Många skadade vid etiopiskt massmöte

Minst 83 personer ska ha skadats efter det stora politiska mötet till stöd för premiärministern Abidy Ahmed.
Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN
Explosionen inträffade efter premiärministerns tal.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Minst 83 personer ska ha skadats i en granatattack under ett stort politiskt möte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i dag. 

Händelsen inträffade när människor hade samlats för att lyssna på den nytillträdda premiärministern Abiy Ahmed, skriver AP.  

Först kom uppgifter om att en person dött i attacken. Men premiärministerns stabschef tillbakavisar uppgifterna och säger att 83 personer har skadats, varar sex är kritiskt skadade. 

Premiärministern Abidy Ahmed kallar attacken för en "välorganiserad attack" som misslyckades, rapporterar AP.  

Enligt en av dem som organiserade mötet, Seyoum Teshome, ska premiärministern ha varit målet.  

– En individ försökte slänga granaten mot en scen där premiärministern satt, men hölls tillbaka av publiken, säger han till AP. 

Vill se reformer i Etiopien 

Premiärministern tillträdde i april och har gjort sig känd som en reformvänlig politiker. Han har sedan han tillträdde benådad flera politiska fångar, skriver AP. 

Under talet han höll före attacken sa han att "de senaste 100 årens hat har gjort stor skada för oss", och framhävde behovet av fler politiska reformer, enligt AP. 

Polisen ska nu utreda granatattacken. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.