Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Många kvinnor här är olyckliga”

Magda Gad svarar på läsarnas frågor i en livesändning på Facebook.
Foto: Facebook

Finns det några lyckliga kvinnor i Afghanistan? Varför kommer det så få afghanska kvinnor till Sverige? Hur kan man hjälpa dem?

Magda Gad svarar på läsarnas frågor om sin artikelserie ”Under burkan”.

– De flesta kvinnor jag pratar med säger att de vill hitta ett sätt att komma härifrån eller så vill de dö.

Efter tre månader i Afghanistan berättar Expressens reporter Magda Gad och fotograf Niclas Hammarström om vardagen för landets kvinnor. I en serie reportage berättar de om misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord.

I en livesändning på Facebook svarar Magda Gad nu på läsarnas frågor.

– Det har varit väldigt kul med all respons från er läsare, det har varit en miljon människor som följt rapporteringen och nu får ni ställa era frågor så ska jag svara så gott jag kan, säger hon i kameran från ett torg i Kabul.

En stund senare går två män med automatvapen förbi och kastar en blick in i kameran.

Här är några av frågorna som hon fick i livesändningen:

Hur kommer det sig att det mest är Afghanska killar eller män som kommer till Sverige och inte tjejer eller kvinnor?

– Kvinnor och flickor får inte ens gå ut ensamma i Afghanistan. I provinsen Helmand i söder som är talibankontrollerat så går kvinnor som regel inte ens ut i burka, det finns inga kvinnor på gatorna, Afghanistan är ett manssamhälle. Men här i Kabul är det absolut så att kvinnor går ut, men då gör man det i mannens sällskap och ska man resa inom landet gör man det med sin man eller en manlig släkting. Det är inte heller kvinnans ansvar att dra in pengar eller sköta ekonomin, det är mannens ansvar. Vill man skicka i väg en familjemedlem för att förbättra ekonomin så skickar man en man och då samlar släkten ihop pengar till människosmugglare. 

– Om en kvinna på egen hand skulle rymma hemifrån riskerar hon fängelse, flickor är väldigt fängslade i det här landet, de har varken rörelsefriheten eller ekonomin att ta sig någonstans. Om någon kvinna ska komma till till exempel Sverige så krävs det att en manlig familjemedlem åker först och så får kvinnan komma efter.

Vilka provinser har du besökt och ska du besöka?

– Jag planerar att åka runt i alla delar av Afghanistan jag kan, jag har också rest runt. Exakt var jag har varit och vart jag ska kan jag inte svara på av säkerhetsskäl, också för de personer som jag har intervjuats skull. 

Kommer du att röra dig norrut?

– Ja det kommer jag definitivt att göra. Det är också så att i nordväst finns IS i Afghanistan så det är intressant.

Har du alltid tolk? Kommunicerar du på engelska? 

– Ja, jag har tolk. Det finns otroligt många språk här i Afghanistan, man pratar inte bara dari eller pashto man pratar också hazaragi och många andra lokala språk så jag måste faktiskt ha flera olika tolkar.

https://www.facebook.com/magdajournalist/videos/2303843619845936/

Hur har du själv det som kvinna i Afghanistan? Hur blir du behandlad?

– Jag skulle säga att jag behandlas bra. De ser mig som något annat, varken som kvinna eller man utan som något däremellan och jag kommer undan på ett annat sätt. Men när man sitter och pratar så kan jag känna mig osynlig, om jag själv ska vara med i samtalet så måste jag ta initiativ till det, det är inte alltid männen inkluderar mig i samtalet. 

Vad behöver du göra för att röra dig fritt i Afghanistan? Låtsas du att du är gift med din fotograf?

– Jag har ingen fotograf här just nu, jag jobbar med olika lokala medarbetare och jag har hittills inte låtsats att jag varit gift med någon av dem, men det skulle man absolut kunna göra för att röra sig i vissa områden. Om jag åkte till en by där man var väldigt misstänksam mot de från stan skulle jag kanske ha en blå burka och säga att jag var en fru eller syster som varit på sjukhus i Kabul och nu var på väg hem, det är en metod man skulle kunna ta till i osäkra miljöer, men annars har det gått bra för mig att röra mig precis som jag är.

Upplever du någon hotbild mot dig för att du upplyser väst om kvinnors situation i Afghanistan?

– Nej, det ha jag faktiskt inte gjort alls och många män jag pratar med håller med i allt det här och säger att det här är ett problem och Afghanska män i Sverige har skrivit till mig och sagt att de vet att det här förekommer och att det är hemskt. 

Är männen du pratar med stolta när de visar upp sina fruar?

– Ja, det är de. Jättestolta. Mannen i reportaget om 60-åriga Ahmad sa att det gav honom hög status att han hade en ung fru. Han gifte sig med henne när hon var tio år och nu är hon tolv. Bland de andra männen i byn höjdes han status på grund av att han hade en så ung fru. Ju yngre flickorna är desto dyrare kan hemgiften vara, så det är också ett sätt att visa att man är rik. Ju rikare man är ju fler fruar kan man också gifta sig med. Han hade tre fruar och varje gång hade han gift sig så hade det blivit med en yngre fru. Nu sa han att han hade velat gifta sig med en riktigt ung fru eftersom han sa att det var fräschare och gjorde en man lyckligare.

Är alla kvinnor i Afghanistan olyckliga?

– Faktiskt är många kvinnor i Afghanistan olyckliga och jag har träffat väldigt många kvinnor, jag har träffat kvinnor i åldrar mellan tolv och 70. En kvinna som är välutbildad och övre medelklass sa 'vår enda glädje här är att äta'. Hon fick inte alltid gå ut utan sin man och hon får inte heller använda Facebook.

– När man pratar med äldre kvinnor får man också höra sorgliga berättelser om att de blev bortgifta när de var mellan sju och elva år gamla och att mannen gjorde något med dem, att det gjorde ont, att det blödde och att de inte ens förstod att det var sex. Att det började med våldtäkter, misshandel och att även svärföräldrarna har misshandlat dem. Det enda de har gjort i livet är att ta hand om hemmet, tvättat, diskat och lagat mat. De kan säga att de nu är rynkiga och snart ska dö och att de inte har haft något liv, det bara försvann. 

– De flesta kvinnor jag pratar med säger att de vill hitta ett sätt att komma härifrån eller så vill de dö och väldigt många människor tar också sina liv. Globalt sett är män överrepresenterade i självmordsstatistiken men i Afghanistan begås 80 procent av självmorden av kvinnor.


Hur kan man hjälpa kvinnornas situation?

– Det är en väldigt komplex och svår fråga, det är ju så att USA invaderade Afghanistan och störtade talibanregimen 2001 och det är 17 år sedan. Under den tiden har man investerat mer pengar i Afghanistan än man gjorde i Västeuropa  efter andra världskriget. Man har startat skolor, byggt vägar och dragit vatten men det man ser i dag är att situationen blir sämre. Det är rekordmånga som dör, kvinnorna är väldigt utsatta och de lokala organisationerna säger att våldet mot kvinnor går upp, självmorden bland kvinnor ökar och nu är det också så att man har fredsförhandlingar med talibanerna för att återintegrera dem i regeringen vilket kan medföra en risk för att de vill införa striktare sharialagar som skulle försämra det för kvinnorna.

– Vad man ska göra det kan inte jag svara på, man kan stödja de organisationer som finns här och hjälper kvinnor. Om man ska få till en förändring så måste man förändra landet i grunden och det har man ju inte lyckats med. 

Se klippet där Magda Gad svarar på fler frågor på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.