Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många konflikter på agendan under EU-toppmötet i dag

Senaste nytt i Expressen TV.
Belarus ledare Aljaksandr Lukasjenka.
Foto: TASS / MAXIM GUCHEK/BELTA/TASS/SIPA USA SIPA USA
Bilder från uppblossade konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan.
Foto: AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Konflikten Grekland-Turkiet kommer också avhandlas.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN

EU-toppmötet fick skjutas upp en vecka på grund av corona.

Men i dag inleds så ett tvådagarsmöte med fokus på utrikesfrågor.

En ny konflikt hann uppstå under veckan som gick.

Pandemin tvingade EU:s stats och regeringschefer att mötas på distans under våren. I dag träffas stats- och regeringscheferna fysiskt igen i Bryssel.

Vi får väl se hur länge de kommer att kunna göra det. Coronasmittan ökar i många EU-länder och det utrikesmöte som skulle ha ägt rum förra torsdagen och fredagen fick skjutas upp eftersom Europeisk rådets ordförande, Charles Michel, satt sig i karantän.

Det råder hur som helst ingen brist på ämnen att diskutera. Från Belarus till konflikten i östra Medelhavet mellan Turkiet och Grekland. 

EU-toppmötet: Konflikterna på agendan

Här är några av punkterna som står på agendan:

• Belarus: Storbritannien och Kanada har just tillkännagivit nya sanktioner mot Belarus efter veckor av protester där mot presidentvalet den 9 augusti. EU har i princip beslutat om sanktioner också men blockerats av Cypern som vill se hårdare tag även mot Turkiet.

• Konflikten Turkiet - Grekland: Läget i östra Medelhavet var mycket spänt under sensommaren när Turkiet sökte efter gas- och olja i vatten som Grekland gör anspråk på. Spänningarna har minskat något på sistone sedan Grekland och Turkiet gått med på nya samtal.

• Konflikten Armenien/Azerbajdzjan: Tunga strider bröt ut i helgen mellan Armenien och Azerbajdzjan kring den omstridda enklaven Nagorno-Karabach. Det är utanför EU:s område, men den nyuppblossade konflikten står på agendan.

• Förgiftningen av Alexej Navalnyj: Även nervgiftattacken mot den ryske oppositionsledaren kommer att diskuteras. Navalnyj fick vård i Tyskland och har lämnat sjukhuset. Historien har försämrat de rysk-tyska relationerna.

• Relationen med Kina: EU:s toppchefer och Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade ett separat toppmöte med Kinas president Xi Jinping i början av september. Tyskland är EU:s ordförande land. Även detta kommer att följas upp på EU-toppmötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.