Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Många gånger är unga människor inblandade"

På fredagskvällen sköts två personer ihjäl på ett kafé i Rinkeby.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lokalpolisområdeschefen Niclas Andersson upplever att antalet mord i Järva har ökat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ett 20-tal mord – på mindre än två år.

Mycket av det dödliga våldet i landet kan kopplas till Järvaområdet utanför Stockholm.

– Vi har tyvärr inte brutit den negativa trenden när det kommer till grova våldsbrott. Vi har en omfattande brottslighet på många sätt, säger lokalpolisområdeschefen Niclas Andersson.

Sedan januari i fjol har närmare 20 mord inträffat som kan kopplas till Järva väster om Stockholm. Antingen har de dödliga våldsbrotten begåtts i området – eller så har gärningsmännen eller offren koppling dit.

Järva består av Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Husby, Akalla och en del av gamla Spånga.

Flera av stadsdelarna är ökända – och de grova brotten är många.

Negativ trend med grova våldsbrott i Järva

– Mycket av brottsligheten går ner i området men inte de grova våldsbrotten. Vi har tyvärr inte brutit den negativa trenden och det är naturligtvis allvarligt, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.


LÄS MER: Utanförskapet inifrån: Husby, Rinkeby och Tensta


Enligt honom är det svårt att säga vad den höga brottsligheten beror på – eftersom alla brott skiljer sig åt.

– Många gånger är det unga människor inblandade, både offer och gärningsmän. De är dåliga på att hantera konflikter och tyvärr har de begått de grövsta brotten. Bagatellartade saker kan ha startat en konflikt och sedan har det eskalerat.

Lokalpolisområdeschefen Niclas Andersson upplever att antalet mord i Järva har ökat.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flera mördade i nordvästra Stockholm i år

Niclas Andersson upplever särskilt att antalet mord i Järva har ökat.

– Det är fler än normalt. Det är ingen kraftig ökning men det går inte ner som i resten av landet.

SVT och Mitti har skrivit om problemen i Järva tidigare och enligt dem inträffade elva fall av dödligt våld med koppling till området i fjol. Det är tio procent av allt dödligt våld i landet – och 40 procent av det dödliga våldet i Stockholms län, enligt Mitti och SVT.

I år har ytterligare ett halvdussin personer mördats – vilket gör Järva till ett av de värsta områdena i Sverige sett till mordstatistik. Senast på fredagskvällen sköts två personer ihjäl på ett kafé i Rinkeby.

Mer polisresurser i området

Polisen har sedan några år tillbaka förstärkt sina resurser i området och jobbar långsiktigt med att försöka minska brottsligheten.

Varför har ni inte gjort något tidigare?

– Innan jobbade vi mycket med kortsiktiga insatser men sedan några år tillbaka jobbar vi långsiktigt. Så mycket resurser vi har i området nu har vi aldrig haft förut. Man kan tycka att vi borde ha gjort mer förut men det här har inte ändrats över en natt. Det har skett över tid och till slut har man kommit till en punkt när man insett att det är väldigt, väldigt allvarligt.

"Det krävs ett mödosamt arbete, med satsningar på skola och jobb i Rinkeby, Tensta och Husby", sa inrikesminister Anders Ygeman till Mitti i augusti.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har tidigare kallat oroligheterna i Järva för "social utveckling" som man inte vänder över natten.

Polis: Allmänheten behöver inte oroa sig

– Det krävs ett mödosamt arbete, med satsningar på skola och jobb i Rinkeby, Tensta och Husby, sa han till Mitti i augusti.

Han tror att det är viktigt med "resurser i vardagen" – inte bara poliser begränsade tider – så att människor i området kan känna sig trygga.

Niclas Andersson tror inte att allmänheten behöver känna otrygghet.

– Mängden kriminella i Järva är stor och kan inte jämföras med andra områden. Men bara i undantagsfall drabbas tredje man, säger han och fortsätter:

– Oftast har offret och gärningsmannen något slags relation, Rör man sig inte i de här världarna är sannolikheten liten att man drabbas.

Expressen har sökt Anders Ygeman som avböjer att kommentera.

Flera mord i Järva

Här är några av de mord som har inträffat i någon av Järvas stadsdelar:

• Rinkeby, augusti 2015: En man i 40-årsåldern knivskärs och skjuts till döds och flera andra personer skadas. Enligt uppgifter till Expressen rör det sig om ett hedersmord.

• Akalla, november 2015: En man hittas skjuten utomhus, nära tunnelbanan i Akalla. "Näst intill en avrättning säger chefsåklagaren Fredrik Karlsson. I februari anhålls fyra unga män för mord.

• Akalla, januari 2016: En 15-årig pojke mördas brutalt och hans bror skottskadas i närheten av en skola.

• Tensta, juni 2016: En man dödas och en skottskadas allvarligt på Tensta allé en sommarkväll – samtidigt som mängder med personer, bland annat gamla och barn, befinner sig i området.

• Akalla, juli 2016: En skadad man hittas blodig utomhus och avlider senare av sina skador. I augusti anhålls en misstänkt man.

• Kista, juli 2016: En ung man hittas svårt blödande i huvudet, och avlider av sina skador. En boende berättar hur trött hon är på "allt våld" i Kista. Fyra unga män anhålls för mordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.