Många genom isen
på flera håll i landet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Många har gett sig ut för att testa isarna.
Foto: Christer Spångberg
På flera håll i landet har många gått genom isen.
Foto: Christer Spångberg

Nu ger sig många skridskoåkare ut för att testa isarna. 

Flera personer gick genom isen på olika håll i landet.

I Uppsala saknas en man sedan 13-tiden - det enda spåret efter 69-åringen är en mössa. 

Och polisen har avslutat eftersökningen.

Vid 13-tiden försvann en 69-årig man som gett sig ut för att åka långfärdsskridskor på Ekoln i Mälaren söder om Uppsala. Det enda spåret efter mannen är hans mössa.

– Han är en van åkare och hans fru larmade oss när han inte kommit hem vid 16.30. Vi har haft svävare och helikopter som letat efter honom men nu räddningsledningen beslutat att avsluta insatsen, säger Torbjörn Karlsson, vakhavande befäl vid Uppsalapolisen.

Christer Spångberg från Linköping hade aldrig trott att han skulle bli vittne till flera liknande händelser när han gav sig ut för att åka på sjön Ämmern i Kinda.

– Det började med att vi såg en fiskare som hamnat i en vak. Han lyckades ta sig upp med hjälp av en kompis, men lite senare ser vi hur tre andra åkare glider förbi oss ut på tunn is och de verkar knappt ha någon utrustning. Två av dem hamnar i vattnet, men lyckas ta sig upp. Det var verkligen otäckt, säger han. 

Klena isar på många håll

Det är långt ifrån de enda skridskoåkarna som fått uppleva det iskalla vattnet under tisdagen. 

– Vi hade personer som gick igenom isen i Nacka och i Sigtuna. Vi var på väg till platserna, men i båda fallen fick personerna hjälp att ta sig upp av andra människor, säger Peter Eriksson, operativ chef på Stockholms läns räddningscentral.

Vid lunchtid var det dags igen. Då gick en man genom isen i Mälaren vid Enköping. Även han fick hjälp av en förbipasserande, och en räddningshelikopter kunde snabbt ta honom till akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Han blev upplockad och klarade sig bra, men blev nedkyld. Isarna är väldigt klena på många håll, säger Ulf Larsson. 

Sällskap, kunskap och utrustning

Enligt Roger Bodin, ordförande för svenska skridskoförbundet, sänker man risken avsevärt om man ger sig ut i sällskap med andra.

– Är man fler så ökar kunskapsnivån om väder vind och vatten, dessutom kan man hjälpa varandra om något skulle hända. Det är inte alltid lätt att veta om isen går att åka på, men på skridskoföreningarnas hemsidor brukar man kunna ta del av rapporter om hållbarheten. Nära vattenflöden får man vara särskilt vaksam, säger han.

Ett annat sätt att förhindra olyckor är att vara förberedd med rätt utrustning.

– Man ska ha med sig ispik, en ryggsäck med ställ för att byta om man hamnat i vattnet och en lina som man kan slänga ut till varandra. Det ska man inte tumma på, säger Roger Bodin. 

Tänk på

Friluftfrämjandets sajt finns utförliga råd och beskrivningar av den utrustning som är viktig för skidskoåkaren. Här är ett utdrag av viktiga punkter.

Isdubbarna

Dubbarna ska sitta högt upp under hakan och så åtdragna att de inte kan trilla av vid ett fall. Dubbarna kan också fästas på ryggsäckens ena axelband

Visselpipa

En visselpipa ska sitta på sitta på samma ställe som isdubbarna.

Livlinan

Linan ska sitta lätt tillgänglig någonstans utanpå ryggsäcken. Det ska gå att kasta den både från vaken och från isen utan att ta av ryggsäcken. Både lina och linända ska flyta.

Ispiken

Ispiken har två användningsområden. Den viktigaste är som skridskoåkarens känselspröt. Det andra användningsområdet är till stakning och balanshjälp i motvind och på svåråkt underlag.

Hjälm - och andra skydd

En hjälm skyddar skallen och även ansiktet om den har en skärm. Knäskydd skyddar knäskålen vid fall rakt framåt och upplevs som bekvämt varma av många. Armbågsskydd kan förhindra skador på arm­bågarna. Åk aldrig utan handskar.

Ryggsäcken

Åkarens viktigaste flythjälp. För att ge maximal flytförmåga packas alltid innehållet vattentätt. En skridskosäck bör ha minst 45 liters volym

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.