Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Många skattehöjningar i den nya S-budgeten

Publicerad
Uppdaterad
Det första utkastet fick skarp intern kritik - men nu är Håkan Juholt och Tommy Waidelich klara med sin skuggbudget.
I dag onsdag presenteras dokumentet som bland annat innehåller ett förslag om en riskkapitalfond riktad mot innovativa små och medelstora företag, höjd alkoholskatt, sänkt skatt för pensionärer och höjd skatt för höginkomsttagare.
"Den nuvarande regeringen tycks ha i det närmaste beröringsångest för att samverka med näringslivet och har följaktligen medvetet prioriterat bort en aktiv näringspolitik. Det är fel väg att gå", skriver Juholt och Waidelich på DN Debatt.
Det första utkastet som presenterades av Håkan Juholt och Tommy Waidelich i förra veckan stötte på starka motreaktioner från personer inom Socialdemokraterna. Bland annat krävde Carina Moberg, gruppledare i riksdagen, i ett internt mejl att hela budgetmotionen skrevs om.
Nu har Juholt och Waidelich gjort sin läxa och i dag onsdag presenteras förslaget. Stora delar har redan läckts till olika medier, och partiledaren och den ekonomipolitiske talesmannen skriver själva om budgeten på DN Debatt.
Enligt SVT innehåller S-budgeten en rad skattehöjningar. Alkoholskatten ska höjas med 1,4 miljarder.

Sänkt jobbskatteavdrag

Personer som tjänar mer än 50 000 kronor per månad ska få höjd skatt och de som tjänar mer än en miljon per år ska inte få något jobbskatteavdrag alls. S vill också att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga ska slopas, enligt Aktuellt.
Det blir också halverad rätt till rut- och rot-avdrag, nej till halverad restaurangmoms och en ny kilometerskatt för tunga transporter, enligt Aktuellt.
Budgeten innehåller också flera satsningar och skattesänkningar. Bland annat föreslår man att en riskkapitalfond riktad mot innovativa små och medelstora industri- och tjänsteföretag skapas. I inledningsskedet ska investeringsportföljen uppgå till tre miljarder kronor, skriver Håkan Juholt och Tommy Waidelich på DN Debatt.
Fonden ska finansieras genom avveckling av statens riskkapitalbolag Fouriertransform.
"Den nuvarande regeringen tycks ha i det närmaste beröringsångest för att samverka med näringslivet och har följaktligen medvetet prioriterat bort en aktiv näringspolitik. Det är fel väg att gå", skriver Juholt och Waidelich på DN Debatt.

Sänkt arbetsgivaravgift

S-topparna skriver även att man i samarbete med näringslivet och de fackliga organisationerna vill satsa på bland annat på miljö- och energiområdet, framtida transportlösningar, hälsovetenskap och Sverige som besöksland.
För att förbättra för småföretag föreslås sänkt arbetsgivaravgift med tre procent på lönesummor upp till 900 000 kronor, vilket uppges kosta tre miljarder kronor.
Partiet vill också skapa 57 400 platser inom högskolan, vuxenutbildningen, i traineejobb och utbildningsvikariat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag