Många samtal om att barn går och tigger

Publicerad

Polisen larmades i tisdags om att små pojkar hade sålt sex i Norrköping.

Men efter att polisen utrett fallet tyder det mesta på att någon prostitution inte har ägt rum.

Samtidigt har polisen under torsdagen tagit emot ett tiotal larmsamtal om barn som tigger i Norrköping.

– 11-åringar och 15-åringar som går och tigger pengar för sitt uppehälle är väldigt allvarligt, säger Thomas Agnevik, presstalesman vid polisen i Östergötland.

På tisdagsmorgonen fick polisen ett samtal från en kvinna i Norrköping. Hon berättade att hon hade blivit erbjuden sexuella tjänster mot betalning av tre pojkar som hon bedömde vara mellan åtta och tio år. Polisen skickades till platsen men hittade aldrig några barn.

– Vi har jobbat med det ärendet och misstankarna har inte stärkts, utan det är snarare tvärtom. Som det ser ut nu var det ingen riktig försäljning av sexuella tjänster. Det var någon som uppfattade att det var så, men vi tror inte det, säger Thomas Agnevik.

Under tisdagen fick polisen också samtal om att barn i tioårsåldern har tiggt pengar på olika platser i Norrköping. Polisen omhändertog en 11-årig pojke vid två tillfällen samma dag och socialtjänsten kontaktades innan han återförenades med sina föräldrar.

Under torsdagen omhändertog polisen ännu en pojke, en 15-åring, som tiggde pengar i centrala Norrköping. Polisen förde pojken till polisstationen och kontaktade socialtjänsten.

– Polisen som ingrep bedömde att han var i ganska dåligt fysiskt skick. Så det är inte roligt. Det är klart att man far illa när man går runt och tigger pengar för sitt uppehälle i stället för att gå i skolan, säger Thomas Agnevik.

Under torsdagen har totalt ett tiotal samtal kommit in till polisen med larm om tiggande barn i Norrköping.

– En av våra operatörer sa precis att han aldrig har varit med om något liknande. Allmänheten har verkligen svarat upp på vår uppmaning att tipsa polisen om barn som far illa. I flera av fallen när vi har kommit på plats har det funnits vuxna i närheten som har kommit fram. Då blir det ett mindre akut problem eftersom vi inte kan ta barn från föräldrarna, säger Thomas Agnevik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag