Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Många frågetecken om hoten i Kramfors

"Ingen person har hört ett hot", säger Niklas Nordvall, platschef på asylboendet.
Foto: Nora Lorek
På asylboendet Sunnebo i Nora, där händelsen ägde rum, bor i dagsläget 154 personer.
Foto: Nora Lorek
"Vi hade kunnat lösa det direkt", säger Shukrullah Marjan, som för afghanernas talan inför personalen på boendet.
Foto: Nora Lorek
Ingen på boendet vill kännas vid beskrivningen att personer skulle ha hotat att våldta och döda kvinnan.
Foto: Nora Lorek

KRAMFORS. En mobb på 30 personer skulle ha hotat att våldta och döda en kvinna och hennes son på ett asylboende, enligt en polisanmälan.

Nyheten spreds snabbt förra veckan och har använts som ett slagträ i flyktingdebatten.

Samtidigt har många frågetecken väckts om händelsen - som tonas ner av personer på boendet.

Trots det har kvinnan och hennes familj tvingats flytta - och hennes syster berättar att kvinnan hotats tidigare bland annat för att hon inte velat bära slöja.

"Mobb skulle våldta kvinna och döda sonen – anmälda för olaga hot". Rubriken i Örnsköldsviks Allehanda väckte stor uppståndelse förra veckan.

Texten delades tiotusentals gånger, både på Allehanda.se men också på de sajter som återgav vissa av tidningens uppgifter, däribland Expressen.

I texterna gick att läsa att en grupp på 30 män försökt tränga in i ett rum och hotade att våldta en kvinna, 31 år gammal, och döda hennes 16-åriga son. Uppgifter som kom från två anmälningar om olaga hot den kvällen.

Händelsen har också använts som ett slagträ i flyktingdebatten. Samtidigt har flera medier ifrågasatt händelsens äkthet.

Men sanningen ligger någonstans mitt emellan.

Bråk på fotbollsplanen som urartade

Vad som verkar ha börjat som ett bråk på fotbollsplanen mellan tre pojkar, en av dem en 16-årig släkting (inte son, som anmälan gör gällande) till den 31-åriga kvinnan, spred sig till boendet.

Kvinnan upplevde att hennes familj blev hotad, enligt personal och andra på boendet.

Ett tjugotal personer stod därefter utanför hennes hus och bråkade, muntligen, medan ett fåtal personer befann sig i korridoren utanför den 31-åriga kvinnans bostad.

En orsak till den upprörda stämningen ska ha varit att kvinnan vänt sig till personer från andra länder på boendet. Det gjorde hennes landsmän från Afghanistan upprörda.

– Kunde hon inte bara ha gått till oss? Vi hade kunnat lösa det direkt, säger Shukrullah Marjan, som för afghanernas talan inför personalen på boendet, då han talar god engelska efter att ha arbetat för Nato i Afghanistan.

Boende i Sunnebo: "Vi blev chockade"

Efter konflikten och polisanmälan har kvinnan och hennes familj tvingats flytta till ett annat boende.

På asylboendet Sunnebo i Nora, utanför Kramfors i Västernorrland, där händelsen ägde rum, bor i dagsläget 154 personer. 90 procent är familjer, enligt platschefen på boendet.

Trots uppgifterna om bråket är det ingen på boendet som vill kännas vid beskrivningen att personer skulle ha hotat att våldta och döda kvinnan och hennes släkting.

Ingen av de tiotal boende Expressen pratar med vill kännas vid händelsen.

– När vi såg nyheten på mobilen blev vi chockade. Jag sa direkt: det här är fel. Jag har längtat efter att få berätta för medier att det här är fel, säger Parya Darabi, en kvinna som flytt från Afghanistan och bodde nära den kvinna som anmälde händelsen.

"Ingen person har hört ett hot"

Personalen på boendet menar också att saken blivit kraftigt uppförstorad och säger att många av uppgifterna inte alls verkar stämma.

– Jag har frågat alla, kors och tvärs genom hela anläggningen. Ingen person har hört ett hot, säger Niklas Nordvall, platschef på asylboendet.

Polisen säger att anmälan inte bara bygger på kvinnans upplevelser utan även på uppgifter från personalen som var här. Vad har de sagt och vad är det för uppgifter?

– Den kvällen översattes kvinnans ord från hennes språk. Det blir språkförbistringar. Personalen måste ta det säkra före det osäkra och ringde därför polisen, men så här i efterhand har jag inte hittat någonting som kan styrka de här hoten, säger han.

Ibland spänd stämning på asylboenden

Mattias Hellström från Jokarjo AB, som driver asylboendet, säger att förhållandena på boendena blir speciella, då hundratals personer från olika grupper och med olika bakgrunder som ska bo på samma område under en lång tid. Ibland är det spänd stämning, och det kan bli bråk även om personal försöker stoppa det, menar han.

Men oftast blir dispyter eller händelser på asylboenden uppförstorade och visar sig senare inte stämma, menar han.

– Vi måste ta hänsyn till att vi har olika kulturella och sociala förutsättningar bland de som bor på våra anläggningar. Men också att de kan ha olika typer av trauman eller förväntningar, antingen på sig själva eller av omgivningen. De är individer, precis som du och jag, säger han.

"Är orolig för henne"

Expressen var under fredagskvällen i kontakt med den 31-åriga kvinnans syster, som bott länge i Sverige. Hon är inte insatt i detaljer från händelsen men ger en mörk bild av hur situationen på boendet var för hennes syster - som går emot vad personalens och de andra boendes versioner.

– Hon har berättat för mig att de har hotat henne, och det har hänt flera gånger. Jag har pratat med personalen tidigare och sagt att hon inte har det bra där.

Hon säger att de andra afghanerna på boendet inte gillade att hon också umgicks med syrier, irakier eller svenskar, framför allt som ogift. Enligt systern har hon inte fått ta av sig slöjan.

Efter att händelsen har fått stor uppmärksamhet är hon rädd för sin systers säkerhet.

– Jag blir orolig för henne. Det här har blivit stort och jag är rädd för att de ska hämnas henne, säger hon.

Polisen utreder fortfarande fallet men några förhör har inte ägt rum sedan kvällen för anmälan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.