Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många skadade efter stora demonstrationer i Barcelona

Katalanska separatister ska ha kastat sten och fyrverkeripjäser mot polis.
19-åriga Michelle Hruska från Farsta beskriver kaoset på Barcelonas gator.Foto: Privat
Demonstrationerna inleddes under måndagen.Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under onsdagen brann det på 45 olika platser i Barcelona.Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

På fredagen fortsatte demonstrationerna i Katalonien, med bränder och stenkastning som följd.

62 personer ska ha skadats, varav 41 i Barcelona.

Svenska Michelle Hruska, 19, bor i staden och beskriver läget som kaosartat:

– Fastän det här är en liten gata så springer det folk med järnrör och maskar, och det är folk som slåss. 

I måndags inleddes de stora demonstrationerna i Barcelona, efter att flera katalanska separatistledare dömts till långa fängelsestraff av högsta domstolen i Spanien. Domen följer försöket att självständighetsförklara Katalonien i 2017.

Under veckan har oroligheter följt: på onsdagen brann det på 45 olika platser samtidigt som 41 personer skadades.

Efter att demonstranter strömmat till staden deltog en halv miljon människor i fredagens utlysta generalstrejk, rapporterar TT.

Många är skadade efter protesterna.

Minst 57 avgångar ställdes in på flygplatsen El Prat i Barcelona, rapporterar brittiska Express.

Våldsamma upplopp ska ha brutit ut i åtminstone fyra andra städer. Totalt har 62 personer skadats i regionen, varav 41 i Barcelona.

Spaniens utrikesminister Fernando Grande-Marlaska uppger att 207 poliser har skadats sedan i måndags. Samtidigt ska 107 polisbilar ha vandaliserats och 800 soptunnor brunnit, rapporterar Reuters.

Svenska Michelle: ”Det är helt kaos”

19-åriga Michelle Hruska från Farsta bor i Barcelona sedan en månad tillbaka. På hennes gata, bara några minuter från centrum, hör hon ständigt helikoptrarna som hovrat över staden sedan i måndags.

– Fastän det här är en liten gata så springer det folk med järnrör och maskar, och det är folk som slåss. Sedan har det varit massor av bränder och rök, säger hon.

Michelle Hruska, 19, bor och jobbar i Barcelona sedan en månad tillbaka.Foto: Privat / Läsarbild

I Barcelona är det svårt att missa de avstängda gatorna och demonstranterna som sitter vid dem. Michelle beskriver också hur personer slagit stekpannor mot väggar och balkonger för att höras.

– Jag har hållit mig lite undan utifall att det skulle vara någon fara, och jag går bara med en hörlur i för att kunna höra om något händer, säger Michelle Hruska.

Känns det läskigt?

– Det gör det faktiskt. De kommer nog inte komma nära mig, men om jag går nära demonstranterna finns en risk att polisen går på mig.

Samlats utanför domstolarna

I staden Girona samlades cirka 2 000 personer utanför domstolarna, där fyra personer som tidigare häktats släppts fria, skriver El Pais.

Enligt TV4 Nyheterna har såväl delar av kollektivtrafiken som katedralen Sagrada Família tvingats stänga mot bakgrund av demonstrationerna.

https://twitter.com/SaraPolo/status/1185230764398567427?s=20

På fredagen meddelades att toppmatchen mellan Barcelona och Real Madrid, som skulle ha spelats på Camp Nou lördagen den 26 oktober, flyttas fram till i december.

Tidigare i dag rapporterade även AP att Kataloniens före detta president Carles Puigdemont överlämnat sig till belgiska myndigheter efter att ha befunnit sig i självvald exil sedan 2017. Detta efter den arresteringsorder som utfärdats mot separatistledarna.

Tusentals människor i Barcelona demonstrerade mot separatistledarnas domar – och blockerade delvis flygplatsen El Prat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.