska göra mer med mindre, säger kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker när han talar i EU-parlamentet.

Men det blir en dyr plan för svensk del.

Svensk rabatt fasas ut

I dag ligger den svenska EU-avgiften på 40 miljarder kronor. I den kommande budgeten ökar den utgiften med 15 miljarder kronor per år enligt regeringens beräkningar. Dessutom ska den rabatt som Sverige har i dagsläget fasas ut under fem år - vilket innebär en ytterligare utgift på fem miljarder kronor.

Utöver höjda medlemsavgifter hoppas EU-kommissionen även få in mer pengar på utsläppshandel och avgifter för plastavfall. Dessutom vill man minska de kontroversiella jordbruksbidragen för att i stället satsa större del av budgeten på forskning, migration, gränskontroll och försvar.

Den extra EU-kostnaden för Sverige kan jämföras med regeringens satsningar på tio extra miljarder till kommunerna och två miljarder extra till polisen i 2018 års budget. 

Statsminister Stefan Löfven har tidigare varnat för att de ökade kostnaderna riskerar att slå mot välfärdssatsningar. 

På ett EU-toppmöte i februari sa statsministern att det inte blir tal om en höjning på 40 procent. I stället är Sveriges linje att budgeten borde krympas. 

– Nån ökning på 40 procent av den svenska avgiften, det kommer inte att hända, sa Löfven efter toppmötet i februari, enligt Sveriges Radio.  

Löfven har varnat

Budskapet från Löfven har tidigare varit att Sverige är berett att ansvar för EU:s kostnader - men att detta inte fåt gå ut över den svenska välfärden. 

– Det är beskedet till de svenska väljarna att det trygghetsbygge som vi håller på med i Sverige, det kommer aldrig att riskeras, sa Löfven till Sveriges Radio.