Bernie Sanders vann primärvalet i New Hampshire

Presidentkandidaten Bernie Sanders vann New Hampshires primärval.
Bernie Sanders håller segertal efter valet i New Hampshire.
Foto: Tomas Kvarnkullen
Cheryl Wood bestämde sig till slut för att rösta på Pete Buttigieg.
Foto: Tomas Kvarnkullen
Amy Klobuchar gör ett succéval i New Hampshire.
Foto: ELISE AMENDOLA / AP/ TT
”Vi gillar riktningen han har tagit landet i”, säger Ray Clement, 74, som röstade tillsammans med hustrun Patricia Clement, 72, på Donald Trump.
Foto: Tomas Kvarnkullen
Bernie Sanders utropar sig till vinnare.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden hade inte räknat med en succé i New Hampshire – men resultatet blev ännu sämre än så.
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT
Elizabeth Warren går mot ett dåligt resultat.
Foto: JEREMY HOGAN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Anhängarna jublar på Bernie Sanders valvaka.
Foto: Tomas Kvarnkullen
Pete Buttigieg.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

NEW HAMPSHIRE. Bernie Sanders vann primärvalet i den viktiga delstaten New Hampshire. 

Men när två av favoriterna föll seglade Amy Klobuchar och Pete Buttigieg upp som rejäla utmanare.

– Hej Amerika. Jag heter Amy Klobuchar och jag kommer besegra Donald Trump, sa hon efter primärvalet.  

Primärvalet i New Hampshire utvecklades till en liten rysare. Till en början såg valet ut att sluta planenligt med en enkel seger för Bernie Sanders, men Pete Buttigieg knappade in mer och mer ju längre natten led. Till slut utropades ändå Sanders till segrare och han kunde kliva ut på scenen och jublet vill inte ta slut bland hans fans.

Han försöker flera gånger med att säga.

- Tack! Tack! Tack New Hampshire.

- Tack för segern i kväll. 

– Med segrarna bakom oss, flest röster i Iowa och segern här i kväll, fortsätter vi mot Nevada och mot South Carolina. Vi kommer att vinna de staterna också, fortsatte Sanders.

Amy Klobuchars succé

Många väljare var osäkra in i det sista. Enligt en vallokalsundersökning, som CNN låtit göra, så bestämde sig hela 60 procent av väljarna för en kandidat den här månaden – de flesta efter den sista debatten, som hölls i fredags. Detta faktum ser ut att ha gynnat Amy Klobuchar, som landade på succéartade 20 procent.

Hon har efter sin succé i New Hampshire målats upp som skräll – som faktiskt kan utmana Bernie Sanders.

– Hej, Amerika. Jag är Amy Klobuchar och jag kommer att besegra Donald Trump, sa hon själv i sitt tal under natten.

Primärvalet i siffror

Resultatet

Bernie Sanders: 25,9 procent (9 delegater) 

Pete Buttigieg: 24,4 procent (9 delegater)

Amy Klobuchar: 19,8 procent (6 delegater)

Elizabeth Warren, 9,3 procent (0 delegater)

Joe Biden: 9 procent procent (0 delegater)Delegater

Pete Buttigieg: 23 delegater 

Bernie Sanders: 21 delegater 

Elizabeth Warren: 8 delegater 

Amy Klobuchar: 7 delegater 

Joe Biden: 6 delegater

– Vi har slagit oddsen hela vägen. Vi har gjort det med kompetens, med idéer och vi har gjort det med hårt arbete.

Efter att Elizabeth Warren fått betydligt färre röster än många trott – och Joe Biden rasat i både opinionsundersökningarna och primärvalen, har spelplanen ritats om.  

Pete har flest delegater

Efter att ha fått 19,8 procent av rösterna tog Amy Klubuchars med sig sex delegater från New Hampshire. 

Tvåan i nattens primärval, Pete Buttigieg, har efter sin succé seglat upp som en utmanare till Bernie Sanders.  Han har efter de två inledande primärvalen 23 delagater – mot Bernie Sanders 21. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227432921788801024

Pete Buttigieg tar kampen mot den sittande presidenten:

”Det här valet är inte bara historiskt, det är livsviktigt. Och i kväll ser v fram emot vår chans att inte bara avsluta Donald Trumps era, men också lansera den era som kommer efter”, skriver han på Twitter. 

Buttigieg: ”Jag är överlycklig”

Hör Pete Buttigieg kommentera resultatet i primärvalet i New Hampshire.

Katastrofval för Warren och Biden

För Elizabeth Warren och Joe Biden slutade primärvalet med katastrofsiffror – Warren fick 9 %, Biden 8 %. Resultat som innebär att de båda tidigare favoriterna åker ifrån New Hampshire utan några delegater – och med mindre röster tillsammans än Amy Klobuchar på egen hand.

Warren höll under natten ett tal där hon tackade sina anhängare – och gjorde klart att hennes kampanj fortsätter trots motgången. 

– Jag är här för att få stora saker gjorda. Vår bästa chans att slå Donald Trump är att få fram en kandidat som kommer att fungera. En kandidat som kan bygga en kampanj och ena vårat parti, sa hon och passade på att gratulera Amy Klobuchar.

– Jag vill gratulera min vän och kollega Amy Klobuchar för att hon har visat hur fel experterna har när de räknar bort en kvinna.

Donald Trump reagerade på Elizabeth Warrens resultat och skrev på Twitter att han tror att hon vill hoppa av.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227417402167742466

Samtidigt som rösterna räknades landade Joe Biden i South Carolina, för att sparka igång sin valspurt där, med mer än en vecka kvar till primärvalet där. Valet i South Carolina, där Biden alltjämt är favorit, blir nu ännu viktigare för den tidigare vicepresidenten. 

I ett videotal från South Carolina till sina anhängare på valvakan i New Hampshire visade Joe Biden ändå upp ett tappert ansikte.

– Vi kommer tillbaka. Vi kommer att komma tillbaka till New Hampshire för att besegra Donald Trump, sa Biden.

Andrew Yang och Bennet hoppade av

Under natten blev det stora demokratiska startfältet något mindre. Andrew Yang, som haft en liten men mycket hängiven skara anhängare, hoppade av som kandidat. Trots en storsatsning i Iowa fick han bara en procent av rösterna där – i New Hampshire ser det ut att bli omkring tre procent.

– En liten del av mig trodde verkligen att vi skulle kunna vinna det här, så det är förstås en stor besvikelse... Men rationellt, objektivt sett, så vet jag att vi gjort något utan motstycke, sa Yang i en intervju med Politico.

Republikanerna ställer sig bakom Trump

Det var inte bara demokraterna i New Hampshire som röstade under tisdagen. Även republikanerna röstade. Resultatet: Nästan alla ställde sig bakom president Donald Trump. 

– Vi gillar vad han har gjort så här långt. Ekonomin, han gör vad han har sagt att han ska göra vilket är ovanligt för en presidentkandidat. Vi gillar riktningen han har tagit landet i, säger Ray Clement, 74, som röstade tillsammans med hustrun Patricia Clement, 72.  

Så skiljer sig delstaternas val åt

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.

• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på. Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus, som i Iowa, hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Under primärvalet 2020 väljs kandidaterna vid caucus-förfarandet även i Nevada, North Dakota och Wyoming. 

• Utöver Iowa och New Hampshire som är de två första delstaterna är det som kallas Super Tuesday, den 3 mars, viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

Nagelbitaren för Bernie Sanders-anhängarna

Claire: ”Det var på håret”.

Analys: Så var nattens primärval

Expressens Tomas Kvarnkullen och CNN:s Nadia Romero summerar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.