En person dog i en kraftig trafikolycka på E4 sent på påskdagskvällen. Foto: ROSAHELIKOPTER.SEEn person dog i en kraftig trafikolycka på E4 sent på påskdagskvällen. Foto: ROSAHELIKOPTER.SE
En person dog i en kraftig trafikolycka på E4 sent på påskdagskvällen. Foto: ROSAHELIKOPTER.SE
I dag reser många hem efter påskledigheten runtom i landet - och nu uppmanar Trafikverket bilisterna att ta det lugnt ute på vägarna. Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOPI dag reser många hem efter påskledigheten runtom i landet - och nu uppmanar Trafikverket bilisterna att ta det lugnt ute på vägarna. Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP
I dag reser många hem efter påskledigheten runtom i landet - och nu uppmanar Trafikverket bilisterna att ta det lugnt ute på vägarna.  Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP

Många olyckor på vägarna i påsk

Publicerad

Nio personer var inblandade i olyckan när två personbilar kolliderade.

Nu ligger ett av fordonen i diket.

– Det är inga allvarliga personskador som tur är, säger Jan Lidén vid polisen i Västernorrland.

Samtidigt varnar Trafikverket för påsktrafiken - och bilisterna att ta det lugnt ute på vägarna.

Annandag påsk är en av årets viktigaste resdagar. Efter flera dagars påskfirande ger sig nu många svenskar åter ut på vägarna för att återvända hem.

Strax efter elva på måndagsförmiddagen kolliderade två fullsatta personbilar på riksväg 90 utanför Ramvik i Västernorrland.

Den ena bilen fortsatte sedan ner i ett dike. Sammanlagt var nio personer inblandade i olyckan, men alla lyckades ta sig ur fordonen själva.

– Det är inga allvarliga personskador, säger Jan Lidén, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrland.

Det är oklart vad som orsakade olyckan.

– Det har varit plusgrader här i flera dagar så jag tror inte att det berodde på halka, säger Jan Lidén.

På riksväg 47 väster om Falköping fattade en bil eld efter att ha voltat tidigt på måndagsmorgonen. En person skadades i samband med olyckan.

– Han var ute och gick när vi kom fram och hade relativt lindriga skador, han var lite sönderslagen i ansiktet, säger Tommy Emriksson, inre befäl på räddningstjänsten i Falköping-Tidaholm, till Falköpings Tidning.

Polisen upprättade en anmälan om misstänkt drograttfylleri.

Även i går kväll rapporterades trafikolyckor runtom i landet.

Vid 20.15 fick polisen och räddningstjänsten larm om en krock på E4 mellan trafikplatserna Silverdal och Tureberg utanför Kista norr om Stockholm. Uppgifterna var tidigt oklara och både två och tre inblandade bilar rapporterades. Väl på plats visade det sig att två bilar krockat – och att tre personer hade skadat sig.

– En bil har kommit över i södergående körfält, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Ena bilen låg på den andra

Bilder från platsen visar hur den ena bilen ligger på den andra.

En av personerna klämdes fast vid krocken och räddningstjänsten tvingades klippa upp bilarna rejält.

– Vi har fått klippa sönder dem för att få ut personerna, sa Linda Ulfves, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar under arbetets gång.

Två personer fördes till sjukhus, en med ambulans och en med ambulanshelikopter. Helikoptern fick landa mitt på motorvägen för att plocka upp den skadade.

Kort därefter bekräftades att den tredje skadade hade dött.

– En person är avliden. Två skadade är förda till sjukhus, säger Magnus Hedmo, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Samma kväll rapporterades flera andra trafikolyckor i landet. På väg 1290 utanför skånska Eslöv körde en personbil av vägen vid 23-tiden och tre timmar tidigare stoppades trafiken efter att en bil kört rakt in i ett mitträcke på E4 strax före avfarten mot Östra Ljungby, också det i Skåne. Inga personskador rapporterades där.

21.37 fick polisen och räddningstjänsten larm om en krock mellan en personbil och en motorcykel. Motorcyklisten fördes till sjukhus med okända skador.

Varnar för hala vägbanor

För att undvika olyckor gäller det att visa hänsyn till de andra trafikanterna på vägarna, menar Trafikverket. Nu uppmanar de bilister som ska ut på vägarna i påsktrafiken att tänka på avståndet och att hålla hastigheten.

– Tänk även på att du som förare inte ska använda mobilen när du kör, lämna det till passagerarna. Alltför ofta orsakas olyckor av att föraren har mobilen uppe, säger Denny Josefsson, pressansvarig på Trafikverket.

Inför påskhelgen var bland annat E22 mellan Kalmar och Norrköping hårt belastad. Likaså var det mycket trafik på E4 mellan Gävle och Sundsvall och Riksväg 69 och 70 kring Falun och Mora i Dalarna.

Enligt Trafikverket kommer samma vägsträckor antagligen att belastas även i dag, men då i motsatt körriktning.

– De kommer från Dalarna och åker österut mot Gävle och Stockholm. Jag kan tänka mig att det även kommer att vara mycket trafik från Öland och upp mot Stockholm, säger Denny Josefsson.

Omkörningsförbud på E4

För att minska olyckorna och ge ett bättre flyt i trafiken har man inför ett omkörningsförbud på E4 mellan Tönnebro och Gävle. Förbudet gäller mellan 12 och 21 på annandag påsk.

– Det har en tendens att bli tjockt med bilar den sträckan när man ska in på de enfiliga partierna så då väljer man att inför omkörningsförbud. Samma sak gällde, fast i den motsatta körriktningen, på skärtorsdagen, säger Denny Josefsson.

Påsken har bjudit på ett milt och vårigt väder i stora delar av landet - och början av veckan ser ut att börja på samma sätt. Men för den som har tänkt starta sin hemresa tidigt i dag och kommer resande norrifrån gäller det at se upp för hala vägbanor.

– Det kommer att vara under noll grader i dalafjällen och i mellersta och norra norrlands fjälltrakter under morgontimmarna, så det kan vara lite isigt i starten, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag