Många visade sitt missnöje mot SD-reklam

När den omfattande demonstrationen mot SD-kamanjen var över i centrala Stockholm tog sig ett hundratal personer till tunnelbanestationen.

Där stormade de plötsligt stationen - och rev ner de omtalade SD-affischerna.

– Inga rasister på våra gator, skrek folk när de rev ned affischerna, säger Thomas Silvander, pressansvarig på SL.

En stor folksamling slöt upp på tisdagskvällen för att demonstrera mot SD:s kampanj i tunnelbanan som fått omfattande kritik.

De stormade sedan tunnelbanestationen vid Östermalmstorg, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– Ett hundratal personer deltog varav en del av dem har gjort sig skyldiga till skadegörelse av de här omtalade banderollerna, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Eftersom de flesta inte var maskerade sätter polisen stort hopp till övervakningskamerorna i tunnelbanan.

– Kamerorna är bra och kommer hjälpa oss att identifiera dem som var där. Två personer har rapporterats misstänkta för skadegörelse. Men det kan bli fler om vi lyckas identifiera dem. Fem avlägsnades enligt polislagen för att de störde den allmänna ordningen, säger Lars Byström.

Ögonvittnet Anna Nora Pålsson, 22, var på plats i samband med stormningen i tunnelbanan.

– Vi stod upp mot rasism och fascism och stod upp för tiggare. Romer är det mest utsatta folket i Europa just nu. Vi tolererar inte detta. Det var därför vi möttes upp där allihop, säger hon.

Hur ser du på att ni vandaliserade tunnelbanestationen?

Hundratals stormade Östermalms tunnelbanestation på tisdagskvällen.
Foto: Anna Nora Pålsson
Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge sågade polisens agerande.
Foto: Anna Nora Pålsson
Demonstrationen gick lugnt till - men efteråt stormades tunnelbanestationen av personer som ryckte ner affischerna, uppger polisen.
Foto: Johan Ronge
Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan som är bakgrunden till demonstrationen, och den som revs ner på tisdagskvällen.
Foto: Bertil Ericson / TT
Det var ett hundratal personer som deltog, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.
Foto: Johan Ronge
SL hade räknat med starka reaktioner när de sa ja till kampanjen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En stor folksamling slöt upp på tisdagskvällen för att demonstrera mot SD:s kampanj i tunnelbanan som fått mycket kritik.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Runt 1000 människor hade samlats på Norrmalmstorg i centrala Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I folkmassan syntes skyltar där "SD" är överkorsat och med formuleringar som "#SL sprider rasism".
Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 / 9

– Absolut inte. Vi tog ner skyltar som är rasistiska och nedtryckande mot folkgrupper. Det tycker jag inte är fel, säger Anna Nora Pålsson.

I folkmassan syntes skyltar där "SD" är överkorsat och med formuleringar som "#SL sprider rasism".

– Inga rasister på våra gator, skrek folk när de rev ned affischerna, säger Thomas Silvander, pressansvarig på SL.

SD: Pöbeln stormade stationen

Under onsdagen ska SL hålla ett extra möte med anlending av den uppkomna situationen.

– Vi ska mötas i morgon och diskutera situationen. Delar av vår politiska ledning har uttryckt att de vill se över vår reklampolicy, men de får svara själv för det, säger Thomas Silvander.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge uttrycker besvikelse över polisens agerande.

– Polisen lät en pöbel storma en tunnelbanestation och förstöra andras egendom. Vi har bett SL att sätta upp affischerna igen och det ska ske senast i morgon. Om det går att identifiera dem som förstörde affischerna kommer vi att hålla dem ersättningsskyldiga, säger Henrik Vinge.

Omkring 1 000 deltog i demonstrationen

Stormningen av stationen föranleddes av en omfattande demonstration på Norrmalmstorg där omkring 1 000 personer har samlats för att uttrycka sitt missnöje mot den omtalade kampanjen.

En större polisinsats fanns på plats, med ett tiotal bilar och bussar i samband med demonstrationen som pågick vid Norrmalmstorg tidigare under kvällen.

"Rak rasistisk propaganda"

Emir Selimi, ordförande i föreningen Unga Romer, var en av dem som deltog i demonstrationen demonstrationen.

– Jag är glad att så många människor bryr sig. Hur kan SL tillåta en sådan rak rasistisk propaganda i våra gemensamma utrymmen? SL ville inte visa en naken affisch från Pompeji för att det var vulgärt och olämpligt, men när det kommer till SD tycker SL det är lämpligt. Det tycker jag är fel, säger Emir Selimi.

Flera anmälningar

SD-kampanjen har väckt starka reaktioner sedan den sattes upp.

Justitiekanslern hade på tisdagseftermiddag fått in 56 anmälningar. JK kommer att utreda om kampanjen är ett tryckfrihetsbrott, rapporterar TT.

– Det tryckfrihetsbrott som då kan komma i fråga är hets mot folkgrupp. Vi prioriterar sådana ärenden och inom två veckor, kanske redan denna vecka, bör vi ha ett beslut, säger David Löfgren, föredragande vid JK till TT.

Reklamombudsmannen hade på tisdagen fått in 36 anmälningar.

– Samtliga är avvisade eftersom vi enbart prövar kommersiell reklam, säger Gunilla Welander, jurist på reklamombudsmannen till TT.

"Vi kunde förutse att det skulle bli starka reaktioner"

SL hade räknat med starka reaktioner när de sa ja till kampanjen.

– I sanningens namn kunde vi förutse att det skulle bli starka reaktioner för det har det blivit även tidigare. Men det är någonstans inom demokratins spelregler att budskap kan uppröra, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.